MS MX3 Holice – Michek na bedně

První vrchol letošní motokrosové sezóny máme za sebou a je třeba říct, že úspěšně. Holice byly, jak je dobrým zvykem, výborně připraveny a fanoušci mohli vidět české jezdce v první lajně v závodě MS . Martin Michek si vyskočil celkově na bednu a Martin Žerava skončil dvakrát bramborový. V průběžném pořadí stáhnul náskok třetího Matevze Irta a stále žije naděje na celkové umístění v první trojce.

Kapitoly článku

Kvalda – Nikdo nechytil Martina Žeravu

Martin Žerava nám udělal radost už v kvalifikaci, když získal nejlepší postavení na startu 
a odsunul na další místa tradiční vítěze v boji proti stopkám Alexe Salviniho a Carlose Campana. Do Holic přijel i stálý jezdec nejprestižnější MX1 Martin Michek a hned zajel druhý čas. Martin již tento víkend přestoupí do slabší třídy MX2, kde bude mít větší šanci získat body v boji s nejlepšími jezdci. Kvalifikace se povedla i úřadujícímu králi českého mistráku Jirkovi Čepelákovi jedoucí s „doktorským“ číslem 46, který zajel čtvrtý nejrychlejší čas. Další borci made in czech byli seřazeni pěkně za sebou od třináctky výše v pořadí: Michalec, Zaremba, Smola. Jako sedmnáctý se kvalifikoval Vít Stránský a devatenáctý Honza Brabec. Za povšimnutí stojí 23. čas Martina Vanečka na čistě domácím stroji VM. Dalším zajímavým strojem byl prototyp Husqvarny, který technici „upekli“ společně s BMW. Jak nám Andrea Bartolini prozradil, příští rok chce Husqvarna rázně vstoupit do seriálu MS MX1. V Holicích na něm startoval Christophe Martin (startovní číslo 5). 

Evropské MX2 – Josef Kulhavý třetí

Součástí MX3 je i evropské klání juniorů, jež je takovou přípravkou na MS. Minulý rok zde vyhrál první jízdu Jeffrey Herlings a letos už prohání světovou špičku. Ani tady se český motokros neztrácel a Josef Kulhavý se kvalifikoval jako pátý. Třída MX2 se jela o pohár Michaela Špačka, na kterého nemůže český motokros zapomenout. 

První jízda se Kulhavému moc nepovedla, dvakrát spadl a připsal si, po slibném začátku, jen bod za dvacáté místo. Hned za ním skončil další talent českého motokrosu Lukáš Komprda. Vyhrál Francouz Lenoir před továrníkem z Husqvarny Cervellinem a Italem Mercandinem

Druhá jízda už byla o něčem jiném, Pepa Kulhavý se vyvaroval chyb a cílem proskočil jako třetí, když za sebou nechal i tovární jezdce Husqvarny Cervellina a Irta. Bod za dvacáté místo si vyjel Lukáš Komprda, což není vůbec špatný. 

MX3 – Michek se Žeravou udělali napínavou první jízdu

První jízda byla hodně zajímavá a dobře se koukalo na čelo závodu, kde v první pětce figurovali hned tři Češi: Michek, Žerava a Čepelák. Nejrychleji vypálil favorizovaný Carlos Campano stínovaný tovární TM v rukou Martina Michka, který i Campana překonal.
 „Měl jsem v plánu Campanovi odjet, ale trochu mě zradila technika, kdy motorka začala vynechávat a propadl jsem se na čtvrtý místo,“zhodnotil začátek Michek. Obdivuhodným způsobem se do čela probojoval Martin Žerava, po startu až osmý: „Start jsem pokazil, byl jsem kolem osmýho místa, chytnul jsem tempo, dostal jsem se do vedení, ale jeden skok mě hodně nakopnul. Chybělo málo a mohl jsem jít fest k zemi, ustál jsem to, ale bouchnul jsem se do řidítek a dvě kola jsem viděl hvězdičky. Potom jsem se uklidnil, začal znovu tahat, dostal se na třetí flek. Nevyšlo mě poslední esíčko, kdy mě Michek přeskočil.“ 
Ani Campanovi nebylo vítězství souzeno a zlatý věnec bral chytře jedoucí Alex Salvini. Výborným pátým místem zabodoval „Čépa“ Čepelák. Skvěle zabojoval i Honza Brabec, který upadl hned na začátku, vyjížděl úplně poslední a stíhačkou se dostal až na šestnácté místo. Historicky první světový bod získal Vaněček na jihočeském VM. Stálí účastníci Petr Michalec a František Smola skončili za sebou na třináctém, respektive čtrnáctém místě
Campano proměnil druhou jízdu v nudu. Nejrychleji odstartoval, hned si vytvořil náskok, který kontroloval až do cíle. Start se povedl Petru Michalcovi, kdy první kolo jel jako druhý. Naopak start se nepovedl Frantovi Smolovi a musel dotahovat. Cíle projel opět za Michalcem jako jedenáctý. Vaněčkovi na VM (start. číslo 74) bod z první jízdy nestačil a v druhé si jich vyjel hned pět, za šestnácté místo. Dařilo se Jiřímu Čepelákovi, který udolal Francouze Potiska a mířil na bednu, ovšem dvě kola před cílem si ustal a z třetího místa se propadl na osmé, před trojici Zaremba, Michalec, Smola. Nabuzený Michek skončil opět třetí před Žeravou a spravil si chuť do dalších bojů s absolutní světovou špičkou v MX2. 
Martin Žerava může být spokojený, v obou jízdách skončil před největším soupeřem v boji 
o celkové třetí příčku Matevze Irtem a stáhnu jeho náskok na 25 bodů. 

Další, už sedmý, podnik se pojede u našich sousedů na Slovensku v Šenkvicích již tento víkend 19. – 20. června


VÝSLEDKY:

MX3

1. jízda:

1. Alex Salvini (ITA, Husqvarna)
2. Carlos Campano Jiminez (ESP, Yamaha)
3. Martin Michek (CZE, TM)
4. Martin Zerava (CZE, Honda)
5. Jiří Čepelák (CZE, Yamaha)

9. Jan Zaremba (CZE, Honda)
13. Petr Michalec (CZE, Honda)
14. František Smola (CZE, Suzuki)
15. Tomáš Šimko (SVK, KTM)
16. Jan Brabec (CZE, Kawasaki)
20. Martin Vaněček (CZE, VM)
Vít Stránský nedokončil


2. jízda: 

1. Carlos Campano Jiminez
2. Alex Salvini
3. Martin Michek
4. Martin Zerava

5. Matevz IRT (SLO, Husqvarna)

8. Jiří Čepelák
9. Jan Zaremba
10. Petr Michalec
11. František Smola
13. Vít Stránský
14. Tomáš Šimko
16. Martin Vaněček
Jan Brabec nedokončil


Celkové výsledky 6. podniku MS MX3 Holice

1. Carlos Campano Jiminez (ESP, Yamaha), 47 bodů; 2. Alex Salvini (ITA, Husqvarna), 47 b.; 3. Martin Michek (CZE, TM), 40 b.; 4. Martin Zerava (CZE, Honda), 36 b.; 5. Matevz IRT (SLO, Husqvarna), 31 b.; 6. Christophe Martin (FRA, Husqvarna), 29 b.; 7. Jiří Čepelák (CZE, Yamaha), 29 b.; 8. Gregory Wicht (SUI, Honda), 24 b.; 9. Jan Zaremba (CZE, Honda), 24 b.;
10. Petr Michalec (CZE, Honda), 19 b.

Průběžné pořadí po 6. podniku MS MX3

1. Alex Salvini (ITA, Husqvarna), 275 bodů
2. Carlos Campano Jiminez (ESP, Yamaha), 271 b.
3. Matevz IRT (SLO, Husqvarna), 215 b.
4. Martin Zerava (CZE, Honda), 190 b.

7. Petr Michalec (CZE, Honda), 104 b.
8. František Smola (CZE, Suzuki), 99 b.
14. Martin MIchek (CZE, TM), 40 b.
19. Jiří Čepelák (CZE, Yamaha), 29 b.
24. Jan Zaremba (CZE, Honda), 24 b.
46. Tomáš Šimko (SVK, KTM), 13 b.
52. Vít Stránský (CZE, KTM), 8 b.
60. Martin Vaněček (CZE, VM) 6 b.
61. Jan Brabec (CZE, Kawasaki) 5 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
Radek Lavička - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist