Loket přivítal špičku MXGP, MX2, WMX a finále ME juniorů

Velká cena České republiky v motokrosu se konala uplynulý víkend v západočeském Lokti. Tento prestižní závod se uskutečnil pod taktovkou zkušeného pořadatele AMK Loket v AČR. Na startu se sešla světová jezdecká špička v rámci prestižních tříd MXGP, MX2 a WMX, součástí motokrosového víkendu byl i finálový závod Mistrovství Evropy juniorských tříd 65ccm a 85ccm. Jejich výkonům přihlížely zaplněné tribuny Loketských serpentin. Dařilo se i českým jezdcům, kteří byli podél tratě mohutně povzbuzováni fanoušky. Podpořit své sportovní hrdiny přijelo do Lokte též mnoho diváků především z Německa a ze Slovinska.

Kapitoly článku

Navzdory špičkovým sportovním výkonům se po celou neděli nesla závodištěm velice smutná nálada. V první jízdě ME třídy 85ccm totiž po nešťastném pádu tragicky zahynul teprve třináctiletý moldavský závodník Igor Cuharciuc. Dle vyjádření lékařů utrpěl zranění neslučitelná se životem. Ten mu bohužel nezachránil ani okamžitý profesionální zákrok lékařů. Tato poslední sobotní jízda byla předčasně ukončena a jako projev smutku byla zrušena nedělní druhá jízda této kategorie. V neděli pak místo ní proběhl pietní akt, kdy všichni přítomní uctili se slzami v očích minutou ticha památku tohoto mladého sportovce. Motokros je krásný, tvrdý sport, bohužel je také nebezpečný a občas si vybere takovouto nejkrutější daň… R.I.P. Igor!

Závodní víkend a výhled do budoucnosti pořádání závodů MS v Lokti nám shrnul předseda pořádající organizace Zdeněk Dvořák: „Nebýt sobotní tragické události, která nás všechny nesmírně zasáhla, hodnotili bychom uplynulý víkend jako velmi zdařilý, a to jak po sportovní, tak pořadatelské stránce. Poděkování patří všem sportovcům, kteří podávali špičkové výkony a dovolíme si tvrdit, že bylo opět na co se dívat a komu fandit. Jako každoročně, slýcháme mnoho dotazů, jak to bude s dalším ročníkem mistrovství světa. Situace je nyní taková, že my organizátoři máme zájem jet i následující roky, stejně tak je zájem ze strany promotérské společnosti Youthstream a nyní jen čekáme na potvrzení ze strany hlavních sponzorů a Autoklubu ČR. Věříme, že dojde ke shodě všech stran a budeme tak moci pro diváky opět připravit sportovní podívanou světové úrovně. Předběžný termín je již stanoven na 22. července 2018“.

Další, v pořadí již 14. podnik seriálu Mistrovství světa v motokrosu se odehraje 6. srpna na velice náročné písčité dráze v belgickém Lommelu.

 

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 1 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
cechradovan přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist