Cairoli získal v Británii sedmý titul

O víkendu přivítala motokrosová dráha Matterley Basin MXGP Festival, kde se představilo na 319 motokrosových závodníků z různých koutů světa. Mladým jezdcům, kteří bojovali v evropském šampionátu nepřálo příliš počasí, lépe na tom byli až jezdci tříd MX1 a MX2. Vítězství slavil v třídě MX1 Clement Desalle a v MX2 Glenn Coldenhoff.

GP Velké Británie - MX1

I když britskou Grand Prix vyhrál v kategorii MX1 Belgičan Clement Desalle, titul slavil italský šampion Antonio Cairoli. Ital první závod vyhrál, čímž si zajistil v předposledním podniku sezony titul mistra světa. Druhý britský závod ale Cairoli nedokončil kvůli pádu a následně poruše techniky, což umožnilo získat celkové prvenství jeho soupeři Clementu Desalle, který byl v prvním klání druhý a víkend v Británii uzavřel vítězstvím v druhé závodu. Na celkovém druhém místě skončil další jezdec Suzuki Belgičan Kevin Strijbos a třetí v pořadí byl jezdec Hondy Rus Evgeny Bobryshev.
Domácí závodník Tommy Searle obsadil v celkovém hodnocení pátou pozici a se svým výkonem nebyl spokojený. Jeho cílem bylo získat v domácím prostředí umístění na stupních vítězů, což se mu v ani jednom případě nepodařilo. Po startu prvního závodu byl až osmý, hodně se snažil prorazit na přední příčky, ale na lepší než šesté místo v cíli to nestačilo. Ve druhém závodu ztratil jezdec CLS Kawasaki Monster Energy spoustu času ve skrumáži po startu a trvalo mu nějakou dobu než se propracoval z posledních pozic na sedmou v cíli.

Tovární jezdec Red Bull KTM Antonio Cairoli je v motokrosovém světě pojem číslo jedna, protože o víkendu získal již sedmý titul Mistra světa v motokrosu (5x MX1, 2x MX2). Nicméně to nedokázal spojit s celkovým vítězstvím v Grand Prix, protože potom, co první závod vyhrál a byl na nejlepší cestě hned k dvěma triumfům, ten druhý nedokončil. Ital předvedl v každém závodu parádní start, ale ve druhém klání spadl v prvním kole a svoji KTM už nedokázal uvést do provozu. Celkově Ital skončil sedmý, ale už před posledním podnikem sezony v Nizozemsku je jasné, že získá pátý světový titul v třídě MX1.
MX1 - GP Velké Británie, celkově (TOP10): 1. Clement Desalle (BEL, Suzuki), 47 bodů; 2. Kevin Strijbos (BEL, Suzuki), 40 b.; 3. Evgeny Bobryshev (RUS, Honda), 36 b.; 4. Ken de Dycker (BEL, KTM), 31 b.; 5. Tommy Searle (GBR, Kawasaki), 29 b.; 6. Gautier Paulin (FRA, Kawasaki), 28 b.; 7. Antonio Cairoli (ITA, KTM), 28 b.; 8. Shaun Simpson (GBR, Yamaha), 26 b.; 9. Tanel Leok (EST, TM), 23 b.; 10. Jeremy van Horebeek (BEL, Kawasaki), 22 b.

MX1 - stav MS (TOP10): 1. Antonio Cairoli (ITA, KTM), 718 bodů; 2. Clement Desalle (BEL, Suzuki), 647 b.; 3. Ken de Dycker (BEL, KTM), 573 b.; 4. Gautier Paulin (FRA, Kawasaki), 513 b.; 5. Kevin Strijbos (BEL, Suzuki), 509 b.; 6. Tommy Searle (GBR, Kawasaki), 460 b.; 7. Jeremy van Horebeek (BEL, Kawasaki), 405 b.; 8. Maximilian Nagl (GER, Honda), 314 b.; 9. Evgeny Bobryshev (RUS, Honda), 312 b.; 10. David Philippaerts (ITA, Honda), 282 b.

GP Velké Británie - MX2

V kategorii MX2 slavil celkové prvenství Glenn Coldenhoff, jenž si ve dvou velmi těžkých závodech musel sáhnout až na dno svých sil. Holanďan vyhrál svoji vůbec první Grand Prix ve světovém seriálu MX2. První závod dokončil Coldenhoff na těžké trati třetí. Po startu druhého závodu se pohyboval až kolem desátého místa a cílem nakonec projel čtvrtý. Holanďan si nebyl vůbec vědom, že by Grand Prix vyhrál a uvědomil si to až ve chvíli, když uviděl svůj tým slavit.

Druhé místo obsadil britský závodník Jake Nicholls, jehož domácí podnik musí hodně mrzet, když mu na celkové vítězství chyběl jen jeden jediný bod. Jezdec stáje Wilvo Nestaan JM Racing KTM zajel velmi dobře v prvním závodu, kde obsadil druhé místo. Start do druhého klání mu ale nevyšel a postupně získával ztracené pozice až skončil šestý. Stačilo by, kdyby skončil pátý, ale Brit špatně viděl údaje, které mu mechanici předávali na tabuli.

Třetí v pořadí dokončil britskou Grand Prix Španěl Jose Butron. Jezdec KTM předvedl v obou závodech perfektní start, ale v průběhu závodu nedokázal udržet tempo s jezdci na špici. První závod dokončil pátý a ve druhém tvrdě bojoval o druhou pozici s Francouzem Romainem Febvrem, který byl nakonec úspěšnější, Jose Butron obsadil třetí místo v cíli a stejné umístění také v celkovém hodnocení britské Grand Prix.
MX2 – GP Velké Británie, celkově (TOP10): 1. Glenn Coldenhoff (NED, KTM), 38 bodů; 2. Jake Nicholls (GBR, KTM), 37 b.; 3. Jose Butron (ESP, KTM), 36 b.; 4. Romain Febvre (FRA, KTM), 34 b.; 5. Christophe Charlier (FRA, Yamaha), 28 b.; 6. Mel Pocock (GBR, Yamaha), 27 b.; 7. Dylan Ferrandis (FRA, Kawasaki), 25 b.; 8. Dean Ferris (AUS, Yamaha), 25 b.; 9. Elliott Banks-Browne (GBR, KTM), 22 b.; 10. Max Anstie (GBR, Suzuki), 18 b.

MX2 - stav MS (TOP10): 1. Jeffrey Herlings (NED, KTM), 692 bodů; 2. Jordi Tixier (FRA, KTM), 569 b.; 3. Jose Butron (ESP, KTM), 506 b.; 4. Christophe Charlier (FRA, Yamaha), 467 b.; 5. Glenn Coldenhoff (NED, KTM), 450 b.; 6. Dean Ferris (AUS, Yamaha), 434 b.; 7. Jake Nicholls (GBR, KTM), 407 b.; 8. Max Anstie (GBR, Suzuki), 320 b.; 9. Alessandro Lupino (ITA, Kawasaki), 319 b.; 10. Dylan Ferrandis (FRA, Kawasaki), 287 b.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist