Startuje český MX šampionát v Pacově

Ani letos promotér mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu neupustil od rotace dějišť jednotlivých závodů. Tyto změny zaručují jezdeckou pestrost a současně nabízí podívanou na kvalitní motokros fanouškům prakticky na celém území republiky. Letos roli náhradníků převzali pořadatelé v Lokti, Jiníně a v Třemošnici, do seriálu se naopak po delší či kratší pauze vracejí severomoravské Petroviče u Karviné, Kaplice poblíž České Krumlova a západočeské Stříbro, které si letos připomene 60 let od uspořádání vůbec prvního oficiálního motokrosu u nás. Stejně jako loni zůstávají i letos v seriálu Pacov, Šumperk, Holice a Kramolín.

Opět tři třídy

O body v „PROFI AUTO IVECO CUP“ - MEZINÁRODNÍ MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY V MOTOKROSU TŘÍD MX2, OPEN a VETERÁN budou motokrosaři bojovat opět ve třech třídách. Na změnu si budou muset diváci zvyknout v případě dřívějšího označení třídy 125 ccm, která také u nás definitivně přebírá mezinárodně ustálený název MX2. Třídy Open a Veterán zůstávají v seriálu bez jakýchkoliv změn. To se týká i sytému závodu jednotlivců: jezdci tříd MX2 a Open absolvují v každém podniku dvě samostatné jízdy na 30 minut + 2 kola, zatímco jezdce třídy Veterán čekají dvě jízdy na 15 minut + 2 kola. Všechny třídy přidělují v každé své jízdě body prvním dvaceti v cíli odmávnutým jezdcům. Ti také vyinkasují za svoje umístění peněžité prémie. Bodové hodnocení za umístění v jízdách je následující - 25-22-20-18-16-15-14-13-12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1. Vedoucího jezdce aktuálního průběžného pořadí všech tříd odliší červené tabulky startovních čísel. V rámci třídy Veterán je po selekci celkových výsledků stanoveno i pořadí jezdců s věkem nad 50 let jako Pohár PAP OIL-VALSTEEL.


Na motorkách o motocykly

Také letošní bitvy o tituly mezinárodních mistrů České republiky dostávají zvláštní motivační náboj. Díky dohodě promotéra se společnostmi PROFI AUTO CZ a SETTE se budou letošní mistři vracet domů ze slavnostního vyhlášení celkových výsledků seriálu jednotlivců (18.10.Kaplice) v rolích majitelů zbrusu nových motocyklů. Celkový vítěz třídy MX2 převezme motokrosový speciál KTM 125 SX, vítěze třídy Open čeká motokrosový speciál KTM 250 SX a čerstvého šampióna třídy Veterán potěší cestovní motocykl SACHS MADASS 125 ccm.

Kvalitní konkurence, zájem o Pacov

V letošních nominacích tříd MX2, Open a Veterán figuruje prakticky kompletní česká motokrosová elita v čele s Čepelákem, Žeravou, Zarembou, Kadlečkem, Michkem, Bartošem, Brabcem, Masaříkem, Votroubkem, Smolou, Kulhavým, Smitkou, Bittnerem, Čadkem a Brumlou, k favoritům třídy Veterán patří mj. Heinrich, Kovář, Špaček, Dokoupil, Krč, Štand, Krajčovič a Velký. Těžiště zahraniční konkurence vytvoří jezdci ze Slovenska (obhájce titulu třídy MX2 Bučenec, Kohút a další), Rakouska a Německa, v některém ze závodů by se mněl objevit výborný Fin Pyrhönen, který v dresu českého týmu Delta jezdí letošní mistrovství světa třídy MX1. Další kvalitní zahraniční jezdce k nám pak přivede říjnový závod družstev v Kaplici.
Právě motokrosový areál Pacovský propad v Pacově, kde PROFI AUTO IVECO CUP tuto neděli začíná, se těší mezi jezdci velké oblibě. A tak není divu, že v minulých dnech měli pořadatelé k dispozici přihlášky zhruba 150 jezdců z České republiky, Slovenska a Rakouska.
Pacov navíc patří k divácky nejnavštěvovanějším závodům mezinárodního mistrovství České republiky. Loni jich do Pacovského propadu přišlo bezmála 5.000 a tento pozitivní trend by měl najít pokračování i o tomto víkendu.

Čepelák favorizuje Zarembu

Hned úvod v Pacově naservíruje v jízdách třídy Open pikantní chuťovku v podobě soubojů mezi předloňským mistrem republiky Janem Zarembou a jeho loňským následovníkem Jiřím Čepelákem. Ten letos přestoupil ze stroje KTM na japonskou Yamahu týmu YAMAHA PROFIAUTO CZ TEAM a do seriálu míří se zdravou sebedůvěrou. „Přípravný závod v Itálii potvrdil, že jsem v zimní přestávce na sobě dobře zapracoval. Loni jsem k favoritům na titul až tak nepatřil, letos se se mnou už počítá víc. Cítím se v dobré formě, takže bych o titul rád bojoval znovu. Mezi favority třídy Open určitě patří Honza Zaremba, Michal Kadleček, Martin Žerava a Martin Michek,“ říká zkušený Čepelák před nedělním Pacovem. Jméno velkého rivala Zaremby nevyslovil Čepelák jen tak zbůhdarma. Zaremba svoje kvality demonstruje hned v úvodu sezóny, když v premiérovém podniku mistrovství světa třídy MX3 ve Španělsku první jízdu vyhrál a celkově figuruje po dvou závodech na vynikajícím druhém místě se ztrátou pouhých pěti bodů na vedoucího jezdce.


Přitažlivý Pacov

Loňský návrat Pacova do mezinárodního mistrovství České republiky a jeho letošní pokračování „pobytu“ v kalendáři drtivá většina motokrosařů vítá. „Trať v Pacově je perfektní, pořadatelé zkušení a divácká kulisa výborná. Velmi rád tam závodím a navíc se mi tam celkem daří. Doufám, že tomu tak bude i v neděli,“ nechal se slyšet obhájce titulu ve třídě Open Jiří Čepelák. „V Pacově jsem pár let nestartoval, ale co si pamatuji, byla tam vždy jedna z nejlepších atmosfér v českém mistráku. Trať by mohla být trochu techničtější a pomalejší, jinak se mi ale líbí, je to typická česká trať,“ tvrdí Josef Kulhavý, reprezentant v motokrosovém mistrovství světa. „Až trénink v Pacově ukáže, kdo by mohl letos pomýšlet na titul. Trať v Pacově je taková správně těžká, moc se tam těším,“ říká talentovaný Jiří Bittner, černý kůň třídy Open. O Pacově mluví v dobrém i přední jezdec třídy Veterán Jiří Hrobský. „Závodím tam rád, je tam jedna z našich nejlepších přírodních tratí. Ale protože v Pacově jsem doma, cítím tam pokaždé obrovský psychický tlak. Všichni totiž ode mne očekávají výborný výsledek,“ přiznává Jiří, jehož starší bratr František se k závodům vrací po loňském vleklém zranění, které utrpěl v Lokti.

Časový harmonogram závodu v Pacově

Sobota 19.4.2008
19.00 - 23.00 h. Cross party (parkoviště závodních strojů) – pohodové setkání přátel motokrosu u dobré hudby, jídla a pití

Neděle 20.4.2008
08.00 - 09.25 h. Volný trénink
10.00 - 12.00 h. Kvalifikační trénink
13.00 - 13.25 h. Slavnostní zahájení
13.30 - 15.20 h. Závod, 1. jízdy tříd MX2, Veterán a Open
15.50 - 17.40 h. Závod, 2. jízdy tříd MX2, Veterán a Open
17.45 - 18.00 h. Vyhlášení vítězů tříd Veterán, MX2 a Open

Kalendář PROFI AUTO IVECO CUPU

20.04.2008 PACOV Automotoklub Pacov v AČR
01.06.2008 Stříbro AUTOMOTO KLUB Stříbro v AČR
22.06.2008 Šumperk Auto klub Šumperk v AČR
27.07.2008 Petrovice Automotoklub Petroviče u Karviné
31.08.2008 Holice Automotoklub Holice v AČR
05.10.2008 Kramolín Automoto klub Nepomuk v AČR
18.10.2008 (sobota) Kaplice (družstva) Automotoklub v AČR Kaplice

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)
Petr Hnojna - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist