Brazilské pole position pro Nagla a Febvra

Motokrosové mistrovství světa 2014 pokročilo do své finální fáze a jezdci se vydali přes Atlantik do Ameriky. Během jednoho týdny se uskuteční dva poslední závody v Brazílii a Mexiku. Pole position pro Velkou cenu Brazílie si na trati v Trindade vyjeli Němec Max Nagl (MXGP) a Francouz Romain Febvre (MX2).

Brazilský podnik se oficiálně jmenuje GP státu Goias a jede se na 1570 metrů dlouhé trati s netypickým červeně až oranžově zbarveným hliněným podkladem, který podle jezdců není ani měkký ani tvrdý, ale po postříkaní vodou dost klouže. A stříkat se nmuselo už v sobotu pořád, protože pálilo slunce a teploty přesáhly 30 stupňů. Šestnáctý podnik seriálu FIM Motocross World Championship měl také odpovědět na dvě zásadní otázky. Pojistí si už v Jižní Americe další světový titul v prestižní třídě MXGP famózní Ital Antonio Cairoli? Na kolik bodů skrouhne náskok zraněného a proto nepřítomného Nizozemce Jeffreyho Herlingse jeho stájový kolega Francouz Jordi Tixier ve dvěstěpadesátkách? Trať v Trindade je pro všechny zúčastněné zcela nová a Carlinhos Romagnolli, prezident tamní organizátorské a promotérské firmy, všechny ujistil, že právě tedy se bude závodit a testovat i v dalších letech.
Kvalifikační závod třídy MXGP se stal kořistí továrního jezdce Hondy Maxe Nagla. Němec jel nezvykle relaxovaně a s velkou chutí. Bez problému si zajistil holeshot a bez většího ohrožení ze strany svých soupeřů si bezpečně jel pro své třetí pole position této sezony. O druhé místo se nejprve rvali Belgičan Jeremy Van Horebeek (Yamaha Factory Racing) a po dlouhém zranění konečně 100procentně zdravý Francouz Gautier Paulin (Monster Energy Kawasaki Racing Team). Pak ale Van Horebeek, který je zatím průběžně druhý v tabulce mistrovství světa, nešťastně havaroval a zřejmě si zlomil kotník, což by pro něj znamenalo konec sezony. A pro Belgičany, kteří budou koncem září obhajovat svůj loňský titul na Motokrosu národů nutnost nominovat do svého družstva dalšího jezdce. Připomeňme, že vyřazení jsou už i Ken DeDycker (výpadek formy po zlomenině zápěstí) a Clement Desalle (zranění), takže na velký úspěch to u Belgičanů v lotyššském Kegumsu nevypadá. Zlomenina kotníku se nakonec nepotvrdila a Van Horebeek nevyloučil, že nastoupí do závodu.
Paulin tak neměl velkou práci s tím,aby udržel své druhé místo až po šachovnicový prapor, třetí dojel překvapivě Brit Shaun Simpson (Hitachi Consruction Machinery UK KTM), který v koncovce odolal tvrdým útokům dalšího Belgičana Kevina Strijbose (Rockstar Energy Suzuki World). Top 5 zkompletoval další Brit Tommy Searle (Kawasaki). Antonio Cairoli (Red Bull KTM Factory), který bude v neděli pravděpodobně poosmé korunován mistrem světa, skončil až desátý, protože, jak uvedl, měl problémy se svými brýlemi.
Holeshot třídy MX2 už tradičně zaznamenal Španěl Jose Butron (Standing Construct KTM), kterého po výjezdu z první zatáčky pronásledovali Belgičan Julien Lieber a Francouz Romain Febvre (Wilvo Nestaan Husqvarna Factory). Ten ale nemarnil čas a okamžitě se snažil dostat od čela, tlačil tak před sebou nečekaně ostře jedoucího Liebera, který usedl na zcela novou KTM týmu Standing Construct a oslňoval především nádhernými skoky ve střední části trati. Oba tak brzy předjeli Butrona, později i Febvre zdolal Liebera a šel do čela. Pak už byl nejzajímavějším momentem kvalifikačního závodu epický souboj mezi Butronem a Rusem Alexandrem Tonkovem (Wilvo Nestaan Husqvarna) o třetí místo. Protože se pořád vybrzďovali a předjížděli, trochu ztratili tempo a dovolili tak dotáhnout za sebe skupinou dalších jezdců. Z nich měl nakonec v koncovce největší kus odvahy a štěstí Francouz Dylan Ferrandis (Kawasaki), který vybojoval čtvrté místo za Tonkovem. Velký kandidát na titul Jordi Tixier (Red Bull KTM Factory) dopadl po skoku do měkké části trati a málem přepadl přes řídítka, ale nakonec stihl dokončit jako jedenáctý.    

Sobotní výsledky

MXGP Qualifying Race:
1. Maximilian Nagl (GER, Honda), 25:39.128; 2. Gautier Paulin (FRA, Kawasaki), +0:10.703; 3. Shaun Simpson (GBR, KTM), +0:18.520; 4. Kevin Strijbos (BEL, Suzuki), +0:20.593; 5. Tommy Searle (GBR, Kawasaki), +0:25.204; 6. Dean Ferris (AUS, Husqvarna), +0:26.717; 7. Davide Guarneri (ITA, TM), +0:29.213; 8. Rui Goncalves (POR, Yamaha), +0:29.711; 9. Steven Frossard (FRA, Kawasaki), +0:42.291; 10. Antonio Cairoli (ITA, KTM), +0:51.749;

MX2 Qualifying Race:
1. Romain Febvre (FRA, Husqvarna), 24:33.369; 2. Julien Lieber (BEL, KTM), +0:09.664; 3. Aleksandr Tonkov (RUS, Husqvarna), +0:13.331; 4. Dylan Ferrandis (FRA, Kawasaki), +0:14.656; 5. Glenn Coldenhoff (NED, Suzuki), +0:15.674; 6. Arnaud Tonus (SUI, Kawasaki), +0:16.056; 7. Jeremy Seewer (SUI, Suzuki), +0:21.540; 8. Max Anstie (GBR, Yamaha), +0:22.825; 9. Jose Butron (ESP, KTM), +0:28.853; 10. Christophe Charlier (FRA, Yamaha), +0:29.444;

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist