Desalle a Covington opouštějí svět Grand Prix

Příští rok už neuvidíme na motokrosových tratích dva skvělé jezdce. S odchodem Belgičana Clementa Desalla do sportovního důchodu se tak trochu počítalo, ale že ukončí kariéru ještě poměrně dost mladý Thomas Covington, to zaskočilo všechny fanoušky.

Jeden z nejlepších belgických motokrosařů Clement Desalle posledních let oznámil na svém Instagramu, že hodlá po ukončení letošního světového šampionátu opustit profesionální sport. Po patnácti letech závodění na té nejvyšší světové úrovni! Narodil se 19. května 1989 a první Velkou cenu jel v roce 2006, byla to GP Flander v Zolderu ve třídě MX1. Poprvé vyhrál závod mistrovství světa u nás v Lokti, bylo to v roce 2009. Ten zatím poslední před dvěma roky v ruském Orljonku. Na svém kontě má celkem tři tituly vicemistra světa v královské třídě, a to v letech 2010, 2012 a 2013. To ještě jezdil v týmu Rockstar Energy Suzuki World MX1. Nyní má za sebou skoro pět sezon v továrním týmu Monster Energy Kawasaki. Tři závody před koncem seriálu  figuruje ve tříde MXGP na průběžném osmém místě. Za svou kariéru nasbíral celkem 23 vítězství ve třídách MX1 a MXGP. V roce 2013 vyhrál v belgickém dresu Motokros národů.

„Patnáct sezón v Grand Prix, z toho jedenáct coby tovární jezdec. Jsem vděčný za to, co všechno mi tyto roky přinesly. Jsem vážně moc šťastný, že jsem mohl být profesionálním motokrosovým jezdcem světového šampionátu, o tom jsem snil už jako malý kluk. Toto rozhodnutí přišlo kvůli mnoha důvodům, ale v podstatě respektuji pravidla, která jsem si dal už dávno. Abych byl upřímný, je pro mě stále obtížnější užívat si ježdění a život spjatý s Grand Prix. Je jisté, že budu navždy milovat jízdu na krosové motorce a hodlám jezdit, dokud budu moct. Nedosáhl jsem svého snu stát se světovým šampiónem, ale je to tak. Velké díky všem, kteří mě podporují," uvedl Clement Desalle.

Oproti jednatřicetiletému Desalleovi je Thomasi Covingtonovi teprve 24 roků. Ale končí rovněž. Jako důvod udává těžké pády, vážná zranění, nemožnost dosáhnout na tovární motocykl a to, že se po přestěhování ze Spojených států do Británie chce více věnovat své manželce Amy. S tou dělá kanoistiku a horská kola. „Rozhodl jsem se, že je nejvyšší čas přejít k něčemu novému. Je to jedno z nejtěžších rozhodnutí, jaké jsem kdy v životě udělal, vždyť jsem závodil skoro 20 let," uvedl jezdec, který se v mistrovství světa nejvíc proslavil ve třídě MX2. Od Kataru 2014 odjel převážně na Husqvarně ve dvěstěpadesátkách 86 Velkých cen, čytři z nich vyhrál. V roce 2017 reprezentoval USA na Motokrosu národů. Naposledy působil v týmu Van Venrooy Yamaha MXGP jako jediný Američan v MX MS.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
jendazeleny přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist