Nagl a Herlings chtějí jet za 14 dní ve Švédsku

Do desátého závodu motokrosového mistrovství světa v německém Teutschenthalu vedli průběžnou tabulku seriálu Němec Max Nagl (MXGP) a Nizozemec Jeffrey Herlings (MX2). Oba se ale minulý víkend po těžkých pádech zranili. Herlings už má po operaci a chce jet za 14 dní ve Švédsku, Nagl rovněž nehodlá ve Skandinávii chybět. Rozhodující slovo bude mít ale lékař.

Dvojnásobný mistr světa dvěstěpadesátek a tovární jezdec KTM Jeffrey Herlings měl před závodem v Německu víc než dostatečný náskok v čele mistrovství světa, a to 139 bodů na Švýcara Vallentina Guilloda (Yamaha). Hned na prvním skoku po startu první jízdy Grand Prix Německa ale Nizozemec ztratil kontrolu nad svým strojem, z druhého místa škaredě havaroval a odešel z trati s obličejem zkřiveným bolestí. První kontrola hovořila o vykloubení ramene a zlomené klíční kosti, což by ho vyřadilo ze hry na pořádně dlouhou dobu. Na stejném skoku v Teutschenthalu paradoxně skončily všechny naděje Američanů na vítězství v Motokrosu národů 2013, kdy na něm se svou Hondou havaroval Eli Tomac a šampiony se nakonec stali Belgičané.

V pondělí ráno ale přidal Herlings na svůj twitterový účet zprávičku, že by chtěl jet už za 14 dní Velkou cenu Švédska na trati v Uddevalle. "Dnes ráno jsem byl na operaci se svou zlomenou klíční kostí. A současný plán je takový, že budu moc jet ve Švédsku a nebudu mít bolesti. Ale uvidíme, budu to brát den po dni. Díky, že jste se mnou a věříte ve mě." Že by se dal jet ostrý motokrosový závodu na světové úrovni dva týdny po operaci kličky, o tom by se dalo pochybovat, ale dnešní lékaři dokáží být čarodějové. Každopádně po Německu má Herlings pořád náskok v čele šampionátu přesných sto bodů na Slovince Tima Gajsera (Honda). O bod zpět za Gajserem je Guillod.

Podobně odhodlaný je i Nagl (Red Bull IceOne Husqvarna). Ten ve své domácí Velké ceně havaroval po lehkém kontaktu s Francouzem Gauthierem Paulinem (Honda) už ve druhé zatáčce sobotního kvalifikačného závodu a za ním jedoucí Ital David Philippaerts (DP19 Racing Yamaha) mu nešťastně přejel nohu. Nagla odvezli do nemocnice, kde zjistili zlomený kotník a Němec vynechal nedělní závody. Přišel tak o vedení ve světovém šampionátu třídy MXGP ve prospěch mladého Francouze Romaina Febvra (Yamaha). "Operovali mne ještě v sobotu v noci, dali mi do zlomené kosti dva šrouby. Už jsem doma a prodělávám terapii, abych co nejvíc uspíšil vyléčení. Ve Švédsku bych chtěl jet, ale rozhodne se na schůzce s doktorem Claesem.  Tam, kde mne operovali, mi nebyli schopni říct, za jak dlouho budu moci zpátky na motorku. Pokud to bude o sedativech, tak v Uddevalle pojedu, pokud by to bylo o hrozbě dalšího zranění, tak ne," nechal se slyšet Nagl. 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist