V Mohelnici závodili o víkendu motokrosoví junioři

Mohelnice hostila třetí podnik juniorského motokrosového šampionátu MMČR „Lorenc – Logistic 2015“. Zkušený a všestranný pořadatel AMK Mohelnice v AČR adekvátně nachystal trať pro mladé motokrosaře a kromě tradiční české špičky přijelo i několik nových a kvalitních zahraničních jezdců.

Ráno bylo zataženo a vypadalo to, že každou chvílí spadne déšť, ale nakonec se celý den nad areálem Mohelnické Lomy jen honily mraky, občas i spadlo pár kapek, ale přece jenom ve finále vždy úřadovali hasiči. V každé předepsané pauze zodpovědně vyjela jejich technika na dráhu a v podstatě celý den ji udrželi v pořádku. Diváci na juniory prostě nechodí a ani v Mohelnici nebylo narváno (cca jen asi 200 příznivců). Ceny za slosovatelné vstupenky tentokrát už nebyly, na základě špatné zkušenosti z loňska, kdy přišlo málo lidí a to bylo pro diváky připraveno deset hodnotných cen.

Počty jezdců v jednotlivých třídách byly následující: 50ccm - 20 pilotů, 65ccm - 23 jezdců, 85ccm - 26, 125ccm - 28 a v MX2 dorazilo 26 závodníků, celkem tedy 123 zástupců jezdců.

Třída: 50ccm

Vítězem kvalifikace a i obou odpoledních jízd byl osmiletý Matěj Skořepa z SMS Pardubice, který jel v pohodě a měl dobré starty. Dostal se tak na čelo průběžné klasifikace šampionátu. Velkou zásluhu na tom má i systematická příprava ze strany jeho trenéra Martina Šťastného ze Dvora Králové, bývalého reprezentanta ČR v enduru, který se Matesovi pravidelně věnuje. Za vedoucím jezdcem už to pak poměrně jiskřilo. Závod svou účastí ozdobil mladý Slovinec Jako Peklaj, který byl nakonec celkově druhý, ale měl bodovou shodu s dosavadním lídrem seriálu Juliem Mikulou z Moto Most Clubu, který byl v Mohelnici třetí.
 

Třída: 65ccm

Tato třída byla v režii Radka Větrovského z Bo Autoprofi Glassgo Teamu a Martina Venhody z Motokrosové školy Radka Tomana. Kluci se v obou jízdách dost přetahovali a vyhráli obě rozjížďky. Tato dvojce je evidentně rozjetá z evropské kvalifikace a svým soupeřům ujíždí. Ve druhé, rozhodující jízdě, byl nakonec úspěšnější Větrovský, takže se stal celkovým vítězem, ale kluci si mezi sebou hezky zazávodili. Třetí místo si z Mohelnice odvezl Patrik Příhoda z Cermen RT. Ten se sice již blýskl na prvním závodě v Netolicích, v Nové Pace však chyběl a proto na nejvyšších místech průběžné klasifikace zatím nefiguruje.
 

Třída: 85ccm

Celkový vítěz Petr Polák z Bo Autoprofi Glasgo Teamu prodal svou vynikající formu z kvalifikace ME, ale především ve druhé jízdě ho hodně zlobil celkově druhý Rakušan Rene Hofer z Motosportu Chýnov. Také tito dva mladí borci ostatním klukům dost poodjeli. Z ostatních jezdců zaujal především Milan Šturma z Alima MX RT, který si zaslouženě vybojoval bronz, i když ve druhé jízdě nestačil na v cíli třetího Jiřího Matějece z teamu MAX2.
 

Třída: 125ccm 2T

Jakub Terešák z Motosport Klubu Málkov chtěl v Mohelnici potvrdit svou dobrou výkonost z EMX stopětadvacítek. V první jízdě se ale musel sklonit před rychlostí jezdce SMS Střední Čechy Kryštofa Koubleho, lídra seriálu. V té následující to byla palba od samého začátku. Rozhodla 9. minuta, kdy Kouble, aby stačil vysokému tempu Terešáka, chyboval a ztratil tak několik sekund. Potom už Terešák pouze hlídal svůj náskok a navíc Kouble zvolnil. Věděl sice, že v Mohelnici bude druhý, ale že zůstane ve vedení seriálu, protože Kuba dohání ztrátu z úvodu seriálu kvůli absenci v Netolicích (zlomený kotník). Spolehlivě jel v Mohelnici Jihočech Rudolf Plch z Extreme Motosportu a zaslouženě se tak radoval z celkově třetího místa před Rakušanem Lukasem Prammerem, kterému se jedna jízda nepovedla.
 

Třída: MX2 Junior

Jezdec SZA Stav RT Martin Krč neměl na domácí trati dle předpokladu konkurenci, ale situaci si před závodem zkomplikoval sám tím, že měl poraněnou ruku z minulého závodu (Přebor Moravy). Táta mu údajně v pátek sundal dlahu z ruky. I přesto to na domácí dráze v pohodě stačilo, jeho největší konkurent zde nebyl, protože Jan Vondrášek dal přednost ME250 v Německu. Vodu zde tak čeřil Polák Maciej Wieckowski, druhý v první jízdě, anebo Rakušan Alex Banzirsch z Motosportu Chýnov, který se pro změnu blýskl třetím místem v jízdě druhé. Chyb těchto zahraničních závodníků v jejich nepovedených jízdách dokonale využili celkově druhý Dominik Procházka (SMS Pardubice) s Matoušem Rejskem (SMS Střední Čechy) a dostali se tím pádem zaslouženě na pódium za vítězného Krče.
 
Příště se setkáme na juniorském šampionátu v neděli 5. července na známé trati v Jiníně.

FOTOGALERIE:

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist