Motokrosové MS začíná. V Kataru tradičně už v sobotu.

Už popáté po sobě začne motokrosové mistrovství světa nočním závodem v Kataru. Na umělé vytvořené trati v rámci silničářského okruhu Losail se jezdci představí už dnes, v pátek, v tréninku a kvalifikačním závodě, dvě ostré jízdy tříd MXGP a MX2 jsou pak naplánovány na sobotu, jak už to v Kataru bývá.

Trať v Losailu bude letos ještě méně předvídatelná než vloni, protože v oblasti, známé nekonečnými pouštěmi a suchým klimatem, pořádně popršelo. Možná i kvůli tomu,že trať je každý rok postavena jinak, mají dosavadní čtyři ročníky ve třídě MXGP vždy jiné vítěze. Při premiéře v roce 2013 tam triumfoval Belgičan Clement Desalle, o rok později Francouz Gautier Paulin, předloni Němec Max Nagl a vloni pozdější mistr světa Slovinec Tim Gajser. Oproti loňsku, kde na startu pár jezdců kvůli předsezonním zraněním chybělo, bude letos na startu celá světová špička. Potíže s nachlazením a žaludeční chřipku hlásí jen Gajser (HRC Honda), tovární tým Red Bull KTM Factory Racing potvrdil i start trojnásobného mistra světa dvěstěpadesátek Jeffreyho Herlingse, který přechází do silnější kubatury.

Jak známo, Nizozemec s přezdívkou The Bullet vstoupil do královské třídy MXGP dost nešťastně, když ve finálovém závodě italského motokrosového šampionátu v Ottobianu drsně havaroval a pád odnesla zlomená zápěstní kůstka. Herlings už je po operaci, má na ruce sádru, ale k zahajovacímu závodu mistrovství světa do Kataru odcestoval. Jeho manažer Joel Smets nejprve vyhlásil, že se o jeho startu rozhodne až na místě těsně před zahájením tréninků. Ale tým KTM a samotný Herlings už potvrdili, že pojede. „Bude to obtížné a hodně o bolesti. Ta ruka bude ve stoprocentním stavu až za šest týdnů, mám v ní plátek a šest hřebů. Ale abych nezačal šampionát s bodovou ztrátou, musím vyjet a pokusit se o nějaké body. Se zlomeninami jsem už párkrát závodil, není nereálné podat dobrý výkon. Slyšel jsem, že v Kataru postavili desetimetrový skok, tam to bude asi bolet nejvíc,“ uvedl Herling pro magazín MXLarge.

Zajímavé je, že si svůj pád v Ottobianu vůbec nepamatuje, a neví, jak k němu došlo. „Byl jsem v dobré formě a v dobré pohodě. Dařilo se mi v tréninku a v závodě jsem jel třetí. Asi jsem se nechal moc unést, což je samozřejmě moje chyba,“ hodnotil svou nehodu Nizozemec, ve dvěstěpadesátkách téměř neporazitelný. Na jeho souboje s osminásobným mistrem světa Antoniem Cairolim (ITA-KTM) a posledními dvěmi šampiony třídy MXGP Francouzem Romainem Febvrem (FRA-Yamaha) a Slovincem Timem Gajserem (Honda HRC) se těší celý motokrosový svět. Kalendář MS, jeho favority a startovní listiny už jsme vám představili, zbývá jen dodat, že se do kolotoče Grand Prix se vrací velký švýcarský talent Arnaud Tonus, který v roce 2014 odešel do zámoří. Jezdec ověnčený mnoha úspěchy ve třídě MX2, pojede o třídu výš v barvách týmu Wilvo Yamaha.


 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist