Herlings chce svou šňůru prodloužit i ve Švédsku, kde ještě nevyhrál

Nizozemský suverén této sezony Jeffrey Herlings pokračuje v neomezeném kralování motokrosové třídě MX2, jeho soupeři na něj prostě nemají a tovární jezdec KTM vyjádřil přání vyhrát všechny letošní závody mistrovství světa. Nastávající víkend se mu ale staví do cesty velká překážka – Grand Prix Švédska v Uddevalle.

V této skandinávské zemi ještě Herlings nikdy v životě nevyhrál, vloni byl na jinak velmi oblíbené trati Uddevalla, kterou v neděli zaplavily po hustém dešti doslova tuny bahna, v hodnocení Velké ceny až druhý.  „Je to pravda, ve Švédsku jsem ještě nikdy neokusil pocit celkového vítězství. Vloni jsem tam triumfoval v první jízdě, ale v druhé jsem hned po startu upadl, a i když jsem pak hodně jezdců předjel, skončil jsem až sedmý. Na bedně Grand Prix jsem pak jako druhý musel blahopřát vítězi, kterým byl Brit Tommy Searle.  Doufám ale, že letos to bude lepší, vyvaruju se chyb a konečně mi to vyjde,“ uvedl Nizozemec, kterému se vždy v dalším závodě objeví nový a nečekaně tvrdý soupeř. Naposledy v Itálii to byl Rus Alexander Tonkov na Hondě. 
„To byl neskutečně tvrdý soupeř. Za víkend udělal tři skvělé starty a v neděli, když šlo o body, jsem ho zdolal vždy až ke konci závodu. Musel jsem ze sebe vymáčknout opravdu všechno, abych ho dokázal sjet, předjet a ještě si udělat náskok. Zkrátka získat dalších 50 bodů, to byl můj cíl. Je fakt, že jsem se na trati v Maggioře trochu trápil, ale nakonec jsem si tam užil spoustu legrace. Moje starty taky nebyly nejhorší a to mi hodně pomohlo. Každopádně Tonkov ukázal velký progres, hodně mě překvapil v neděli dvěma holeshoty. Ukrývá se v něm velký potencionál. V sobotním kvalifikačním závodě jsem při jeho předjíždění upadl, on se vůbec špatně předjíždí. Nedává soupeřům na trati moc místa,“
uvedl Herlings, loňský mistr světa třídy MX2.
Herlingse může těšit, že má před Švédskem z krku dvě velké starosti. Se šéfem závodního oddělení KTM Pitem Beirerem podepsal novou dvouletou smlouvu, podle které bude jezdit v barvách rakouské továrny závody mistrovství světa také v letech 2014 a 2015. Nizozemec už také ví, že příští sezonu bude s velkou pravděpodobností moci jet díky plánované úpravě pravidel znovu třídu MX2. Když uvážíme, že letošní titul má už přes veškerou ošidnost motokrosu téměř v kapse (pokud se vážněji nezraní), bude mít v roce 2014 velkou šanci získat tři tituly mistra světa třídy MX2 v řadě za sebou. Stejného výsledku zatím v historii dosáhli jen dva jezdci minulosti Ital Alessio Chiodi (1997, 1998  1998) a dnes už mrtvý Belgičan Gaston Rahier (1975, 1976 a 1977).
Herlingse to samozřejmě také žene do vyšší třídy MX1, kde se mohl přímo postavit italskému fenoménu posledních let a svému továrnímu kolegovi Antonio Cairolimu z Itálie. „Bylo by to super závodit s Antoniem Cairolim, který je zřejmě dnes nejlepším jezdcem v Evropě, stejně jako je Ryan Villopoto nejlepší v Americe. Opravdu by to bylo skvělé a nedokážu si představit kolik úsilí, tréninku a odhodlání bych potřeboval, abych ho dokázal i porazit. Každopádně v příštím roce to ještě nebude, snad v roce 2015 nebo později. Někteří mi říkají, že čím dřív do MX1 přestoupím, tím lépe, ale já myslím, že jsem ještě na tuto třídu pořád mladý. Ještě potřebuju nasbírat hodně zkušeností," uzavřel Herlings, který 12. září oslaví své teprve devatenácté narozeniny. 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist