Covington se vrátí do USA, Sanayei je po operaci

Američané jsou vždy vítanou posilou startovních listin motokrosového mistrovství světa. Letos se vycházející zámořské hvězdy prosazují hlavně ve třídě MX2. Nejlepší z nich Thomas Covington ale už potvrdil, že se po sezoně vrací do USA, další Američan Darian Sanayei je zraněný a podrobil se operaci.

Dvaadvacetiletý Covington z Alabamy byl už od dětství považován za mořem za velký talent, ale po ukončení amatérské kariéry v roce 2013 ve Spojených státech amerických nedostal žádnou slušnou profi smlouvu. A to přesto, že získal tři tituly ve dvou různých třídách. Také proto se rozhodl přesunout do Evropy, kde od roku 2014 sedlal v rámci MX mistrovství světa stroj týmu CLS Kawasaki Monster. Svůj debut zakončil 17. místem celkově. Od té doby třikrát triumfoval v závodech Grand Prix – dvakrát v Mexiku a jednou ve Francii. Od začátku roku 2016 Covington přešel do továrního týmu Rockstar Energy Husqvarna. V loňském roce obsadil v konečné klasifikaci čtvrtou příčku. Letos přes problémy s kolenem, které si poranil během Velké ceny Portugalska, drží celkovou šestou příčku v hodnocení třídy MX2. V posledních dvou závodech byl na podiu. 

Covington by se po skončení sezony ještě nemusel kvůli věkovému limitu posunovat do vyšší třídy v MS, přesto ale začal jednat s týmem Husqvarna Rockstar Energy manažera Bobbyho Hewitta o vstupu do elitního seriálu AMA Pro Circuit v roce 2019. Nejprve podepsal předběžnou smlouvu a nyní si s Hewittem definitivně plácli. Vzápětí oznámil také návrat do Ameriky na konci této sezony. „Bylo to pro mě těžké rozhodnutí. Všichni ví, jak moc miluji závodění v Grand Prix a všechny lidi tady okolo. Bydlel jsem střídavě v Belgii a Nizozemsku, kde se mi líbilo, ale samozřejmě se mi i stýskalo po Americe," řekl rychlý Američan.

"Závodění v Grand Prix ze mě v mnoha ohledech udělalo lepšího jezdce. Jsem velmi rád, že jsem se rozhodl přijít v době, kdy mi bylo 17 let. Byl to vynikající zážitek a nevzal bych nic zpátky. Teď chci získat co možná největší počet vítězství v jednotlivých jízdách MS. Jsem vážně motivovaný. Jakmile se odjede poslední závod mistrovství světa, vrátím se domů a začnu trénovat na zimní superkrosy," zakončil Thomas Covington, který má za sebou i start v americkém týmu na Motokrosu národů. 

Covingtonův krajan Darian Sanayei už do Spojených států odcestoval, ale kvůli operaci a rehabilitaci. Čerstvě dvaadvacetiletý jezdec týmu Bike It DRT Kawasaki dobře načal sezonu MS, ale pak si začátkem dubna zranil koleno během britského mistráku. Vzal si pár týdnů volno a vrátil se během Velké ceny Británie. Na slavné trati Matterley Basin odjel pár kol, ale záhy zjistil, že to dál nepůjde a rozhodl se pro okamžitou operaci. "Zákrok v Kalifonii proběhl dobře. Doufám, že za několik dní už budu moci posilovat. Je jasné, že vzhledem ke svým bodovým ztrátám se budu muset soustředit už spíš na další sezonu," uvedl Sanayei, který letos získal svá první dvě umístění v Top 3. V Argentině dojel třetí ve druhé jízdě, ve Španělsku byl rovněž ve druhé jízdě druhý. 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist