Úspěšná česká reprezentace na ME družstev Classic Motocross

Pacov (CZE) - Exkluzivně připravené a zorganizované závody, obrovský úspěch české reprezentace a krásné počasí – tak by se dal v kostce charakterizovat závod Mistrovství Evropy družstev v Classic Motocrossu, který se konal uplynulý víkend v Pacově.

Pokora a úcta k legendám – to bylo v Pacově vidět na každém rohu při tomto prestižním jednorázovém závodě dobových motocyklů na jedné z nejlepších motokrosových tratí v České republice. Také závodníci z patnácti zemí Evropy a hostující jezdci z USA a Kanady nešetřili slovy chvály po tomto závodě. Autogramiádu měl v Pacově i někdejší Vicemistr světa třídy 250ccm a Mistr světa v družstvech Vladimir Kavinov. Nechyběla zde ani naprostá většina českých legend motokrosu. Spokojených bylo i zhruba 2500 přihlížejících diváků. Po závodě se ve velkém párty stanu uskutečnilo vyhlášení, kde si z úst šéfa ECMO Alberto Langenberga přede všemi vyslechl velkou pochvalu pořádající AMK Pacov v AČR.

A jaké byly výsledky v jednotlivých kategoriích…? V nejstarší třídě 72+ vyhrál český tým ve složení Jindřich Gref, Antonín Křápek, Jan Skok a Václav Fesl o 20 bodů před výpravou Německa a neskutečných 53 bodů před třetím týmem gentlemanů z Anglie.

Ve třídě 66+ byl sice nejlepším jezdcem Francouz Roger Brelet, který vyhrál obě jízdy, jenže zbytek jeho týmu už tak dobrý nebyl, a tak i v této kategorii zvítězili Češi – tým v čele s nestárnoucím Jiřím Stodůlkou, Miroslavem Hanáčkem, Karlem Kozákem a Václavem Vlkem. Také oni po dvou škrtaných nejhorších jízdách z osmi počítaných zcela jasně zvítězili před druhým týmem Nizozemců a třetím týmem Švédů.

kategorii 60+ byli nejrychlejší Nizozemci. Český tým ve složení Miroslav Nejedlý, Vítězslav Branda, Karel Liška a Milan Kotrla nestačil na závodníky ze země tulipánů o 12 bodů, ale zároveň si vybudoval úctyhodný třiatřicetibodový náskok před celkově třetí reprezentací Německa. V obou jízdách nadchly především souboje Nizozemce Pera van de Nieuwenhofa s Miroslavem Nejedlým, kteří se přetahovali o vedení až do šachovnicového praporu.

Kategorie 50+ měla dva jasně nejrychlejší piloty – bývalé jezdce MS Belgičana Jana Blancquaerta a našeho Miroslava Kučírka. Také mezi nimi probíhaly krásné souboje o pomyslného krále této třídy. Důležitější byl ale výsledek týmu a ten náš měl smůlu, když se hned v první jízdě zranil Karel Mitvalský. Pro zbytek týmu – Rene Stodůlku, Rudolfa Kavského a zmíněného Miroslava Kučírka to znamenalo skutečnost, že se všech šest jejich výsledků bude započítávat (škrtaly se dva nejhorší z osmi). Nakonec z toho byla o jeden jediný bod bramborová medaile za týmem Severního Irska. Belgičanům to nakonec vyšlo na místo druhé a vítězem se stal výsledkově vyrovnaný tým Anglie.

V nejmladší kategorii 30+ to byla v podstatě exhibice českých pilotů. Tým ve složení Martin Žerava, Radek Toman, David Říha a Jaroslav Kořínek neměl konkurenci. Do toho zajel pro české barvy ještě druhé a čtvrté místo v jednotlivých jízdách člen druhého českého týmu Marek Kraus. Jeho tým nakonec skončil jen tři body za pódiovým umístěním, kde nakonec stanuli Belgičané a vítězné české první družstvo na pódiu doplnili druzí Estonci, kteří jeli všichni na motocyklech ČZ.

Všichni odjížděli domů velice nadšeni, většina jezdců až v neděli, neboť se po závodě ještě pěkně slavilo. Příští rok budou tento závod družstev hostit Nizozemci a my už se těšíme, až se zase někdy toto krásné mezinárodní klání vrátí do Čech.

Kompletní výsledkový servis + fotogalerie

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
KARING přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist