Joshua Coppins ukončil kariéru

Při příležitosti GP Beneluxu oznámila jedna z motokrosových ikon, Novozélanďan Joshua Coppins, konec své závodnické kariéry. Ta trvala celých 17 let, ovšem nikdy nebyla okořeněna světový titulem. Nicméně tenhle borec dokázal vyhrát 11 velkých cen v královské třídě MX1.

Joshua během své kariéry lítal po motokrosových tratích na mašinách značek Honda, Yamaha, Suzuki a pro letošní sezónu podepsal italské Aprílii. Na dvouválcovém motokrosovém speciálu posbíral bodíky, které mu v tuto chvíli zaručují průběžně jedenácté místo ve světovém šampionátu.
Jeho začátky ve světovém motokrosu byly datovány při GP v Austrálii v roce 1993, kde se na start postavil na stopětadvacítkové Suzuki. V roce 1995 už jel jako stálý jezdec světového šampionátu v sedle Suzuki RM 250, kdy se mu povedlo skórovat pouze v úvodní a také poslední GP, takže celkově po sezóně stál na 41. pozici. Další sezóny se mu začalo dařit o poznání lépe.
Asi nejblíže ke světovému titulu měl v roce 2007, kdy suverénně třídě MX1 kraloval. Tenkrát dokázal stát na pódiu dokonce osmkrát v řadě a zdálo se být o mistru rozhodnuto. Pak ovšem přišel osudný pád při Grand Prix v Lokti a nepříjemné zranění, které se mu už nikdy nepodařilo vyléčit na 100%. Ten rok se už nikdy nedostal do čela průběžného vedení MX1 a sen o titulu se rozplynul. V té době byl již továrním jezdcem Yamahy, ve kterém působil až do sezóny 2009. Poté přesedlal na Aprilii a na té také ukončil svou sedmnáctiletou motokrosovou kariéru.

Video


JOSH COPPINS-Biografie a kariéra:

Jméno: Joshua Coppins
Národnost: New Zealander
Místo narození: Motueka
Datum narození: 11/03/1977
Váha: 73 kg
Výška: 177 cm
Hobby: tréning, trial, BMX, wWake-boarding, vodní lyže
Website: www.joshcoppins.com
První GP závod: 1993, GP of Australia, Manjimup, 125cc
GP vítězství: 11 (MX1)
První GP vítězství: 2004, GP of Great Britain, Isle of Wight, MX1
Poslední GP vítězství: 2009, GP of Bulgaria, Sevlievo, MX1

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist