Ohlasy po belgické Grand Prix

Nádherné slunečné počasí, klasická písková trať a velký zájem diváků provázely Velkou cenu Belgie v Lommelu, čtrnáctý podnik letošního motokrosového mistrovství světa. Domácím fanouškům chybělo ke spokojenosti jediné – nějaký úspěch někoho z velké a silné belgické enklávy jezdců. Ty ale tentokrát porazili ještě silnější Britové. Ohlasy nejlepších jezdců v následujícím článku.

Skot Shaun Simpson (Hitachi Machinery KTM), double ve třídě MXGP: „Trvalo to dlouho, než jsem se dostal k takovému úspěchu. Blízko jsem byl už v roce 2009, taky na písku v nizozemském Valkenswaardu, ale v druhé jízdě jsem tehdy vyhořel. Byl jsem tehdy lehce zraněný a to mne stálo vítězství. Pořád na ten den vzpomínám, jak to mohlo být perfektní … takové šance se mi moc často nenaskytnou. Ale tady v Lommelu to bylo naštěstí jinak. Chtěl jsem se té šance chytit oběma rukama, za žádnou cenu už jsem si ten triumf nechtěl nechat uniknout."

„První jízda šla přesně podle plánu. V té druhé jízdě jsem možná nebyl nejrychlejším jezdcem na trati, ale jel jsem takticky a věděl jsem, že se rozhodne až v závěru. Co nebylo v plánu, byl můj lehký pád – prostě jsme vjel do nějakého lehčího písku a dostal jsem highsidera. Myslím, že jsem ještě nikdy v kariéře nebyl tak rychle zpět na motorce. Poslední dvě kola už jsem jel bez brýlí, ale podařilo se mi dojet a vyhrát a to je to hlavní.”

Brit Max Anstie (Dixon Racing Kawasaki), double ve třídě MX2: „Je to úžasné zase tady v Lommelu vyhrát a je taky skvělé pro britský motokros, že to dokázal i Shaun v MXGP! Fanoušci tady byli báječní. Trať byla náročná na fyzičku, ale jinak výborně připravená. V Lokti jsem byl nešťastný ze svého pádu, takže tady jsem si dal velký pozor, aby se to neopakovalo. Zase se ukázalo, že na písku umím, i když na tomto terénu nijak zvlášť netrénuju. Budu pokračovat ve snaze o co nejlepší výkony a uvidíme, kam se dostanu v tabulce mistrovství světa na konci seriálu.“

Bulhar Petar Petrov (Kawasaki), třetí ve třídě MX2: „Je to skvělý pocit být na podiu. Je to poprvé v mé kariéře a poprvé pro Bulharsko za nějakých třicet let. Doufám, že to není poslední můj úspěch a že budu v tak dobrých výkonech pokračovat. Trať byla opravdu mimořádně těžká, ale právě to udělalo ten rozdíl mezi úspěchem jednoho a neúspěchem druhého jezdce. Bylo tam víc stop, takže se dalo i dobře předjíždět. Ty podmínky se mi moc zamlouvaly, ale teď jsem strašně unavený.”

Lotyš Pauls Jonass (Red Bull KTM), druhý ve třídě MX2: „Těžký závod, opravdu těžký, ale na písku mi to docela jde. Mým hlavním cílem bylo nepodlehnout euforii a zklidnit hlavu, když už jsem jel mezi prvními. Celý víkend jsem se cítil dobře, byl jsem dvakrát druhý za Maxem Anstiem a ten byl tentokrát hodně rychlý. Že jsem získal červené číslo pro vedoucího muže šampionátu, je něco neuvěřitelného. To jsem před závodem absolutně nečekal a za poslední dva roky jsem na něco takového ani nepomyslel.”

Francouz Romain Febvre (Yamaha), třetí ve třídě MXGP: „S celým dnem jsem spokojený. V první jízdě jsem se na motocyklu cítil opravdu dobře a v jednom momentu už jsem měl Shauna na dosah, ale pak jsem upadl a ztratil jsem feeling. Po pár kolech jsem se vzpamatoval, ale přišel další pád. Asi jsem jel moc přes limit. Dal jsem všechno do toho, abych dotáhl znovu špičku a chtěl jsem předjet Gautiera, ale ta práce byla zbytečná, protože jsem to nedokázal. I ve druhé jízdě jsem udělal holeshot, ale postupně jsem začal fyzicky odpadat, strašně mne bolely nohy. Bylo to těžké. Ale dvě třetí místa jsou pro mne kvůli vývoje šampionátu velmi pozitivní.”

Francouz Gautier Paulin (Honda), druhý ve třídě MXGP: „Dal jsme do toho 100 procent, ani o trošičku méně. Mám zraněné koleno, ale nakonec se mi podařilo zopakovat skvělý výsledek z dalšího závodu na písku ve Valkenswaardu. Z toho jsem šťatsný. Často tady v Lommelu trénujeme, ale trať byla dnes těžší než obvykle. To pravé koleno jsem si zranil v první jízdě v Lokti a pořád to bolí, takže od kvalifikací to tady bylo pro mne obtížné."

„Když jsem se v neděli ráno probudil, bolelo mne celé tělo jako bych měl za sebou dvě Velké ceny najednou, a koleno jsem měl oteklé. Ale řekl jsem si, že musím vstát a dát do toho závodu všechno. Musím moc poděkovat celému týmu HRC Honda, protože moc tvrdě makali, podařilo se jim ideálně trefit nastavení a motor měl mimořádný výkon.”

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist