Víkendový motokros v Dlouhé Loučce

Po závodu v Pacově je tu třetí podnik seriálu Buksa/ Ados motokros 2014, který je na programu už tuto neděli 1.června v Dlouhé Loučce.

Areál Dlouhá Loučka

Po dvanáctileté odmlce se před třemi lety vrátila Dlouhá Loučka na seznam tratí mistrovství republiky. Organizátoři se zde snaží vybudovat areál na velmi vysoké úrovni, s komfortem jak pro jezdce, tak i pro diváky. Pro letošní rok bylo na trať nově navezeno plných 6 000 tun zeminy, které trochu pozměnily charakter trati. Přibyly nové skoky, jsou upravené některé starší, a trať se zkrátila na 1 600 metrů. Pro diváky byly navezeny zcela nové přírodní tribuny, ze kterých bude výborný rozhled po celé trati.

Informace pro diváky

Na víkend hlásí občas přeháňky, takže doporučujeme pevnější obuv a počítat s tím, že si kousek Dlouhé Loučky odnesete domů. V sobotní podvečer je nachystaná country muzika k posezení a v neděli bude pro nejmenší připraven skákací hrad a pro velké mnoho stánků s občerstvením.

Dopravní informace

Kdo se do Dlouhé Loučky vydáte z Brna, nebo přes Litomyšl nelekněte se značené objížďky. Do Dlouhé Loučky se bez problémů dostanete. Objížďka je pro návštěvníky, kteří pojedou ze Severní Moravy přes Rýmařov. Vstupné bude tradičních 100 Kč včetně parkování.

GPS: 49° 48' 59.522"N
             17° 12' 40.25"E

Jak viděly Pacov jednotlivé týmy, a jak vidí Dlouhou Loučku?

Buksa/Ados KTM team

Co víc si může pan Aleš Buksa, majitel týmu, přát, než mít opět všechny své jezdce zdravé a na pódiových umístěních. V Pacově se týmu nepovedl double v každé třídě, když se v MX1 mezi Martina Michka a Florenta Richiera vklínil Petr Smitka, ale i přesto neustále panuje velká nadvláda tohoto týmu. Michek v Pacově zajel jeden ze svých nejlepších závodů, když ho v jedné rozjížďce nešťastně srazil týmový kolega Richier, a Michek musel mohutně dotahovat. Závod nakonec dokázal vyhrát a ukázal všem, v jaké je formě. Richier už letos není tak dominantní, a o to víc se na dnešní závod soustředí, aby se jeho výkony ještě zlepšily. V MX2 je Sulivan Jaulin absolutně dominantní, má obrovskou rychlost, kterou zužitkovává nejen u nás, ale i v zahraničí, kde nedávno obsadil první místo v evropském šampionátu EMX250. Největším Jaulinovim soupeřem bude pravděpodobně jeho týmový kolega Bence Szvoboda, který je nyní na druhém místě průběžného pořadí.

Orion-RS Petrol team

Po špatném úvodním závodě promlouval jezdcům do duše manažer Petr Kovář a kladl jim na srdce, že výsledky se musí zlepšit. Vylepšení také přišlo, a František Smola se v MX1 postaral o největší bitvu ve druhé jízdě pacovského závodu, avšak na celkové pódium to nestačilo. Nyní je František Smola v šampionátu pátý se ztrátou jednoho bodu na čtvrtého Čepeláka. Petr Bartoš svoje umístění z Kaplice zatím nevylepšil a skončil na sedmém místě. Bartoš se mezi závody vydal připravovat na evropský šampionát do Chorvatska a Slovinska, absolvoval také deštivý závod ve slovenských Šenkvicích. Oba borci jsou tedy do Dlouhé Loučky dobře připraveni svoje dosavadní výsledky ještě vylepšit.

MoToman team

U MoToman teamu je to jako na houpačce. Na jednu stranu je manažer Josef Toman šťastný za první „bednu“ v podání Matthiase Walknera, ale radost z celkového výsledku mu trochu zkazil defekt zadní pneumatiky Walknerovy motorky v první jízdě. Ani druhému účastníkovi třídy MX2 Eriku Hugyeczovi se příliš nedařilo, když ani nenastoupil do závodu kvůli prasklé ojnici na jeho Yamaze. Novinkou u týmu je po vzájemné dohodě odchod Michala Votroubka, kterému se bohužel ani v Pacově nepodařilo dostat do první desítky. Kdo jeho místo zaujme je v jednání, ale není vyloučeno, že se bude jednat o další zahraniční posilu.

Yamaha Čepelák Racing Team

Jirku Čepeláka jsme vyzpovídali při tvrdém tréninku mezi závody na velmi rozbité trati u Benešova. „S Pacovem jsem byl opět spokojený, moje rychlost je dobrá a díky povedeným startům jsem se vždy držel těch nejrychlejších. Tudíž můj výsledek byl tam, kam výkonnostně patřím“ komentuje Čepelák. V rámci přípravy se Jirka zúčastnil také extra blátivého závodu v Šenkvicích, kde jednou vyhrál a jednou nedojel. „Už dlouho si neříkám, kam se těším a kam ne, vždycky to totiž dopadlo přesně naopak. Proto jediné, co je pro mě důležité, jsou starty. Když vyrazím někde ze zadu, na čelo už je těžké se dotáhnout“ dodává Čepelák. Ve veteránech za jeho tým opět pojede Michal Kynčl.

Motosport Chýnov

Pacov, jakožto domácí závod pro Motosport Chýnov, přinesl potěšení hlavně manažerovi Evženu Zadražilovi. Ten byl velmi šťastný, že se závody odehrávaly před mohutnou diváckou kulisou (4 000 diváků) a že bylo na co se dívat. Jeho tým předvedl standardní výkon, který se od něj očekával: Christoph Heinz se umístil na 22. místě v MX1 a Philipp Karner na 14. místě v MX2. Adolf Straka ve veteránech byl nakonec šestý a do TOP 5 se nedostal. Pro Straku je v Dlouhé Loučce cílem TOP 3 v průběžném pořadí.

HT Group Racing Team

Vašek Kovář jakožto nerychlejší jezdec týmu HT Group Racing Team neměl druhý závod tak vydařený jako ten první, kde se dostal na pódium: „Pacov se mi celkově moc nevydařil, dělal jsem zbytečné chyby, což mě stálo průběžné 3. místo. Před Dlouhou Loučkou jsem se účastnil závodů juniorského mistrovství, kde jsem průběžně na prvním místě. Na závody se těším a doufám, že se mi povede vrátit do TOP 3.“ Říká Kovář. Druhým jezdcem MX2 je Milan Špičák, který letos ještě nenašel takové tempo, jaké si představuje. Proto ladil formu na závodech MMSR, kde získal pódium. Ve veteránech bude za tým startovat Radek Vancl.

Team MAX2

Nejúspěšnějším týmovým jezdcem je Jára Romančík: „Na minulém závodě jsem nemohl najít formu. V kvalifikaci šestý, v prvním závodě jsem zatuhnul a místo toho, abych si jízdu užíval, čekal jsem, kdy závod skončí. Druhá jízda byla sice o trochu lepší, ale pořád jsem měl pocit, že na motorce sedím obráceně.“ Jára si týden po Pacově byl zajezdit na MMSR v Šenkvicích, a tam za velkého bláta nešťastně upadl a poranil si nohu. Před dvěma týdny sice zkoušel odjet endurosprint v Košťálově, ale noha mu ještě nedovolila jet na 100%, a proto neví, jak moc jeho noha ovlivní jeho výkony v Dlouhé Loučce.

BV racing

V týmu BV racing je nálada po Pacově velmi pozitivní. Hlavní článek týmu, Rudolf Weschta, byl v celkovém pořadí MX2 druhým nejlepším Čechem. Průběžně je na tom ale Ruda hůř, je až 11. díky nepovedenému prvnímu závodu. Dařilo se také Michalu Bártovi, který přes ještě úplně nedoléčenou zlomeninu ruky dojel na 17. místě. „Bohužel trénink mu bude chybět a v Dlouhé Loučce bude muset jet s rozumem, aby nejel přes limit a nestal se další úraz,“ komentuje Dušan Tichý, manažer týmu, který sám dojel 9. ve veteránské třídě. Velkou novinkou u BV racing je posila ve třídě MX1, Michal Votroubek.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist