V Petrovicích se pojede 6. závod MMČR v motokrosu

Šestý závod motokrosového seriálu Mezinárodního Mistrovství ČR se přestěhuje v neděli 12. srpna 2012 do Slezska. Konkrétně do Petrovic u Karviné, kde se seriál MMČR jezdí až na drobné výjimky od roku 1990 téměř pravidelně.

Na trati v Petrovicích se závodí už 38 let, povrch je hlinitopísčitý, dráha má jen menší převýšení (8m) a délku 1560m. Od loňského roku však pořadatelé zapracovali na jejím rozšíření, profil tratě zůstal stejný. Zkušená parta kolem Jindřicha Hrabici staršího se nyní soustředí především na zavlažování.

„Poslední týdny tu moc nepršelo, takže trať pravidelně zavlažujeme. Na kropení při samotném závodě jsme též dobře připraveni“, říká Jindřich Hrabica.

Trať v Petrovicích u Karviné leží v bezprostřední blízkosti státní hranice, do Polska je to jen pár desítek metrů. Proto se také dá očekávat příval polských fanoušků motorismu, kteří si nikdy nenechají tento podnik ujít a tvoří v Petrovicích tradičně výbornou diváckou kulisu.
Jak do třetice Michek s Richierem?
Letos se dvě největší hvězdy českého motokrosového mistrovství Martin Michek a Francouz Florent Richier utkávají ve třídě MX3. Jejich souboje alespoň na posledních dvou závodech jsou zatím medailově dost vyrovnané a oko českého diváka se již těší na další souboje těchto mistrů.

Manažer Orionu Litomyšl – RS Petrol Petr Kovář k tomu říká: „Kluci jsou hodně vyrovnaní a už se na ně do Petrovic těším. V Dalečíně oba pokazili jeden start a tak se přímo neutkali. To byla škoda, jinak to ale byly moc hezké závody! Petrovický závod budou mít naši týmoví piloti Martin Michek a Petr Bartoš jako přípravu na předposlední závod MS třídy MX3, který se pojede hned další víkend v Anglii. O víkendu Martin navíc startoval při MX GP v Lokti a bojoval, dřel a nakonec si na své konto připsal šest světových bodíků, první vůbec v královské kubatuře. Martin vždy startoval kolem dvacáté pozice, udělal také několik chyb, ale potom své časy zrychloval a cílem vždy prolétl na bodech. Jet v této společnosti jednou za rok není sranda. Martin to bere jako velkou zkušenost. Nakonec je to dobré taky z jeho pohledu na MX trojky, kde by se chtěl ještě poprat o podium. Chtěl by poděkovat českým divákům, kteří mu udělali, podle jeho slov, krásnou atmosféru při boji o světové body v Lokti. “

Co ostatní týmy?
V plné sestavě se do Petrovic chystá i tým Motoman. Jeho šéf Josef Toman přináší dobrou zprávu: „Na dalším závodě českého mistráku se opět objeví Erik Hugyecz. V Dalečíně se sice poranil, ale do parády si ho vzali špičkoví belgičtí lékaři, kteří pečují o hvězdy motokrosového Mistrovství Světa. Erik se mezitím dokonce představí i na MS v Lokti nad Ohří. Do dobré formy se po zranění dostává i Martin Žerava“, upozorňuje na silné stránky svého týmu jeho manažer. Martin měl navíc v Dalečíně technické problémy se svým motocyklem, když mu vynechávala benzínová pumpa a několikrát mu zhasl stroj během jízdy. Tým Motoman má ještě v rukávu další esa v podobě Miroslava Jiránka a také dalších kvalitních maďarských závodníků.
Severomoravský tým Buksa/Ados KTM Team má v Petrovicích v podstatě domácí prostředí. Na startu se objeví maďarská posila Bence Szvoboda, který přímo zářil na předchozím závodě v Dalečíně a o přední příčky bude ve třídě MX2 usilovat i Slovák Tomáš Šimko.

Jihomoravská stálice na české motokrosové scéně Osička MX team vyrukuje již se zmíněným Francouzem Florentem Richierem, který bude horkým favoritem na vítězství ve třídě MX3. Doplní ho zkušený Jiří Čepelák. Ve třídě MX2 bude tento tým reprezentovat kvalitní duo v podobě lídra seriálu Marka Sukupa a z MS MX2 ostříleného Petra Smitky.

Jižní Morava je úrodná nejen zemědělsky, ale i motokrosově. Další tři kvalitní stáje z tohoto regionu se též intenzivně chystají do Petrovic. Tým MAX2 v čele s jasným lídrem seriálu třídy Veterán Miroslavem Kučírkem, výtečně si počíná i jeho týmový kolega ve zvlášť bodované třídě Miroslav Štaud, kde zaujímá druhé místo. V třídě MX2 bude bohužel až do konce sezóny chybět zraněný David Kosmák, dalšího pilota této třídy Matěj Hejhala ale na startu uvidíme. Ve třídě MX3 bude sice ještě absentovat Miloslav Rožec, hájit barvy však přijede Petr Stloukal.
Hodně vyrovnanou sestavu má znojemský KRTZ IV. V každé třídě představí jedno hodně silné želízko v ohni. Ve třídě MX3 zkušený Michal Kadleček, ve třídě MX2 Roman Hanousek a ve třídě Veterán pravidelně bronzový Petr Dokoupil. Postrádat budou pouze z Kaplice zraněného Josefa Kulhavého.

Další jihomoravský tým Brumla Racing bude sázet hlavně na průběžně druhého pilota seriálu třídy MX2 Milana Špičáka.

Koho dále v Petrovicích uvidíme?
Ve třídě MX3 se pak bude pozornost soustředit hlavně na průběžně třetí příčku seriálu. Za jasně vedoucím duem Orionu Litomyšl – RS Petrol týmu Martinem Michkem a Petrem Bartošem se svádějí zajímavé souboje. Po dalečínském klání vystřídal na třetím místě průběžné klasifikace Petra Michalce z UFO Racing teamu opět Michal Votroubek z Region Racing Teamu.
Otazník visí nad startem domácího Jindřicha Hrabicy ml. Ten se sice nyní věnuje hlavně supermotu, ale ke své účasti říká: „Motokrosový mistrák jsem letos ještě nejel, ale nestartovat na domácím podniku, to by byl hřích, takže se určitě představím ve třídě MX3“, posílá pozvánku svým místním fanouškům tento zkušený závodník. Nicméně od tohoto rozhovoru absolvoval právě závod seriálu Mogul Supermoto 2012 v Písku, kde měl pád a uvidíme zda mu pošramocené rameno dovolí opravdu startovat na domácí trati.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist