Třetí podnik MMČR Dlouhá Loučka

V neděli 1.června jeli jezdci mezinárodního mistrovství České republiky třetí závod sezony na okruhu v Dlouhé Loučce, čímž zároveň seriál Buksa/Ados Motokros 2014 uzavřel svoji první polovinu. Na rychlé a obtížné trati byla k vidění nejedna kolize či pád, který ovlivnil průběh závodu.

Kvalifikace

Jako již tradičně, první byli na trati Veteráni. V těch nestartovali Honza Mrázek ani Mirek Kučírek, ale do závodu nastoupil Martin Žerava, který už je také ve veteránském věku, ale jeho výkonnost je jinde než u ostatních. Žerava zároveň nastoupil také do kvalifikace MX1, ale v ní měl pád a s největší pravděpodobností si zlomil palec na ruce. Veteránskou kvalifikaci sice předtím přesvědčivě vyhrál, ale do jízd už nenastoupil. Druhý ve veteránech skončil Michal Baborovský a třetí Jiří Pach.

Kvalifikace třídy MX2 se jela v hodně ostrém tempu. Tomu nasvědčuje i skutečnost, že časy Mxdvojek byly prakticky totožné, ne-li rychlejší, než kvalifikační časy v MX1. Z části to bylo tím, že MX2 měly lépe připravenou trať. Tím, kdo v MX1 udával tempo, byl opět Sulivan Jaulin, který od začátku kvalifikaci vévodil. Druhý za ním byl Marek Sukup a třetí Vašek Kovář. Bence Szvoboda byl až na pátém místě. V první desítce to vypadalo doslova na útlak Čechů, kteří tam byli pouze čtyři.

V MX1 kraloval momentálně nejrychlejší jezdec této třídy Martin Michek, jehož čas nikdo nepřekonal. Druhým v pořadí byl Florent Richier se ztrátou půl vteřinky. Richiera ovšem čekaly těžké časy, protože se střetl s jedním s jezdců, skřípnul si nohu mezi dvě motorky, a poranil si kotník. Třetí byl Petr Smítka a čtvrtým místem se v novém týmu blýskl Michal Votroubek.

Veteráni

V první jízdě nejlépe odstartoval Michal Kynčl, ale ten musel v zápětí na toto místo rezignovat, protože při neúčasti Martina Žeravy to byl Michal Baborovský, kdo startovnímu poli vévodil. Baborovský se dostal do dobrého tempa a na jezdce za ním si vytvořil takový náskok, že do cíle mu stačilo situaci za ním pouze kontrolovat. O druhé místo se nejvíc pral Martin Runkas, ten ovšem chyboval a propadl se až do hloubi pole. Závod udělal zajímavým Petr Dokoupil. Start mu nevyšel, ale svojí dravostí nadchl diváky, když se nakonec dokázal prodrat až na druhé místo před třetího Romana Skalku.

Druhá jízda měla podobný průběh. Baborovský odstartoval druhý, předjel prvního a všem ujel. Za ním se sice chvíli držel Roman Buček, ale když viděl, že na vítězství to není, tak si dojel pro druhé místo. Ovšem za ním se odehrávalo drama. Petr Dokoupil, který opět špatně odstartoval, se snažil polem probít vpřed. To se mu skvěle dařilo a když už byl na dosah třetího Skalky, byly dvě kola do konce. Dokoupilovi to ale nedalo a v poslední zatáčce to pod šachovnicí Skalkovi poslal tak, že Skalka těsně po projetí cílem upadl. Podle časomíry to ale Dokoupil nestihl a na třetího měl v cíli jednu desetinu.

MX2

Před závodem byl jasným favoritem Sulivan Jaulin, který letos vyhrál skoro každou rozjížďku. Překazit mu to chtěl Marek Sukup, který jel s obrovskou chutí a touhou vyhrát. Sukup dal do prvních kol vše, jak sám uvedl, chtěl vyhrát závod v prvním kole. Po startu pár zatáček skutečně vedl, ale pak upadl a propadl se někam k pátému místu. První jezdil Jaulin, za ním Szvoboda a třetí překvapivě Martin Finěk, který vypadal, že na třetím místě není náhodou, ale bude si ho chtít udržet. Sukup se držel na čtvrtém místě, ale chvíli to vypadalo, že ho předjede Vašek Kovář. Ten ale nakonec udělal malinkou chybičku a ztratil se Sukupem bezprostřední kontakt. V tu chvíli už bylo jezdecké pole velmi roztrhané, takže dohnat třetího Fiňka bylo pro Sukupa velkou výzvou. Nakonec se mu ale přiblížil, Finěk ucítil tlak a upadl. Do cíle se pak už nic nezměnilo, takže první skončil Jaulin, druhý Szvoboda a třetí Sukup.

Druhá jízda měla dramatičtější náběh. Start se nejvíc povedl opět Sukupovi, a ponaučen letěl vstříc prvnímu místu. Jenže v jednom ze sjezdů kolidoval Walkner s Firtosvárim a dalším jezdcem, byl z toho ošklivý pád a přerušení závodu. Start se tedy opakoval a jízda byla zkrácena na 25 minut plus 2 kola. Restart se nejlépe vydařil Jaulinovi a Sukup byl hned za ním. Bohužel Sukup neměl stejné tempo jako Jaulin, a tak mu nestačil. Špatný start měl Szvoboda, který se musel probojovávat až z pátého místa. Nakonec po chybě třetího Fiňka se ve druhém kole dostal na jeho místo, takže jezdil třetí. V pátém kole na Szvobodu tlačí Walkner, dostává se před něj a Szvoboda hned na to zpomaluje - Szvobodu potkala obrovská smůla, když jeho motor vypověděl službu. Na Walknera se do první poloviny závodu tlačil Kovář, ale Kovář pak trochu polevil a dojel na čtvrtém místě. Do konce závodu si špička jela vlastní tempo a si jím Jaulin vyjel další vítězství. Tím si upevnil náskok 37 bodů na druhého Sukupa v průběžném pořadí. Druhý projel cílem Sukup a třetí Walkner.

MX1

Do první rozjížďky nejlépe odstartoval Florent Richier, ale neměl to vůbec jednoduché kvůli jeho zranění z kvalifikace. Na motorku sotva vylezl a po depu kulhal jako zvoník U Matky Boží. Za Richierem se tlačil Martin Michek a chtěl mu prvenství ukrást. Třetí po startu jezdil Petr Smítka a také je třeba vyzdvihnout Michala Votroubka, který v úvodu závodu jezdil na čtvrtém místě. Bohužel ale tempo závodu neudržel a postupně se propadal. Ve třetím kole se Michek dokázal dostat před Richiera a chtěl nasadit k trháku. Ujel mu však jen o nějakých deset metrů, Richier to opravdu nechtěl vzdát. Kolo za kolem se Richier k Michkovi postupně přibližoval, až přišlo jedenácté kolo! Richier, jako politý živou vodou, metal scruby na jednu a druhou stranu, aby se Michkovi dostal na kobylku. A také se mu povedlo, a šel do vedení. Náskok si však nevytvořil a situace se opakovala. Michek také nechtěl být tím, kdo v tomhle duelu prohraje. Za přispění jezdců o kolo zpět se Michek s Richierem dojeli a Michkovi se povedlo dostat před Richiera zpátky. Ten mu chtěl atak ihned vrátit, ale marně - Michek si opět utvořil malinký náskok, a s ním proletěl cílem jako první. Druhý tedy Richier a třetí Smítka. Richier si ani nešel pro věnec a jel si po závodě ošetřit nohu do depa.

Druhá jízda měla daleko klidnější průběh. Na Richierovi bylo v depu vidět, že ho opravdu trápí bolesti nohy a tak každý myslel, že do závodu snad ani nenastoupí. Ale Richier je tvrďák, samozřejmě že nastoupil, dokonce urval holeshot a ještě dokázal vyhrát stylem start-cíl, a nikomu nedal jedinou šanci. Druhému Michkovi nadělil osm vteřin … . Druhá rozjížďka byla hodně roztahaná a na jezdcích už byla znát celodenní únava a pozdní hodina závodu kvůli průtahům s kropením trati a dalším komplikacím. Proto tolik nedocházelo k soubojům a jezdci byli v cíli evidentně rádi, že to mají za sebou. Cíl tedy jako první viděl Richier, který po projetí zahodil motorku a lehnul si na svah u trati, druhý dojel Michek a třetí opět Smítka. V šampionátu si průběžné první místo ohlídal Richier o pouhý bod před Michkem a třetím Smítkou.

Všichni jezdci (až na pár výjimek) mají Dlouhou Loučku ve zdraví za sebou a začínají se soustředit na další závod, který se koná 20.července na velmi dobře připravené trati v Jiníně u Strakonic.

Výsledky:


Veterán 1. jízda:
1. - Baborovský Michal - KTM
2. - Dokoupil Petr - Yamaha
3. - Skalka Roman - Honda

Veterán 2. jízda:
1. - Baborovský Michal - KTM
2. - Buček Roman - Yamaha
3. - Skalka Roman - Honda

Veterán průběžně:

1. - Baborovský Michal - 94b.
2. - Dokoupil Petr - 78b.
3. - Skalka Roman - 74b.

MX2 1. jízda:
1. - Jaulin Sulivan - KTM
2. - Szvoboda Bence - KTM
3. - Sukup Marek - KTM

MX2 2.jízda:
1. - Jaulin Sulivan - KTM
2. - Sukup Marek - KTM
3. - Matthias Walkner - KTM

MX2 průběžně:

1. - Jaulin Sulivan - 147b.
2. - Sukup Marek - 110b.
3. - Szvoboda Bence - 109b.

MX1 1. jízda:
1. - Michek Martin - KTM
2. - Richier Florent - KTM
3. - Smítka Petr - KTM

MX1 2. jízda:
1. - Richier Florent - KTM
2. - Michek Martin - KTM
3. - Smítka Petr - KTM

MX1 průběžně:

1. - Richier Florent - 139b.
2. - Michek Martin - 138b.
3. - Smítka Petr - 117b.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist