Motokrosový mistr světa Pourcel ukončil kariéru

Odchází do závodnického důchodu už ve 29 letech! Bývalý motokrosový mistr světa třídy MX2 Francouz Christophe Pourcel doplatil na svá zranění, která mu neumožnila naplno ukázat jeho skutečný potenciál. Jednou zůstal dokonce po pádu paralyzovaný a léčil se víc než rok.

Kapitoly článku

Christophe Pourcel z Marseille patřil k velké vlně skvělých francouzských motokrosařů, kteří se začali prosazovat ve světě na začátku třetího tisíciletí. Jeho nesporný talent a rychlost přitáhly pozornost továrního týmu Kawasaki. V roce 2005 ještě skončil v mistrovství světa dvěstěpadesátek pátý, když titul vyhrál (už tehdy) Ital Toni Cairoli, ale o rok později už slavil triumf nejvyšší. V sedle stejného motocyklu Kawasaki tentokrát už Cairoliho dokázal porazit o 18 bodů. Další rok svůj titul obhajoval, ale tři podniky před koncem šampiionátu, ve Velké ceně Severního Irska, těžce havaroval a zlomil si křížovou kost. Zůstal upoutaný na lůžku a téměř celý rok 2008 promarodil.

Když se vrátil za řídítka, odcestoval do Ameriky, kde získal dva superkrosové tituly AMA Light v letech 2009 ä 2010. Byl blízko i k titulu venkovnímu, ale nakonec v roce 2011 prohrál s Ryanem Dungeym o pouhých 11 bodů. V roce 2012 se vrátil do mistrovství světa a v barvách týmu CP377 a dokázal vyhrát další dvě Velké ceny, tentokrát už ve třídě MX1. Celkem stačil za svou kariéru vyhrát 6 Velkých cen a 13 jízd. Ještě letos se ukázal na pár závodech v Kanadě, ale velké bolesti ho přinutily pověsit přilbu předčasně na hřebík. „Nadešel den, kdy oznamuji svůj odchod ze světa profesionálního závodění. Je to sice všechno, co jsem kdy poznal, ale jsem požehnaný a šťastný, že jsem závodil po celém světě před spoustou svých fanoušků a pracoval s mnoha skvělými týmy.Bylo to těžké rozhodnutí. Vím, že bych ještě mohl bojovat s konkurencí, ale moje tělo už jednoduše řeklo zraněním dost! Je mi 29 a mám před sebou ještě kus života. Teď bych si chtěl užívat čas se svou manželkou, rodinou a přáteli,“ napsal na svém Instagramu Pourcel.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist