Stříbro uzavřelo motokrosovou sezonu

Prestižní závod motokrosových družstev „BUKSA/ADOS MOTOKROS 2012“ letos hostila v neděli 14. října známá trať v západočeském Stříbře.

Dobrý nápad Jana Polívky staršího v podobě asimilace střediskových družstev (krajských týmů SMS) se ukázal jako skvělý tah, a tak byl startovací rošt po dlouhé době zcela zaplněn, neboť se přihlásila celá dvacítka týmů. Polovina jich byla republikových (jezdci s licencí A), polovina střediskových, ve kterých mohli startovat i jezdci s licencí B.

Počasí pořadatelům přálo, přišly 4000 diváků a když k tomu připočtu krásně přehlednou a pro diváky bezpečnou trať (většina hlediště se nachází na silnici za svodidly), jednalo se o opravdu důstojnou tečku za letošní motokrosovou sezónou.

Za obhajobou mistrovského titulu přijel z jihu Moravy Osička MX team. Kvalitně sestavený tým, tentokráte v ryze českém složení, s hvězdou v podobě Filipa Neugebauera, podával po celý den vynikající výkon. Filip startoval s motocyklem MX2, přesto jednu jízdu vyhrál (společnou s MX3) a ve druhé (s MX1) byl druhý. K tomu připojili velmi kvalitní bojovné výkony i Jiří Čepelák a Petr Smitka o čemž svědčí celkový součet pěti nejlepších umístění rovnající se číslu 10.
Po první jízdě však mělo toto družstvo významného konkurenta v podobě týmu Orion Litomyšl RS Petrol. Díky výbornému výkonu Martina Michka a čtvrtého Františka Smoly byl tento tým po první jízdě dokonce první. Zlom pak nastal především ve druhé jízdě, kdy se před druhého Petra Bartoše dostal v posledním kole zdatný soupeř Petr Smitka a skončil tak za svým týmovým kolegou z Osička MX teamu Filipem Neugebauerem.

Ztrátu týmu Orion Litomyšl RS Petrol tak nezachránilo ani druhé vítězství Martina Michka v poslední finálové jízdě, protože Petr Bartoš byl až šestý. Na vítězný tým jim tedy s celkovým součtem třinácti bodů scházely 3 body. Martin mimochodem v této jízdě dokázal po pádu v prvním kole předjet celé startovní pole, když to z posledního místa dotáhl až na první místo.

Bodově poměrně osamoceně nakonec s dvaatřiceti body obsadil třetí pozici silný tým Delta Enviro racing team, sestavený speciálně pro tento závod. Letošního republikového šampióna Marka Sukupa a šikovného Filipa Podmola doplnil mladý Francouz Sulivan Jaulin.

Čtvrtý v pořadí totiž skončil s padesáti body tým BV Racing, jimž k tomuto výsledku dopomohl především Petr Michalec. Dobře zajel i David Soldát a jeden výpadek dalšího člena týmu Jana Sixty se naštěstí škrtal.

Smůlu měli některé republikové týmy, kterým bohužel chyběly výsledky dva. Tak se pak stalo, že např. na Luka Motocross team zbylo po dvojím výpadku Lukáše Šinkory i navzdory výbornému výsledku Michala Votroubka v poslední jízdě až deváté místo, favorizovaný soběslavský Rede KTM zase postrádal výsledky Martina Fiňka a Davida Čadka a tak skončil až desátý, Motosport Chýnov kvůli nedojetým jízdám Hauera a Zieglera (v obou případech proražené pneu) byl dokonce až jedenáctý. Posledním dvěma jmenovaným týmům budiž útěchou alespoň čerstvé úspěchy v juniorském MMČR.
Mezi střediskovými družstvy dominoval domácí, západočeský výběr SMS Nepomuk I. ve složení Stanislav Svoboda, Pavel Urban a Jan Polívka. Ti se dokonce umístili na pátém místě v absolutním pořadí! Střediska však mohla stavit družstva i s jezdci, vlastnícími licenci A, tak proč toho nevyužít a nenechat tak sedět doma kluky, které neangažoval žádný republikový tým, nebo kteří nemají žádnou klubovou příslušnost.

Jako doplněk se jel ve Stříbře závod třídy ČZ pro jezdce nad 40 let. Odlišný „plechový“ zvuk těchto strojů a jemný bílý opar nad závodištěm, který divák mohl vnímat i nosem v podobě příjemné vůně spáleného benzínu s olejem jistě potěšil nejednoho fanouška této staré dobré klasiky. Celkově nejlepším jezdcem této třídy byl Pavel Janda ze Šťáhlav.

Spokojeni byli ve Stříbře nejen diváci, kteří vydrželi v hojném počtu až do závěrečného vyhlášení, k čemuž jistě přispěl i bohatý doprovodný program a hlavně losování hlavní ceny celoroční soutěže Rock Star o motocykl Suzuki RM-Z 450ccm na konci závodu, ale velmi spokojený byl i pořadatel AMK Stříbro. A protože pořádající klub slaví již 65 let od svého založení, bude od pondělí 15.10.2012 po dobu jednoho měsíce otevřena v Městském muzeu ve Stříbře výstava, mapující celou historii tohoto tradičního pořadatele významných motoristických akcí.

Závěrem bude tentokráte chybět tradiční pozvánka na další závody seriálu. Ten totiž závodem družstev skončil. Nezbývá tedy, než si přát, aby se napřesrok podařilo uspořádat neméně kvalitní motokrosový šampionát, který bude zajímavý nejenom pro tuzemské motokrosové jezdce, ale i pro špičkové jezdce ze zahraničí a také aby kvalita tratí byla minimálně na takové úrovni, jako tomu bylo letos.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist