O víkendu je na programu MMČR v Dalečíně

Po necelém měsíci se česká motokrosová špička, doplněna kvalitními zahraničními závodníky, sejde v Dalečíně. V neděli 28. července tak vstoupí šestidílný seriál „BUKSA/ADOS MOTOKROS 2013“ Mezinárodního Mistrovství ČR v motokrosu do své druhé poloviny.

Kdysi slavná trať, která se nachází v okrese Žďár nad Sázavou (kraj Vysočina) a kde se dlouhou dobu jezdily závody Mistrovství světa, přivítá republikový šampionát v novodobé české motokrosové historii podruhé.

Trať v Dalečíně původně měřila dlouhých 3450 metrů, připomínalo to spíše Cross Country a tak se provozovatelé tratě před několik lety rozhodli udělat tratě dvě. Jednu nad silnicí a druhou pod silnicí. Závod MMČR se pojede, stejně jako loni, na té nad silnicí. Její délka je 1600 metrů a převýšení 35 metrů. Povrch je hlinitopísčitý.

S pořádáním dalečínských závodů měli vždy všichni spojeného Jana Šefla. Ten nás však bohužel letos v zimě opustil, ale žezla ve vedení pořadatelského klubu MSK Praha se chopil jeho syn Jan. Toho jsme také před závodem vyzpovídali.

„Trať bude mít zcela stejný profil jako loni, navíc je vybudován pouze jeden nový skok. Dráha je srovnána a ´vyžehlena´, připomíná německou dálnici. Dala by se úplně v pohodě objet na silniční motorce. Trať je totiž oproti loňsku navíc ještě zpevněna. Písčitý povrch jsme totiž po většině její délky prosypali speciální navezenou zeminou“ prozradil Jan Šefl ze zákulisí příprav s úsměvem, ale zároveň naprosto vážně.

„Již dva týdny před závodem pravidelně kropíme, aby to v těchto vedrech nevysychalo. Předstartovní prostor se zvětšil a trochu posunul, parkoviště závodních strojů bude rozděleno na sektory A a B. V sektoru A budou pouze jezdci, veškerý doprovod bude v sektoru B, který bude hned přes silnici. Tam bude i dostatečně velké depo pro diváky. Celkem tři a půl tisíce parkovacích míst,“ dodal pokračovatel slavného organizátorského jména.

Pro diváky bude připraveno občerstvení a v případě dobrého počasí a větší návštěvnosti je připraveno ještě několik výdejních stanů, které budou v případě potřeby operativně rozmístěny na dvou až třech místech přímo u trati.

Co se týká odměn pro jezdce za umístění, bude platit stejný systém jako na posledním závodě v Kaplici, tedy že v Superfinále budou rozdělovány finanční odměny zvlášť a ve stejné výši jak pro třídu MX2 tak pro MX1. Takto to bude fungovat po celý zbytek letošní sezóny.

Trať, která se nazývá Písečská Zmole, najdete 5,5km severně od Bystřice nad Pernštejnem. Leží přímo u silnice č.357, severně od obce Písečné, zhruba 3,5 km před Dalečínem.

GPS: 49°34'25.809"N, 16°14'11.594"E

Informace od manažerů předních motokrosových týmů a rozhovory s jezdci před dalečínským závodem budou následovat v dalších částech Tiskové informace.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist