MS MX3 Chile – Smolný závod Martina Žeravy

Pátý podnik MS MX3 zavítal do exotické Chile. Jihoamerický závod nepatří zrovna mezi oblíbené pro Evropany, letos jich sem přiletělo pouze 12 z 38 startujících. Také Martin Žerava nebude na tento závod vzpomínat právě v nejlepším, z chilského písku vydoloval pouze sedm bodů, a spadl z průběžně šestého na deváté místo.

Kapitoly článku

Kvalifikace patřila Italovi Alexu Salvinimu (Husqvarna), a položil základ svému celkovému vítězství. Druhý nejrychlejší byl Slovinec Matevz Irt (Honda), a třetí leader šampionátu Francouz Julien Vanni (Honda). Martin Žerava na těžké trati dvakrát spadl a vydřel „až“ dvanáctý nejrychlejší čas.
Před početnou diváckou kulisou 18 tisíc fanoušků vypálil, do 1. Jízdy, nejrychleji Portugalec Hugo Basaula (Suzuki), ovšem postupně byl překonán smečkou devíti jezdců. Žezlo převzal Alex Salvini, a nikoho už před sebe nepustil, stříbrný věnec získal Julien Vanni, a na bednu je doprovodilo překvapení minulého závodu Pierre Alexandre Renet (Suzuki). Smůla se nepustila Martina Žeravy ani v hlavním závodě, kdy dobře odstartoval jako pátý, ovšem propadl se o čtyří místa na deváté místo. V sedmém kole následoval pád a stíhací jízda až z 27. pozice. Martin zatnul zuby a bral body alespoň za 14. místo.
Začátek druhé jízdy vyšel nejlépe Slovinci Irtovi a jen mladická nezkušenost ho připravila o premiérové vítězství. Čtyři kola před cílem upadl a cíl viděl jako desátý. Zaváhání Matevze Irta využil, bývalý jezdec Delta týmu Ervina Krajčoviče, Antti Pyrhonen (Honda) a bezpečně vyhrál. Alex Salvini skončil třetí a stal se celkovým vítězem chilské Grand Prix. Druhý proskočil cílem Pierre Alexandre Renet, čímž si zajistil celkově stříbrnou pozici. Čtvrtým místem si upevnil Julien Vanni pozici leadra průběžného pořadí. Kalich hořkosti vypil až do dna Martin Žerava. Po výborné startu, kdy okupoval třetí pozici, musel v 5. kole odstoupit pro poruchu motocyklu. Bohužel bodový výpadek znamená pokles o tři místa průběžného pořadí, na devátou pozici se ztátou 11 bodů na osmého Patricka Roose.

Hurá do Holic!

Příští závod se pojede 7. června ve východočeských Holicích, a půjde o jeden z vrcholů letošní motokrosové sezóny, druhým vrcholem bude závod MS nejprestižnějších tříd MX1, MX2 začátkem srpna (9. 8.) v Lokti.
Do Holic se chystá kompletní špička českého motokrosu, vedle stálého účastníka Martina Žeravy uvidíme Jirku Čepeláka, Petra Bartoše, Jana Zarembu, Michala Kadlečka, Vojtu Brumlu, Petra Masaříka a další. Zastoupení budeme mít i v závodě ME MX2, které se jezdí současně s MS MX3. Na evropské MX2 se chystají František Smola, Marek Súkup, Michal Špaček, Petr Michalec a Jaromír Romančík.
Světový motokros se do Holic vrací po dlouhých 15 letech a velké díky patří Ladislavu Exnerovi, manažer UFO racing teamu a Martina Žeravy, který velkou měrou přispěl, že se poběžovickou kotlinou opět rozezní stroje špičky světového motokrosu. Přijeďte podpořit naše jezdce v boji se světovou elitou.

Kompletní informace o MS MX3 v Holicích naleznete na www.automotoklub-holice.cz .

Výsledky:

1. jízda
1. Alex Salvini ITA Husqvarna
2. Julien Vanni FRA Honda
3. Pierre Alexandre Renet FRA Suzuki
14. Martin Žerava CZE Honda

2. jízda
1. Antti Pyrhonen FIN Honda
2. Pierre Alexandre Renet FRA Suzuki
3. Alex Salvini ITA Husqvarna

Celková klasifikace MS MX3 Portugalsko
1. Alex Salvini ITA Husqvarna 45 b.
2. Pierre Alexandre Renet FRA Suzuki 42 b.
3. Antti Pyrhonen FIN Honda 41 b.
16. Martin Žerava CZE Honda 7 b.

Průběžné pořadí po čtvrtém podniku MS MX3
1. Julien Vanni 160 b.
2. Pierre A. Renet 149 b.
3. Alex Salvini 140 b.
9. Martin Žerava 82 b.
44. Vojtěch Brumla 2 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist