MXON 2013: USA, Německo nebo Belgie?

Jako ve všech směrech největší motokrosovou událost roku ohlašují němečtí pořadatelé závod Monster Energy Motokros národů, který se jede už o nadcházejícím víkendu na totálně přebudované trati v Teutschenthalu. Prestižního závodu tříčlenných národních družstev se zúčastní 41 týmů – o osm víc než loni.

První ročník Motokrosu národů se jel 20. července roku 1947 nedaleko nizozemského Haagu a vyhráli tehdy Britové. Zatím jediný absolutní úspěch v této prestižní týmové soutěži Češi, tehdy ještě jako Čechoslováci, zaznamenali v roce 1975, kdy v Sedlčanech triumfovali ve složení Baborovský, Churavý, Velký a Nováček. V posledních letech se nám ale nedaří probojovat se do první desítky, před pár roky do dalekého coloradského Lakewoodu jsme ani nejeli, vloni v belgickém Lommelu jsme nepostoupili do nedělního finále. Monster Energy Motocross of Nations 2012 skončil velkým překvapením, když sedmileté kralování Američanů přerušili Němci, druzí skončili Belgičané a až třetí zámořští favorité. Němci vyhráli tento závod vůbec poprvé. I tak ale nejvíce vítězství v historii získaly Spojené státy, které mají 22 titulů. Druhým nejúspěšnějším státem v historii Motokrosu národů je Velká Británie s 16 triumfy.
Bylo by velkým překvapením, kdyby letošní titul nevybojoval někdo z trojky velkých favoritů – USA, Německo a Belgie. Jako vždy nabušená sestava USA vedená bývalým mistrem světa a dnes manažerem Rogerem De Costerem už trénuje v Evropě a po loňském výpadku jsou jezdci odhodlaní a namotivovaní vrátit vítězství Americe a zvednout opět nad hlavu Chamberlainův pohár. Jména jako Ryan Dungey (Red Bull KTM - MX1), Justin Barcia (Geico Honda - Open) a Eli Tomac (Geico Honda – MX2) není potřeba příznivcům motokrosu představovat, například superkrosový mistr světa Dungey pojede Národy už popáté a má na svém kontě tři tituly. Němci namlsaní loňským šokujícím vítězstvím nemají před domácími fanoušky na výběr, ale budou pochopitelně pod velkým tlakem. Obhajovat bude ze dvou třetin stejná sestava jako vloni, tedy bývalý vicemistr světa MX1 Max Nagl (Honda), bývalý šampion třídy MX2 Ken Roczen (KTM), jen zraněného Marcuse Schiffera nahradí mladíček Denis Ullrich (KTM).
"Jsem přesvědčen, že jsme schopni dosáhnout na stupně vítězů. Půjdeme do toho na sto procent a podpoříme našeho nového týmového kolegu Dennise. Jasně si vzpomínám na ten pocit po zisku vítězství v loňském roce. Byl to výborný pocit a doufám, že ho znovu pocítím,“ uvedl zámořskými šampionáty ošlehaný Roczen. Belgie strašně touží získat trofej pro sebe poprvé od roku 2004, kdy v nizozemském Lieropu dominovali Stefan Everts, Steve Ramon a Kevin Strijbos. Rok předtím se zase v domácím Zolderu prosadila jejich sestava Stefan Everts, Steve Ramon a Joël Smets. Jejich letošní tým je nabitý velkými jmény, a to se na mnohé hvězdy, včetně Strijbose, ani nedostalo. Dva muži z první trojky konečného pořadí mistrovství světa MX1, to už je síla. Clementa Desalla (Suzuki) a Kena De Dyckera (KTM) doplní mladík Jeremy van Horebeek, který právě přestoupil od Kawasaki k Yamaze. Podle Belgičanů není trať příliš obtížná a budou hodně rozhodovat dobré starty. 
A jak vidí sobotní a nedělní boje zahraniční odborníci? Magazín MXLarge soudí, že o celkové vítězství se poperou Američané s Němci, Belgičané budou třetí. Pořadí v závodech jednotlivých tříd tipují takto: v MX1 se rozhodne mezi Dungeyem a Italem Antoniem Cairolim, za nimi bude skupina ve složení Francouz Gauthier Paulin, Rus Jevgenij Bobryšev a DeDycker. Černým koněm třídy byl jmenován Brit Tommy Searle. Pořadí MX2 - Roczen, Tomac, Australan Dean Ferris, Brit Jake Nicholls a Nizozemec Glenn Coldenhoff. Ve třídě  Open budou podle MXLarge jasně vyčnívat Justin Barcia a Clement Desalle, za nimi by se mohl prosadit Estonec Tanel Leok, Australan Todd Waters nebo Brit Shaun Simpson. Češi pod vedením manažera Libora Neugebauera budou mít přetěžký úkol postoupit do finále. František Smola pojedeo třídu MX1, Filip Neugebauer  MX2 a dvojnásobný vicemistr světa třídy MX3 Martin Michek se pokusí prosadit v kategorii Open. Naši reprezentanti pojedou se startovními čísly od 61 do 63. 

Sestavy favoritů MXON 2013

Německo, manager Hubert Nagl
 
1 – Max Nagl – HON – MX1
2 – Ken Roczen – KTM – MX2
3 – Dennis Ullrich – KTM – Open 

Belgie, manager Joel Smets
  
4 – Ken de Dycker – KTM – MX1
5 – Jeremy van Horebeek – KAW – MX2
6 – Clement Desalle – SUZ – Open 

USA, manager Roger De Coster
 
7 – Ryan Dungey – KTM – MX1
8 – Eli Tomac – HON – MX2
9 – Justin Barcia – HON – Open

Nizozemsko, manager Marcel Hartman
  
10 – Marc De Reuver – Honda – MX1
11 – Glenn Coldenhoff – KTM – MX2
12 – Herjan Brakke – YAM – Open 
 
Itálie, manager Thomas Traversini 

13 – Tony Cairoli – KTM – MX1
14 – Alessandro Lupino – KAW – MX2
15 – David Philippaerts – HON – Open 

Francie, manager Oliver Robert  

16 – Gautier Paulin – KAW – MX1
17 – Jordi Tixier – KTM – MX2
18 – Christophe Charlier – YAM – Open

Estonsko, manager Velko Biene 

19 – Gert Krestinov – KAW – MX1
20 – Erki Kahro – KTM – MX2
21 – Tanel Leok – TM – Open 
 
Velká Británie, manager Neil Prince  

22 – Tommy Searle – KAW – MX1
23 – Jake Nicholls – KTM – MX2
24 – Shaun Simpson – YAM – Open 

Portugalsko, manager Pedro Castro
 
25 – Rui Goncalves – KTM – MX1
26 – Paulo Alberto – HON – MX2
27 – Hugo Santos – KTM – Open 

Austrálie, manager Gary Benn
 
28 – Brett Metcalfe – KAW – MX1
29 – Dean Ferris – YAM – MX2
30 – Todd Waters – KTM – Open 

Rusko, manager Bader Manneh
 
31 – Evgeny Bobryshev – HON – MX1
32 – Al Tonkov – HON – MX2
33 – Evgeny Mikhaylov – KTM – Open 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist