Kawasaki v roce 2015: Villopoto a Rattray

Přestup Ryana Villopota z amerického šampionátu do mistrovství světa je už hotovou věcí. Jako o tutovce o tom píšou všechny motokrosové magazíny a vyjádřil se k tomu i Antonio Cairoli. Stáj Monster Energy Kawasaki už má pro devítinásobného mistra USA pro sezonu 2015 volné místo.

Zpráva o tom, že se nejlepší americký motokrosař chystá odjet v příští sezoně kompletní seriál klasického mistrovství světa třídy MXGP vyvolala v týmech přestupovou horečku, jakou už dlouho nepamatujeme. Šestadvacetiletý Ryan Villopoto nezávodil ve své kariéře na ničem jiném než na zelených strojích Kawasaki, a tak je jasné, že první na tahu byla tato továrna. Evropský tým Kawasaki Monster Energy, který pro Japonce zabezpečuje závodění v seriálu mistrovsví světa, už nepočítá se svými dosavadní dvěma jezdci, Francouzi Gauthierem Paulinem a Stephanem Frossardem. Vloni třetí muž konečného pořadí MS Paulin je podle magazínů MXLarge a Speedweek.com na odchodu k továrnímu týmu Hondy a bude příští rok jezdit vedle Rusa Jevgenije Bobryševa. Od HRC zase odchází Němec Maxmilian Nagl do Husqvarny. 
Kawasaki Monster Energy totiž jako dvojku k Villopotovi angažovala osmadvacetiletého Jihoafričana Tylu Rattraye, který letos v mistrovství světa na Husqvarně jezdil, ale ještě víc marodil. Bývalý mistr světa už předčasně ukončil smlouvu s týmem Red Bull IceOne Husqvarna Factory Racing a na působení u zelených se moc těší. „Po férové dohodě s Husqvarnou už nebudu muset odjet dva zbývající závody mistrovství světa v Brazílii a Mexiku a budu se moci místo toho plně doléčit v USA. Tam také zahájím s Kawasaki svou přípravu na daší sezonu,“ řekl Rattray (malý snímek vlevo). V japonských motokrosových fabrikách se údajně nehovoří o ničem jiném, než o tom, že je třeba zastavit mnoholeté kralování KTM o obou hlavních motokrosových třídách. Do MXGP proto přecházejí z dvěstěpadesátek další velké talenty, Nizozemec Glenn Coldenhoff a Francouz Romain Febvre.
Dlouholetý sen mnoha fanoušků motokrosu - vidět v jednom seriálu spolu závodit zřejmě nejlepšího současného Evropana Antonia Cairoliho (velký vrchní snímek) a nejlepšího Američana Ryana Villopota se tak asi příští rok splní. Je jasné, že jejich souboj přitáhne k seriálu a na tratě Velkých cen další fanoušky, televizní stanice a sponzory – zkrátka víc peněz. Sám Cairoli na otázku, co říká tomu, že mu příští rok přibude soupeř tak zvučného jména, suše odpověděl: „Jsem na Villopota připraven, bude to vzrušující bitva. Co bude dál, se uvidí.“ Je jasné, že sedminásobný mistr světa a naprostý suverén posledních ročníků třídy MXGP už dlouho nečelil tak velké výzvě. Otázkou zůstává, zda tento souboj uvidíme i v Lokti. Tamní organizátoři několikrát jasně uvedli, že letošní Grand Prix je poslední na této trati. Loket přitom stále figuruje v provizorním kalendáři MS 2015...  

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist