Kawasaki vsadila na mládí, Strijbos zpět u Suzuki

Přestupový kolotoč v motokrosovém mistrovství světa se točí dál nezměněnou rychlostí. Jasno už je u Kawasaki, která podepsala dva mladíky, Švýcara Arnauda Tonuse a Itala Alessandra Lupina, do třídy MX2. Suzuki naopak ohlásila návrat svého ztraceného syna Belgičana Kevina Strijbose.

Team CLS MX2 Monster Energy Kawasaki Pro Circuit si pro příští sezony zajistil dva mladé jezdce. Budou jimi asi nejlepší Švýcar posledních let Arnaud Tonus a Ital Alessandro Lupino. Podepsali na dva roky a pojedou šampionát MX2. Oba letošní jezdci této squadry Tommy Searle a Joel Roelants museli odejít o třídu výš, protože pro MX2 už nesplňovali věkový limit. Brita Searleho čeká debut v MS MX1 v barvách stávajícího týmu, Belgičan Roelants odešel k Monster Yamaze. Majitel týmu Jean Jacques Luisetti zareagoval bryskně a dojednal si služby dvou jedenadvacetiletých mladíků, kteří tedy vzhledem ke svému věku budou moci jet MS MX2 ještě dva roky. S Tonusem Luisetti jednal už od Grand Prix Portugalska a ke konečné dohodě došlo během Motokrosu národů v belgickém Lommelu. 
Arnaud Tonus (na horním snímku se st. číslem 7), na yamaze pátý celkově v hodnocení MS MX2 v roce 2011, měl letos problémy s častými zraněními, musel řadu závodů vynechat, ale podiem na poslední Grand Prix sezony v Německu jasně prokázal svůj potenciál. Podle Luisettiho může dokonce zaútočit už v příští sezoně na titul. „Arnaud se právě zotavuje s dvojnásobné zlomeniny (holenní i lýtková kost), už ale začíná lehce cvičit a plavat a bude schopen začít testovací proces na své Kawasaki KX250F v prosinci. Bude to jeho pátý ročník mistrovství světa. Jeho nový kolega Alessandro Lupino přichází od Husqvarny-Ricci a je od roku 2010 stálým jezdcem první patnáctky MS. Ten už na novém motocyklu začal trénovat. Než začne v sobotu 2. března 2013 nový ročník MS nočním závodem v Kataru, představí se ještě naši jezdci na několika závodech v Evropě,“ nechal se slyšet Luisetti. Zajímavostí je, že Tonus podepsal smlouvu na nemocniční posteli...
Alessandro Lupino: “Můj sen, stát se členem týmu Kawasaki CLS, se stal skutečností. Můj první motokrosový bike byla v roce 2003 Kawasaki 85 ccm a ta mi hned krásně sedla do ruky. Takže jsem rád, že jsem zpátky u ‚zelených‘. Vím, že KX250F má velký potenciál a myslím, že mám před sebou rozhodující skok ve své kariéře. Mám celou zimu na to, abych se adaptoval, testoval a trénoval na motocyklu. Přesunujeme se teď na několik měsíců do Holandska a to je dobře, protože vím, že mám slabinu v jízdě v písku a tam se to dá co nejrychleji odstranit.”
V Čechách dobře známý Kevin Strijbos posílí pro rok 2013 tým Rockstar Energy Suzuki a pojede opět MS MX1. Ve svém třetím roce v nejprestižnějším motokrosovém seriálu bude prakticky dělat dvojku svému belgickému krajanovi a letošnímu vicemistru světa Clementu Desallemu. Spolu s ním přichází do Suzuki bývalý pětinásobný mistr světa Joel Smets. Ten byl ve svých aktivních letech často spojovaný právě se Suzuki a nyní u Rockstaru bude dohlížet na tréninkový proces a fyzickou přípravu jezdců. Sedmadvacetiletý Strijbos má za sebou slušnou sezonu, kterou vyšperkoval třemi podiovými umístěními v mistrovství světa MX1. V konečné tabulce seriálu skončil šestý. Navíc získal v barvách týmu HM Plant KTM UK i britský titul ve třídě MX1. Jak on, tak Desalle pojedou tovární Suzuki RM-Z450. Strijbos se tak vrací do náručí Suzuki, na RM125 už jezdíval Evropu a jako šestnáctiletý poprvé usedl za řídítka tovární RM250. Pak přivedl RMZ450 k jejímu prvnímu vítězství v GP v roce 2005, navíc byl dvakrát po sobě vicemistrem světa. Jeho nadějnou kariéru pak trochu zpomalila zranění.
 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist