Prohlášení Asociace jezdců motokrosu k situaci na MČR v Přerově.

Nejprve se chceme omluvit sponzorům, partnerům a divákům za neodjetí druhé závodní rozjížďky MX3 a to z důvodu extrémní prašnosti, kvůli které byl závod pro jezdce příliš nebezpečný!

Také bychom chtěli uvést, že to že jezdci nenastoupili do jízdy, nebyla nijak plánovaná ani organizovaná "akce" Asociace jezdců, nýbrž bylo to vlastní rozhodnutí každého jednotlivého jezdce.

ASCM ale jedce v tomto jejich počínání plně podporuje. Jen nás mrzí, že ač je jasná chyba na straně pořadatelů, tak vzniklou situaci musí řešit jezdci. A tim pádem také nést odpovědnost a negativní dopady, toho že se jízda nejela.

Skutečnost, že i přes to, jezdci odmítli do jízdy nastoupit podle nás svědčí o tom, že to nebyl jen rozmar několika jedinců, nýbrž závažná událost, z které by na straně pořadatelů i AČR měly být vyvozeny důsledky, s kterými bude veřejnost po sléze seznámena.

Všechny jezdce mrzí že musí na pořadatele naléhat tímto způsobem,jelikož ostatní rozumné možnosti a připomínky jsou vždy „zameteny pod stůl „ S tím že podmínky jsou přece pro všechny stejně špatné !

Prosíme Vás o pochopení a podporu v tomto boji za bezpečnější závody. V sázce je zdraví, v nejhorších případech životy nás závodníků, Vašich dětí , kamarádů a svěřenců.
Již v sobotu zkušení jezdci upozorňovali na příliš suchou a tvrdou trať , pořadatel na toto nereagoval adekvátně a hlavní kropení nechal až na nedělní ráno. Nebylo pak překvapením že první závodní jízda mx2 ukázala katastrofální nepřipravenost , když jezdci od 4-5 místa dozadu jeli v podstatě poslepu. Do druhé jízdy mx2 již většina jezdců nechtěla nastoupit, bohužel 5 závodníků mělo jasný rozkaz ze svého teamu aby jeli za jakékoli situace, tento počet již stačí k uznání regulérního závodu a rozdělení bodů. Proto se i ostatní rozhodli pod tlakem okolností nastoupit na start. Jezdci Mx 3 tomuto nepodlehli udrželi jednotný názor a jízdu všichni bojkotovali.

Závody MČR musí splňovat určitou standardní úroveň jak z hlediska připravenosti zázemí tak bezpečnosti. Motokros je sám o sobě vysoce nebezpečný sport a proto by podmínky na závodech neměli toto riziko úrazů zvyšovat,například prašností na úrovni husté mlhy.

Na mnoha úsecích trati nebyl problém přehlédnout mávače se žlutými praporky a způsobit tak neštěstí např. v podobě trefení či skočení na upadnuvšího soupeře.

Závěrem jen dodáme že toto doufejme pomůže otevřít oči lidem zodpovědným za přípravu a organizování motokrosových závodů aby se nemusela opakovat pro nás tato velice nepříjemná situace. Závodníci nechtějí stávkovat, chtějí závodit , ale nechtějí se pozabíjet jen proto že organizační složky nejsou soudné a pustí i jasně neregulérní závod!!!

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)
Radek Lavička - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist