Z motokrosových Petrovic u Karviné

Víkend patřil mezinárodnímu mistrovství České republiky v motokrosu a třetí díl seriálu Buksa/Ados motokros zavedl jezdce a týmy až do východního cípu republiky. Petrovice u Karviné leží ve Slezsku a motokrosové závody v “Petrovické kotlině“ jsou jejich vlajkovou lodí, jenž přiláká řadu příznivců motorsportu z širokého okolí. V neděli panovalo krásné slunečné počasí, které připravilo jak jezdcům, tak všem fanouškům přímo tropické podmínky. Pořadatelé nic neponechali náhodě a vzorně připravenou trať neustále kropili vodou. Jezdci pak díky tomu mohli jet nadoraz a všem přítomným připravit napínavou podívanou.

Kapitoly článku

Zajel jsem se na závody do Petrovic podívat, protože jsou často označovány jako klíčové pro další vývoj sezony. Trasa přímo do areálu byla dobře vyznačena, třebaže v době navigací to už možná není až tak zásadní problém. Rovněž organizace při parkování probíhala bez problému, takže už tento fakt všechny příchozí dobře naladí. Harmonogram dne závodu mají motokrosaři a motokrosařky nabitý k prasknutí, což nemusí být příjemné pro týmové mechaniky a různé opravy strojů, ale pro diváky je to ideální v tom, že se na dráze pořád něco děje.

Závody jsou vypsány pro kategorie Ženy, Veterán, MX1 a MX2. V neděli od osmi všichni odjedou patnáctiminutové tréninky. Od půl desáté jsou na programu kvalifikační tréninky a patnáct minut před dvanáctou už startuje první závod kategorie Ženy. Po jeho skončení následuje slavnostní zahájení a od jedné odpoledne se závodí až do šesti večer. K dění na závodní dráze dostáváte přesné informace od pánů Petra Kováře a Evžena Zadražila, kteří mají jednak své jezdce na trati, ale svůj čas věnují také komentování, díky němuž získávají jednotlivá klání na ještě větší atraktivitě. Podrobné reporty následně připravuje Petr Záruba, fotky Radek Lavička a video Lucie Havlíčková. Samotné přenosy ze závodů má na starosti Česká televize.

Je vidět, že se realizační tým seriálu Buksa/Ados motokros snaží připravit závody na vysoké úrovni a podle toho co jsem v Petrovicích viděl se jim to také daří. Startovní rošty jsou plné mladých závodníků a závodnic, což je velký příslib pro další budoucnost motokrosu v České republice. Díky za to jejich týmům a sponzorům. Na jejich podpoře se můžeme svým dílem podílet také my všichni a to tím, že v neděli vyrazíme na závody a tu skutečnou atmosféru si tam vychutnáme na vlastní kůži. Závodníci mají rádi, když jim lidé fandí a pro nabité tribuny pak udělají maximum. Další podnik mezinárodnímu mistrovství České republiky v motokrosu je 7.srpna 2016 v Kaplici, tak neváhejte a termín si zapište do svého kalendáře. Určitě nebudete litovat.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist