GP Británie bez Herlingse, Febvreho a Prada

Druhý závod motokrosového mistrovství světa uvítá už tento víkend populární britská trať Matterley Basin. Fanoušci budou marně čekat na dva z velkých favoritů třídy MXGP – obhájce titulu Jeffrey Herlings se zranil už před sezonou a jeho rekonvalescence bude trvat déle, než se soudilo. Továrnímu jezdci Yamahy ve stejné třídě Romainu Fevbremu vystavila stopku havárie v minulém závodě.
 

Nizozemský tovární jezdec týmu Red Bull KTM měl před před zahájením MS velké oči a prohlašoval, že se po předsezónním zranění vrátí do cirkusu Grand Prix už v Británii. Pak ale začal mlžit a místo data, kdy se znovu objeví na tratích mistrovství světa, začal vykládat v nizozemské televizi, že spíš odejde závodit do USA. Situace byla nepřehledná, protože vloni tak suverénní Herlings byl zapsaný v oficiální startovní listině pro letošní Matterley Basin a továrna KTM za něj nehledala náhradníka. Až tento týden Herlings a KTM přišli s oficiálními  stanovisky. Herlings si bude pořád léčit zraněnou nohu, zpátky do sedla se dostane až někdy koncem dubna. Pak ho čekají týdny tvrdé přípravy na motorce. Nizozemské servery odhadují návrat do Grand Prix nejdřív 16. června během lotyšské Grand Prix v Kegumsu. A to už na obhajobu mistrovského titulu asi bude pozdě.

Joel Smets, sportovní ředitel Red Bull KTM, má jasno:.„Jeffrey má smlouvu, která zahrnuje pouze světový šampionát ve třídě MXGP. Účast na závodech v Americe byla jeho pouhým přáním, či nápadem. V USA má KTM již dva silné jezdce – Američana Coopera Webba a Francouze Marvina Musquina. Další jezdec by mohl způsobit nežádoucí rivalitu. Raději bychom ho tedy viděli vedle Antonia Cairoliho v MXGP. Známe Jeffryho styl. Někdy si myslíme,že bychom ho měli chránit před ním samým,“ řekla motokroosová legenda.  Aby toho nebylo málo, továrna KTM nakrátko přišla i o svého mistra světa dvěstěpadesátek. Španělský zázrak Jorge Prado rovněž vynechá Británii, oficiálně kvůli menším problémům s ramenem.

Romain Febvre z týmu Monster Energy Yamaha Factory MXGP podstoupil v Belgii operaci zlomeného pravého kotníku. Ten si zranil během druhé jízdy úvodního podniku světového šampionátu v Argentině, kde ho na roletě postihl těžký pád. Francouz přitom vyhrál sobotní kvalifikační závod a v první jízdě dojel třetí. Dvojnásobnou frakturu kotníku mu v Antverpách operoval ortopedický specialista Geert Peersman. Jezdce nyní čeká šestitýdenní rehabilitace a Yamaha místo něj povolala do Británie a na další závody trojnásobného australského motokrosového šampióna Deana Ferrise, který se už v posledních letech v mistrovství světa několikrát představil.  

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist