Přerov: MM ČR v motokrosu

Ze západu Čech se kolotoč českého motokrosového šampionátu přestěhuje do moravského Přerova. V neděli 27.5. se pojede v Přerovské rokli třetí závod „BUKSA/ADOS MOTOKROS 2012“ Mezinárodního mistrovství ČR v motokrosu.

Přerov je poslední léta znám spíše díky autokrosu, ale nutno podotknout, že se na této trati jel již v roce 1974 závod Mistrovství světa v motokrosu třídy 500ccm. Pořadatelé letos na jaře prodloužili některé lavice, aby rychlí jezdci nedopadali až na rovinu za ně. Perfektně před závodem vysekli celý areál a tak nezbývá, než si přát, aby závodům přálo i počasí. Zástupce pořadatele Josef Hartmann k tomu říká: „Trať se nachází v prostorách bývalé cihelny a tak je hodně důležité, aby vyšlo počasí. To se tu podaří tak jednou za čtyři roky. Nesmí totiž být ani moc sucho, to je pak povrch tvrdý jak beton, ale ani moc mokro, protože zdejší lepivé bláto je hodně nepříjemné.“

A koho uvidíme v jednotlivých třídách?

Ve třídě MX3 bude startovní pole bohužel trochu prořídlé. Uvidíme sice dva nejlepší muže této kategorie, jezdce Orion Litomyšl – RS Petrol teamu Martina Michka a Petra Bartoše. Oba dva mají seriál výborně rozjetý, navíc jsou posilněni úspěchy z MS třídy MX3. Martin navíc mezitím vybojoval dokonce životní úspěch v podobě vyhraného závodu MS v bulharském Troyanu a tak jen stěží může tohoto mladého Jihočecha něco zastavit. Chybět ale bude bojovník Jiří Čepelák, který si přivezl zranění z Lokte a kvůli zlomenině nártních kostí musel podstoupit minulý týden operaci. Barvy jihomoravského Osička MX teamu nebude hájit ani Florent Richier, kterému se kryje Přerov s francouzským mistrovstvím. Na úspěch z Lokte n.O. by mohl navázat čtvrtý muž seriálu Michal Votroubek z Region racing.cz teamu, který dokázal na posledním závodě dlouho držet krok i s Martinem Michkem. Do pořadí na čele by měl promluvit i z MS MX ostřílený Petr Michalec, který bude v Přerově jako jediný reprezentovat barvy Exnerova UFO Racing teamu. Jeho týmový kolega z MS Slovinec Klemen Gerčar bude o víkendu startovat na slovinském mistráku a mladý Francouz Pierrick Roncin je bohužel zraněn. Chybět bohužel bude i téměř domácí hvězda Martin Žerava z Teamu Motoman, který se bohužel kvůli zlomenému kotníku objeví až na čtvrtém závodě MMČR v Kaplici. Na startu se však objeví zkušený Michal Kadleček a Martin Kohút, kteří rozhodně také mohou atakovat příčky nejvyšší.
Ve třídě MX2 bude hlavím favoritem lídr seriálu Marek Sukup z Osička MX Teamu. V nejlepším světle se bude chtít konečně představit i jeho týmový kolega Petr Smitka. Jak říká manažerka týmu Martina Sukupová: „To, jaký výkon podá Petr Smitka se uvidí, protože je to jeho první závod od zranění kotníku ve Vranově u Brna. Teprve minulý týden ve čtvrtek mu sundali dlahu. Snad bude mít dost sil. Hodně věříme Markovi Sukupovi, který vede tento seriál a i když Přerovská trať nepatří mezi jeho oblíbené, doufáme, že díky jeho neustále účasti na jakýchkoliv závodech, ať už Rakouského mistrovství nebo mistrovství Slovenska, má hodně natrénováno a že se mu bude tuto neděli dařit“. Výborně letos jezdí druhý muž seriálu Milan Špičák z Brumla Racing Team. Mívá výborné nástupy a jestli dopiloval i fyzičku, mohl by až do šachovnicového praporu spočívat pohled všech jeho soupeřů na jeho zádové číslo.

Zatím třetí pilot v pořadí tohoto seriálu Miroslav Jiránek se bohužel zranil na tréninku a tak jeho manažer Josef Toman z teamu Motoman bude vedle Martina Žeravy postrádat i tohoto nadějného mladého jezdce. Startovní pole nezpestří ani Maďar Erik Hugyecz, který bude tento víkend startovat na juniorském ME třídy MX2 ve Francii. Úřadující Mistr ČR Josef Kulhavý z týmu KRTZ momentálně řeší svůj zdravotní stav. Je nachlazen, ale jeho manažer Aleš Fučík říká: „Pepa Kulhavý by se určitě měl dát do víkendu dohromady a měl by útočit na příčky nejvyšší“. Stejně tak se musí počítat s Tomášem Šimkem, startujícím za BUKSA/ADOS KTM team, který je po dvou závodech průběžně čtvrtý. Dobře si v této třídě vede i jihlavský David Kosmák z Teamu MAX2.

Kategorii Veterán sliboval před sezónou líbivé souboje mezi někdejším šampiónem Miroslavem Kučírkem z teamu MAX2 a nově příchozím Michalem Baborovským z SMS Střední Čechy. Jak ale sám Michal říká: „Nechci se na to vymlouvat, ale hned v Pacově jsem si poranil křížové vazy v pravém koleně a tak jsem v Lokti musel jet opatrně a na jistotu. Ale Kůčovi se stejně nedá stíhat, zvlášť, když dobře odstartuje. Jemu stačí párkrát potrénovat a je opět na špičkové úrovni“. Černým koněm této třídy se však může stát i Petr Dokoupil ze znojemského KRTZ. Vysoko v pořadí této třídy umějí promlouvat též jezdci, kteří jsou zvlášť hodnoceni ve třídě Veterán nad 50 let, jako jsou Jaroslav Potůček, Bohumil Klanica, Jan Roziňák či Miroslav Štaud.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist