Mistrovství Evropy družstev Junior a WMX v Pacově

Po loňské úspěšné pořadatelské premiéře na nejvyšší mezinárodní úrovni (MS třídy MX3) bylo nasnadě, že letos padne při rozhodování o umístění jednotlivých světových a evropských podniků prst na motokrosové mapě znovu na Pacov.

Třída MX3 letos svůj šampionát nemá, a tak se AMK Pacov v AČR zhostí uspořádání jednorázového závodu Mistrovství Evropy družstev Junior a WMX. To se uskuteční již o tomto víkendu, 23. - 24. srpna 2014!

V Pacově se tedy tentokráte utkají nejlepší evropští junioři a ženy. Ženská družstva (WMX) budou tvořit vždy dvě závodnice a juniorské týmy budou sestaveny vždy ze čtyř jezdců – dva ve třídě 85ccm, jeden ve 125ccm a jeden ve třídě MX2 Junior. Třída 85ccm bude startovat samostatně a budou v ní vždy dva jezdci z jednoho týmu, 125ccmMX2 Junior pojedou kvalifikace zvlášť, ale nedělní jízdy pak společně, takže bude také v každé jízdě po dvou zástupcích stejného týmu. Pravidla jsou taková, že u ženských družstev se sčítají celkové výsledky obou závodnic, u čtyřčlenných juniorských družstev se bude škrtat pouze horší ze dvou výsledků jezdců třídy 85ccm.

I když se jedná o juniorské závodníky (do 21 let), tak Pacov o víkendu uvidí hned několik opravdu vynikajících jezdců světové úrovně a dle teoretických propočtů může být dokonce pokořen i traťový rekord! Například hvězda slovinské reprezentace, osmnáctiletý Tim Gajser je průběžně pátý v prestižním seniorském MS třídy MX2 a na svém kontě má letos například druhé místo na Velké ceně Německa. V této třídě se dále objeví například Nizozemec Brian Bogers, který skončil druhý v nabitém seriálu EMX250 (Mistrovství Evropy). Výborně si v tomto seriálu vedl také Michele Cervellin z Itálie, anebo Francouz Nicolas Dercourt, kteří budou oporami svých národních týmů. Ve třídě 125ccm bude jistě velmi silný David Herbreteau z Francie, který dokáže vyhrávat třídu EMX125 (Mistrovství Evropy) a který byl dokonce celkově čtvrtý na nedávném jednorázovém MS juniorů v Belgii.

Na poslední chvíli musela bohužel kvůli zranění omluvit nizozemská federace svou juniorskou hvězdu Davy Pootjese, třetího jezdce konečného pořadí letošního EMX125, ale zastoupí ho Rene De Jong, který si také nevede v tomto seriálu vůbec špatně. Výrazně se v této třídě poslední dobou prosazuje i Slovák Tomáš Kohút, který bude patřit k oporám reprezentačního týmu našich východních sousedů. O konečném výsledku týmu mohou rozhodovat i nejmladší jezdci ve třídě 85ccm. Zde budou mít své želízko v ohni především Italové, neboť je bude reprezentovat Paolo Lugana, kterému se letos podařilo vybojovat 4. místo na juniorském MS. Vysoké příčky pro svůj tým budou chtít jistě hájit i Francouz Calvin Fonvielle, letos šestý v MS, nebo devátý muž světového pořadí Gianluca Facchetti z Itálie. V závodě juniorského MS v Belgii se dobře prosadili také Nizozemec Roan Van De Moosdijk a nebo třeba i Andrea Zanotti ze San Marina. Ani ti nebudou o víkendu v Pacově chybět.
Česká republika bude mít jako pořadatelská země možnost postavit dva týmy v každé kategorii. Juniorský tým A bude ve složení Václav Kovář, Dušan Drdaj, Petr Polák a Daniel Stehlík. Především Petr Polák by mohl zajet zajímavý výsledek pro naše barvy, byl ostatně naším nejlepším juniorským reprezentantem na letošním juniorském MS, kde vybojoval 12. místo ve třídě 85ccm. V týmu B se představí Martin Krč, Jakub Terešák, Jiří Matějec a Milan Šturma.

A jak sestava vznikla? K tomu se již vyjádřil manažer juniorské reprezentace Martin Pichl: „Využili jsme šance domácího prostředí a postavili jsme dvě družstva. Ve třídě MX2 Junior jsme sáhli po dvou nejlepších jezdcích domácího šampionátu Václavu Kovářovi a Martinu Krčovi, kteří mají letos dobrou formu i na závodech v zahraničí. Stejně tak tomu bylo i ve třídě 125ccm, kde budou startovat Dušan Drdaj a Jakub Terešák. V kategorii 85ccm to pak budou Petr Polák a Daniel Stehlík a do B týmu jsem nominoval Milana Šturmu a Jiřího Matějce, kteří to dostali za odměnu, neboť jeli na své náklady na nedávné MS juniorů do Belgie (finanční podpora se mohla týkat pouze prvních dvou nominovaných reprezentantů v každé třídě). Tento návrh jednoznačně schválil také VV motokrosu AČR,“ vysvětluje podněty k sestavě obou týmů Martin Pichl a dále vypočítává možné ambice naší reprezentace: „Rádi bychom zopakovali loňské 5. místo z ME družstev ve Francii, ale tak trochu pokoukávám i po pódiovém umístění. Je ovšem velmi těžké navázat na loňský úspěch našich juniorů, kdy byli na jednorázovém závodě MS juniorských družstev v Jiníně dokonce druzí, neboť ti nejlepší kluci upgradovali do vyšších kubatur, kde jsou momentálně nejmladší.“
Dlouhodobě úspěšný český juniorský reprezentant Václav Kovář vykazoval především v poslední době vynikající formu. Kromě vítězství v jedné jízdě na červencovém závodě MMČR seniorů ve třídě MX2 v Jiníně se letos několikrát postavil na pódium i v prestižním německém seriálu ADAC ve třídě MX Youngster. Bohužel, na posledním závodě tohoto šampionátu v Jaueru si poranil nohu a tak se musel poslední dva týdny věnovat její léčbě. V Pacově ale stoprocentně startovat bude. „Pacovskou trať mám hodně rád a většinou se mi tam i daří. Závody to myslím budou pěkné, protože pacovští pořadatelé patří k jedněm z nejlepších. Cíle si do tohoto závodu žádné nedávám, před necelými dvěma týdny jsem si udělal na závodech v Německu těžký výron v kotníku. Doufám ale, že mě to nebude moc omezovat a že zajedu nějaký dobrý výsledek pro Českou republiku!“ vzkazuje fanouškům Václav Kovář.

Loni druhý vicemistr světa ve třídě 85ccm Jakub Terešák již věkově postoupil do třídy 125ccm, kde patří mezi nejmladší, přesto si místo v reprezentačním týmu zasloužil. „Pacovská trať se mi líbí a jsem rád, že mohu v Pacově reprezentovat ČR, tým máme určitě dobrý. Dostal jsem se po zranění kolene a lopatky zase do pohody, spokojen jsem byl i se svým výkonem na MS v Belgii. Jsem zvědav, kdo všechno nakonec do Pacova dorazí, ale byl bych rád, kdybychom obhájili loňské 5. místo z Francie a snad i o kousek výše,“ usmívá se jinak spíše nemluvný mladý Severočech. Výbornou formu má i jeho týmový kolega Martin Krč. „Pacovský Propad je sice hodně náročná trať, vždy se dost rozbije, ale přesto se mi líbí a rád tam jezdím. Na závody se už moc těším, poslední dobou se i na motorce cítím skvěle, takže si myslím, že společně s domácím publikem by to eventuelně mohlo jít. Nevím přesně, co mohu od závodu očekávat, přijede hodně kvalitních jezdců, jako například špičkový jezdec MS Tim Gajser a další. Pokusím se ze sebe vydat to nejlepší, abychom společně jako tým obsadili co možná nejlepší příčku. Kdo můžete, přijďte fandit, budou to určitě super závody …!“ zve do Pacova fanoušky Martin Krč.
Také naše ženská reprezentace bude stavit dva týmy. Ten první bude tvořit momentálně nejlepší česká motokrosařka Lucie Simonová s Terezou Hromkovou a druhý tým pak bude mít složení Barbora Laňková a Kristýna Řeřichová. „Do reprezentačních družstev nastoupí nejlepší čtveřice našeho domácího šampionátu. Holky jsem postavil k sobě tak, aby dobře fungovaly i osobní vztahy v obou týmech. Na boje o vítězství to upřímně řečeno nebude, ale chtěl bych, aby naše holky atakovaly silnou čtyřku reprezentantek Itálie, Francie, Německa a Nizozemí,“ poodkrývá zákulisí domácího šampionátu a zároveň i cíle našich holek manažer ženské reprezentace Erich Pour. Nejlepší česká závodnice Lucie Simonová se do Pacova už těší. „I když pacovská trať nepatří k mým oblíbeným, tak tam jezdím závodit ráda, protože je vždy skvěle připravena a určitě tam dorazí i diváci, kteří nám budou fandit. Od závodu MS v Lokti jsem žádný závod nejela, jen jsem trénovala. O to více se těším na závody do Pacova, kde se budu snažit zajet co nejlepší výsledek!“ vzkazuje Lucka.

S velkými ambicemi sesadit z evropského trůnu loňské vítězky z Francie jedou do Pacova Italky, neboť hlavní eso jejich reprezentace Chiara Fontanesi (na fotografii) získala letos již třetí titul mistryně světa v ženském motokrosu (WMX) za sebou! Vyrovnala tím výkon velice zkušené Němky Stephanie Laier, která bude pro změnu oporou německé reprezentace. Doplní ji Larisa Papenmeier, jež úspěšně absolvovala celý seriál letošního MS, ale ve výsledkové listině ji v Pacově najdete pod jménem Larisa Picoto, protože se mezitím zřejmě vdala. V sestavě Francie zase nebude chybět Livia Lancelot, také bývalá mistryně světa, která je stále ve výborné formě, což dokázala vítězstvím na červencové Velké ceně ČR v Lokti. Pódiové cíle mají i mladé Nizozemky, například teprve šestnáctiletá Nancy Van De Ven byla letos celkově pátá v seriálu MS!

Plně připraveni jsou i pacovští pořadatelé, kteří jsou typičtí tím, že nepodcení ani přípravu závodu krajského přeboru, natož vrcholného mezinárodního podniku. „Hodně nových věcí se tu vybudovalo již loni v rámci příprav na závod MS třídy MX3,“ říká šéf pořadatelského sboru Jan Smolek a dále dodává: „V rámci zvýšení bezpečnosti jezdců jsme instalovali celkem 500 balíků slámy na stromy a nebezpečná místa v blízkosti závodní dráhy.“ Pořadatelé pečlivě celý areál vysekli, a aby závodní víkend nebyl na Propadě jen o motokrosu, je na neděli pro diváky připravena i trialová a biketrialová exhibice.

sobotu 23. 8. jsou v Pacově od 9:00 hodin na programu volné tréninky, ve 14:15 hodin pak kvalifikační jízdy. V neděli 24. 8. v 8:30 hodin začnou zahřívací „warmupy“ a již od 11:00 hodin se bude bojovat o letošní evropské týmové tituly v celkem šesti jízdách. Jako první půjdou na start vždy jezdci třídy 85ccm, po nich WMX a nakonec EMX125/250.

Určitě si nenechte ujít tento zajímavý motokrosový svátek a přijďte o víkendu fandit českým motokrosovým reprezentantům!

Blížící se víkend nabídne Pacov nejenom špičkový evropský motokros, ale i bohatou kulturní akci. Již od pátku až do neděle proběhne ve městě vícežánrový hudební festival Pacovský Poledník, takže se tento víkend v činorodém městečku na Vysočině rozhodně nudit nebudete!

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist