MS v motokrosu – Startovní listiny pro závody v Lokti

Motokrosová sezóna je v plném proudu a Velká cena ČR v motokrosu už tradičně klepe na dveře...! A bude to opět západočeský Loket, který bude hostit tento prestižní podnik! Příznivci motokrosu tak budou moci už za týden, v sobotu a v neděli (27.-28.7.2019) sledovat počínání světových hvězd této atraktivní motoristické disciplíny v kategoriích MXGP a MX2, součástí závodu bude dále vložený závod ze série podniků WMX a také jednorázový finálový závod o titul FIM EUROPE Mistra Evropy v motokrosu ve třídách EMX85 a EMX65, kterého se zúčastní vždy 40 nejlepších jezdců z celého kontinentu v každé třídě. A to vše za účasti českých reprezentantů v každé kategorii…!

A jak to průběžně vypadá v jednotlivých třídách a komu budeme moci v Lokti fandit….?

MXGP: Tim Gajser válí…!

Po zranění devítinásobného mistra světa Antonia Cairoliho (KTM, 358b.) se chopil žezla Slovinec Tim Gajser (Honda, 538b.) a se svou současnou výbornou formou nekompromisně kráčí za dalším titulem. Velký boj se tak nyní odehrává o zbylé pozice na stupních vítězů. Hodně rozjeté je švýcarské duo Jeremy Seewer (365b.), Arnaud Tonus (oba Yamaha, 346b.), po zranění se dere dopředu další pilot Yamahy - exmistr světa Romain Febvre z Francie (243b.), střídavě dobré výsledky zaznamenávají závodníci Husqvarny Arminas Jasikonis (LTU, 299b.) a další exmistr světa Pauls Jonass (LAT, 268b.). Počítat se stále musí se zkušeným - pětinásobným mistrem světa v soutěži národů Francouzem Gautierem Paulinem (Yamaha, 343b.) v elitní desítce ještě figurují Glen Coldenhoff (KTM, NED, 288b.) a Jeremy Van Horebeek (BEL, Honda, 271b.). Otázka visí nad účastí úřadujícího světového šampiona Jefrey Herlingse (KTM, NED, 57b.), neboť po Velké ceně Lotyšska má znovu poraněný kotník.

Z českých reprezentantů pojede v Lokti na divokou kartu čtvrtý jezdec českého mistrovství Václav Kovář (KTM, HT Group RT). „V současné době trénuji v Belgii na písku o víkendu je na programu německý seriál ADAC. V Lokti se budu snažit jet co je v mých silách, podat co nejlepší výkon a kdyby to dalo na umístění v elitní dvacítce - bylo by to super,“ nastínil své ambice Vašek Kovář. Na takzvané „čekačce“ je ještě připraven další Jihočech Rudolf Plch (Suzuki, Extreme Motorsport), pro kterého by to byla rozhodně velká zkušenost.

2019_mxgp_of_czechrepublic_entrylist_mxgp.pdf

MX2: Jorge Prado je k nezastavení…

V této kubatuře je jasným favoritem loňský šampion 18letý španělský toreador Jorge Prado (KTM, 544b.), když letos stihl vyhrát už 20 rozjížděk, dvakrát skončil druhý a jeden podnik musel kvůli zranění vynechat. Jorgeho dominance je úchvatná, jeho soupeři prostě nemají šanci a čekají v podstatě pouze na jeho chybu. To platí především pro výborného Dána Thomase Kjera Olsena (Husqvarna, 466b.), který je druhý, na třetí místo se probojoval po indonéském double další mladíček, tentokráte z francouzské motokrosové školy – Tom Vialle (KTM, 366b.). Na loketskou bednu bude mít určitě zálusk Jago Geerts (Yamaha, BEL, 360b.), nebo Henry Jacobi (Kawasaki, GER, 335b.), ale i další dravci mají možnost uspět jako Adam Sterry (Kawasaki, GBR, 242b.), Maxime Renaux (Yamaha, FRA, 227b.), Jed Beaton (Husqvarna, AUS, 220b.).

Slovenský zástupce Richard Šikyňa, jedoucí v barvách českého týmu JD Gunnex KTM RT, má letos na svém kontě již 82 bodů a v průběžné klasifikaci MS je jednadvacátý, nejlepší bodový výkon (15) předvedl Ríša na posledním vystoupení v Indonésii. Český závodník Petr Polák, také startující za JD Gunnex KTM RT, letos bojuje v evropské části seriálu, při GP Anglie urval v druhé jízdě - první světový bod ve své motokrosové kariéře. „V MS získávám důležité zkušenosti, nabytou rychlost bych chtěl prodat u nás při Velké ceně. Letos jsem byl již několikrát blízko dalších bodů, ale udělal jsem několik chyb, proto bych se jich chtěl v Lokti vyvarovat,“ podotkl Petr Polák. Pro MS obdržel divokou kartu lídr českého šampionátu po Petrovicích u Karviné Martin Krč (Buksa/Ados KTM RT). „Na závod se pochopitelně těším, bude to ale hodně těžké, neboť jsem letos žádný svěťák zatím neabsolvoval, ale budu chtít po loňském jednom bodě své konto rozšířit,“ sdělil před Loktem Martin Krč. Také třetí v domácím mistráku Jakub Terešák (HT Group RT) obdržel divokou kartu. „ Po Petrovicích jsem odjel na přípravu do Belgie, protože o víkendu máme ADAC v Tensfeldu, kde je docela krutý písek, potom už je Loket, no a tady bych chtěl dosáhnout na první světové body, bylo by dobré, kdyby dorazilo hodně fandů a povzbudili nás,“ prozradil své plány i přání Kuba Terešák. K dnešnímu dni na potvrzení startu od promotéra stále čeká další reprezentant Dušan Drdaj (Yamaha Čepelák RT).

2019_mxgp_of_czechrepublic_entrylist_mx2.pdf

WMX: Zatím není nic rozhodnuto…

V ženské kategorii je to po dvou odjetých kláních velice vyrovnané, vede totiž novozélandská závodnice Courtney Duncan (Kawasaki, 89b.), po odstoupení šestinásobné šampionky Italky Kiary Fontanesi (má údajně zdravotní problémy) má šanci vybojovat konečně kýžený primát. O pouhé čtyři body za ní je Nancy Van De Ven (Yamaha, NED), příležitost má i třetí Larissa Papenmeier (Yamaha, GER, 82b.).

Naše barvy zde bude hájit úspěšné duo motokrosařek z republikového mistrovství – Kristýna Vítková (Yamaha Čepelák RT) a zkušená Barbora Laňková (Orion RT). „Do Lokte se už moc těším, myslím si, že jsem dobře připravena a spokojená budu, když zde podám kvalitní výkon, který bude ohodnocen světovými body,“ pověděla upřímně Kristýna Vítková. Své vyjádření podala i další naše harcovnice Barbora Laňková: „Naposledy jsem tady jela MS v roce 2015, umístila jsem se tehdy myslím na 20. respektive 21. pozici, čili čtyři roky jsem svět nejela, takže nevím, jaká bude konkurence, tudíž se nechám překvapit a když to vyjde, budu ráda za každý bodík.“

2019_mxgp_of_czechrepublic_entrylist_wmx.pdf

EMX65 a EMX85ccm: Máme zde mistra světa!

Stejně jako loni se v Lokti budou rozdávat letošní tituly mistrů Evropy ve třídách 65ccm a 85ccm. O účast ve vlastním závodě se tradičně bojovalo ve čtyřech evropských kvalifikačních zónách, z každé postoupilo přímo do finále – deset nejlepších. V pětašedesátkách máme rovnou z kvalifikace dva naše zástupce, z nabité skupiny NW (severozápad) postoupil k naší velké radosti z prvního místa - letošní juniorský světový šampion v této kubatuře Vítězslav Marek (Cermen RT), který nám udělal velkou radost 14. července 2019, když na horké italské půdě (Pietramurata) vybojoval titul mistra světa v této kategorii! „Z titulu mám velkou radost, že se to podařilo. V Lokti by to už nemusely být takové nervy, chci si to tam užít, znovu zajet a vybojovat podium,“ nastínil své šance šťastný Víťa Marek. Z desáté pozice, ale ze zóny SW (jihozápadní) se kvalifikoval ještě další mladý český motokrosař Václav Janout (KTM Silver Action), závodící s italskou licencí.

2019_mxgp_of_czechrepublic_entrylist_emx65.pdf

V silnější skupině 85ccm máme po hubenějších letech závodníka, který postoupil přímo z kvalifikace - je to Julius Mikula (JD Gunnex KTM RT), no a v té silné severozápadní zóně (NW) obsadil nadějnou sedmou příčku. „Na loketské serpentýny se hodně těším, v minulosti jsem zde jel finále ME dvakrát v pětašedesátkách, tady to bude pro mě trochu jiné, ale věřím, že se s tím poperu a výsledek bude stát za to, musím se ale vyvarovat pádům, které mě potkaly minulý týden v Itálii na MS Juniorů,“ doplnil informace Julius Mikula. Jinak jezdí pravidelně také německý ADAC, ve své třídě MX Junior Cup 85 je po třech podnicích na pěkné třetí pozici, v Itálii Mikula na víkendovém MS Juniorů vybojoval v nabité konkurenci 17. a 21. místo.

2019_mxgp_of_czechrepublic_entrylist_emx85.pdf

Informace o časovém harmonogramu celého víkendu, o vstupném a také možnostech ubytování a kempování najdete na webu pořadatele www.loketmx.com

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
technasia přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist