MS MX1, MX2 Loket

Takovou porci bodů do tabulky MS Martin Michek ještě nezískal. V Lokti Martin zajel životní závod a v obou jízdách bodoval. Navíc celkově skončil dvanáctý. Filip Neugebauer v silnějších MX1 měl také našlápnuto k dvojitému bodovému zisku, ovšem jeho Kawa byla proti a získal body jen v první jízdě. Dvanáctý podnik MS v Lokti patřil německé hvězdě Kenu Roczenovi, který v MX2 řádil jak černá ruka.

Kapitoly článku

Počasí, že by psa nevyhnal provázelo sobotní kvalifikaci, celý den pršelo a v nedalekých Karlových Varech stoupla poptávka po gumových botách, byly vyprodané. Naštěstí pískoblátivý povrch loketských serpentín rychle vstřebával a kvalifikace se odjela. „Trať je těžká, ale dobře připravená a podmínky jsou stejné pro všechny“, nehledal výmluvy tovární jezdec Aprilie Josh Coppins. Nejrychlejší v MX1 byl loňský vítěz a nová akvizice Suzuki Clement Desalle. Náš Filip Neugebauer vynechal volný trénink a v ostrém zajel 31. čas. Ve slabších MX2 zajel nejrychlejší blátivý čas „žabák“ na Kawasaki Francouz Steven Fossard. „Překvapilo mě, že po dvou dnech, co přší, tak trať není v kritickém stavu. Blato je jen na krajích, jen to řídké bláto, takový bazén. Trénink výbornej, čtrnáctý místo, což se mi za mojí kariéru v MS nepovedlo. Přál bych si, abych výkon zlepšil. Na jezdeckou techniku i na motorku je bláto horší,“ řekl po tréninku spokojený Martin Michek.


MX2 – Roczen jel hroznou kudlu

Ken Roczen, k potěšení zaplněných ochozů, vlétl do první jízdy, jak mráz do Krkonoš. Hned po startu si vytvořil náskok a triumfálně prolétl cílem jako číslo jedna. Kenovi nahrály problémy Marvina Musquina, který se musel po skrumáži prokousávat dopředu a bral stříbrný věnec, třetí skončil jeho kolega Jeffrey Herlings. Loket zastihl Martina Michka v optimální formě, výborně odstartoval, udržel tempo a v cíli se mohl radovat z bodů za třinácté místo.
Druhá jízda a Musquin raději vypálil jako první, Ken Roczen vystartoval mizerně jako desátý. Ovšem Ken měl ovšem svůj den, do soupeřů se zakousl a po několika kolech už koukal vedoucímu Musquinimu na záda. Dokonce se dostal i do vedení, ale po drobném zaváhání se musel spokojit s druhým místem. Duo Musquin, Roczen jelo neskutečně a třetímu v cíli Gautieru Paulinu odjeli o více, než minutu. Michek zopakoval třinácté místo a poprvé ve své kariéře bodoval v obou jízdách MS: „Určitě spokojenost, dvanáctý místo celkově – super. Obě jízdy byly stejný, v první se mě jelo o něco lépe. Musquin a Roczen jeli hodně rychle, jsou pekelně rychlí.
1. jízda
1. Ken Roczen (GER, Suzuki), 2. Marvin Musquin (FRA, KTM), 3. Jeffrey Herlings (NED, KTM), 13. Martin Michek (CZE, TM)

2. jízda
1. Marvin Musquin (FRA, KTM), 2. Ken Roczen (GER, Suzuki), 3. Gautier Paulin (FRA, Yamaha), 
13. Martin Michek (CZE, TM)

Celkově:
1. Marvin Musquin (FRA, KTM), 47 bodů; 2. Ken Roczen (GER, Suzuki), 47 b.; 3. Gautier Paulin (FRA, Yamaha), 35 b.; 4. Jeremy van Horebeek (BEL, Kawasaki), 34 b.; 5. Shaun Simpson (GBR, KTM), 31 b.12. Martin Michek (CZE, TM), 16 b.

Průběžné pořadí MS MX1 po 12 podnicích z 15
1. Marvin Musquin (FRA, KTM), 527 bodů;
2. Ken Roczen (GER, Suzuki), 449 b.;
3. Steven Frossard (FRA, Kawasaki), 404 b.,
23. Petr Smitka (CZE, KTM), 33 b. – nestartoval kvůli zranění,
28. Martin Michek (CZE, TM), 24 b.

MX1 – Filip Neugebauer na bodech

První jízda a červená tabulka 222 Tonyho Cairoliho jede neudržitělně dopředu, výborně také odstartoval František „Ferry“ Smola a držel se na bodované pozici. Rovněž Filip Neugebauer byl v první dvacítce a oba naši zástupci nechávali za sebou několik továrních jezdců. Startovní pole se začalo trhat, když zbytku odjízděli Cauroli s Leokem. Cairoli prohospodařil náskok, Leok využil své rychlosti, Tonyho předjel a získal jeho skalp. Na bednu se za nimi podíval Clement Desalle. Náš Filip Neugebauer se udržel v bodované dvacítce a získal tři body za 18. místo. František Smola statečně odolával ataku továrních jezdců zvučných jmen, např. Kevin Strijbos, přesto na body v těžké konkurenci nedosáhl, skončil 25. Přesto klobouk dolů, několik kol sváděl souboje s továrníkem Aprilie Manuelem Priem. „Byla to pro mě velká zkušenost jet mezi světovou elitou. Jsem celkem spokojený, jak jsem dojel jako na 25. a 23. místě. Děkuji týmu a sponzorům, že jsem měl možnost závodit v Lokti.
Při startu druhé jízdy vykoupal Cairoli Steve Ramona. Steve si, po bleskové reakci, myslel, že získá holeshot, ale Tony byl ve výjezdu ze zatáčky rychlejší. Celou jízdu si udržoval náskok, vyhrál a získal i cenu za celkové vítězství: „Trať se postupně zrychlovala. Měl jsem dobrý start do obou jízd, první jízdu jsem trochu vypustil, proto druhý. Ve druhé jízdě jsem neměl obavy z ataku Desalle, kontroval jsem vedení. Tento rok mám skvělý tým a zázemí, což mě posouvá k obhajobě titulu.“ Za Tonym dojeli dva Suzuki jezdci Clement Desalle a právě Steve Ramon. Neugebauer se, po špatném startu, probojoval do dvacítky, avšak zradila jej technika a dvě kola před koncem odstoupil.
1. jízda
1. Tanel Leok (EST, Honda), 2. Antonio Cairoli (ITA, KTM, 3. Clement Desalle (BEL, Suzuki)
18. Filip Neugebauer (CZE, Kawasaki)
25. František Smola (CZE, Suzuki)

2. jízda
1. Antonio Cairoli (ITA, KTM), 2. Clement Desalle (BEL, Suzuki),3. Steve Ramon (BEL, Suzuki)
23. František Smola
Filip Neugebauer nedokončil

Celkově:

1. Antonio Cairoli (ITA, KTM), 47 bodů; 2. Clement Desalle (BEL, Suzuki), 42 b.; 3. Tanel Leok (EST, Honda), 41 b.; 4. Steve Ramon (BEL, Suzuki), 35 b.; 5. Maximilian Nagl (GER, KTM), 34 b.
25. Filip Neugebauer (CZE, Kawasaki) 3 b.

Průběžné pořadí MS MX1 po 12 podnicích z 15
1. Antonio Cairoli (ITA, KTM), 531 bodů;
2. Clement Desalle (BEL, Suzuki), 447 b.;
3. David Philippaerts (ITA, Yamaha), 394 b.;
34. Filip Neugebauer (CZE, Kawasaki), 15 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
Radek Lavička - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist