Herlings zůstává v MX2, Gajser míří výš

Poslední dvě velké otázky přestupového podzimu motokrosového mistrovství světa byly zodpovězeny. Dvojnásobný mistr světa třídy MX2, Nizozemec Jeffrey Herlings, zůstává ve dvěstěpadesátkách. Na rozdíl od něj do prestižní třídy MXGP odchází úřadující šampion MX2 Slovinec Tim Gajser.

Jednadvacetiletého Herlingse, který byl letos opět stoprocentním favoritem na světový titul ve třídě MX2, vyřadila z boje série zranění a hlavně vykloubená kyčel. I když nedávno hlásil, že už je téměř připravený k návratu do sedla, tak jednoduché to nebylo. „Všechna stará zranění jsou již zahojená kromě vykloubené kyčle, která se ještě stále uzdravuje. Už mi také vyjmuli destičku z klíční kosti. Takže všichni v týmu Red Bull KTM Racing Factory doufáme, že budu zpátky na motorce někdy v polovině případně na konci listopadu,“ uvedl jezdec na svém Facebooku. V době své rekonvalescence se pochopitelně nechtěl rozhodovat o své budoucnosti, ale teď už je jasno. Šéfové KTM potvrdili na veletrhu v italském Miláně, že Herlings si ještě jednu a poslední sezonu vyzkouší dvěstěpadesátky.

Mnozí fanoušci možná budou namítat, že jde o dost zbabělé rozhodnutí a The Bullet už měl v roce 2016 bojovat se svým týmovým kolegou Italem Antoniem Cairolim a dalšími hvězdami ve třídě MXGP (do 450 ccm), ale do rozhodování fabrik a jejich pohnutek nikdo nevidí. Každopádně si Herlings mohl vzít příklad z mladičkého Francouze a továrního jezdce Yamahy Romaina Febvrea, který letos hned ve své nováčkovské sezoně dokázal suverénně získat titul ve třídě MXGP. Když uvážíme, že z katogorie MX2 odchází Francouz Jordi Tixier, Švýcar Valentin Guillod, Slovinec Tim Gajser a někteří další borci, mnoho konkurenceschopných soupeřů mu tam nezbyde.

   

To aktuální mistr světa dvěstěpadesátek, Slovinec Tim Gajser, na to šel jinak. I na konci sezony zůstal zdravý, a tak mohl po posledním podníku MS odcestovat na dva týdny do Japonska. Tam odjel finále japonského šampionátu a testoval jak Hondu 450 ccm, tak 250 ccm. Nakonec se s vedením Hondy domluvil, že jeho přestupu o třídu výš nic nebrání. Devatenáctiletý závodník bude i nadále reprezentovat italský tým Honda Gariboldi Racing, se kterým dosáhl v letošním roce na titul a u nějž má podepsanou dlouholetou smlouvu až do roku 2020. Jediná změna proběhne samozřejmě u motorky. V příští sezóně na něj totiž čeká tovární Honda CRF450RW. Gajser je na velké motorce jako doma, dokonce ji má už nějaký čas zařazenou do svého tréninkového programu. V posledních dvou letech navíc soutěžil v Motokrosu národů ve třídě Open právě na stroji CRF450RW a v současné době již pilně testuje na nadcházející sezónu.



„Jsem nadšený, že v příští sezóně přestoupím do třídy MXGP. Tento rok byl pro mě jako sen – získali jsme všechno, čeho jsme kdy chtěli dosáhnout a jsem moc šťastný, že jsme získali tento významný milník v historii jak pro mě, tak pro Slovinsko, tým a Hondu. Je to úžasný pocit. Vlastně to bylo v plánu – pokud se stanu šampiónem třídy MX2 – postoupím do vyšší třídy, ale nečekali jsme, že získám titul už v tomto roce, takže jsem trošku překvapený,“ dodal Gajser, který věří, že . už na úvod roku 2016 se párkrát sveze v zámořském seriálu AMA Supercross.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist