Clement Desalle: Ke Kawasaki mě zlákali kamarádi

Dvojnásobného vicemistra světa ve třídě MXGP Clementa Desallea jsme byli roky zvyklí vídat na motokrosových tratích ve žlutých barvách Rockstar Suzuki World. Letos ale přijde velká změna. Šestadvacetiletý Belgičan se představí v barvách zelených, přestoupil totiž do továrního týmu Monster Energy Kawasaki.

Když se na konci února zvednou startovací brány na Velké ceně Kataru, úvodním podniku FIM motokrosového mistrovství světa, budou oči všech mimo jiné upřeny na jezdce se startovním číslem 25. Otázka zní: jak se srovná Desalle s novým motocyklem a týmem? A bude moci konečně dotáhnout slibně rozjeté šampionáty k zisku vytouženého světového titulu třídy MXGP? Belgičan vyhrává Velké ceny pravidelně od roku 2009 a stal se prakticky největším soupeřem osminásobného mistra světa Antonia Cairoliho (Red Bull KTM Factory). Vloni se to ale změnilo: Desalle prožíval sezonu plnou zranění a titul šampiona nešel za Cairolim, ale překvapivě za fantastickým nováčkem z Francie Romainem Febvrem (Yamaha).

Desalle i vloni výborně začal a chvílemi vedl průběžnou klasifikaci mistrovství světa, ale pak už ho poněkolikáté postihlo zranění ramene a musel na operaci. I tak mu vyjetých 331 bodů stačilo na desáté místo celkově. Smlouvu u Kawasaki podepsal na dva roky, k dispozici dostane zbrusu novou KX450F-SR a jeho parťákem bude Francouz Jordi Tixier, mistr světa třídy MX2 z roku 2014. Dvojice Desalle, Tixier nahradí u Kawasaki vloni hodně neúspěšnou dvojici Ryan Villopoto (USA, celkově po zranění 20.) a Tyla Rattray (Jižní Afrika, celkově 13.)

Clement Desalle jezdí mistrovství světa už sedm let a na svém kontě má devatenáct triumfů v Grand Prix. Je perfekcionista v přípravě své i motocyklu, umí to na všech površích, na písku zvlášť, a když je zrovna ve formě, bývá hodně těžko k poražení. Šest let u Suzuki už ale pro něj bylo moc, od podzimu trénoval na Kawasaki KX450F-SR. K týmu to má nyní blízko, sídlí totiž v sousedním Nizozemsku. „Věděl jsem už pár let, že Kawasaki mě chce, ale Suzuki zase vyjádřila přání mne udržet. Bylo to těžké rozhodnutí a neudělal jsem ho za dva dny. Věděl jsem, co nabízím, ale chtěl jsem hlavně vědět, co dostanu. Někdy koupíš něco lepšího, někdy něco stejného a někdy taky něco horšího. Nakonec jsem se řídil svými instinkty - vyhrál nový bike, nová výzva, nové lidé. Rozhodl jsem se zkrátka pro změnu. A pořád věřím, že kupuju něco lepšího,“ vysvětlil své pohnutky Desalle. Jak se říká, všechno je to o lidech, a stejné to bylo i v případě Desalleho přestupu. S majitelem týmu Thierrym Chizatem Suzzonim byl Belgičan po několik let v kontaktu s a současný manažer Francois mu dokonce v roce 2009 dělal mechanika. A ti ho nakonec přesvědčili..."Znám jejich závodní filosofii a cítím se u nich být v pohodě. Neberou všechno smrtelně vážně a mě se hodně líbí, jak jednají se svými lidmi," zakončil Desalle.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist