Nová Paka - Report z MMČR Junior

Na tradiční trati juniorského motokrosového šampionátu v Nové Pace se konal další podnik seriálu „Lorenc – Logistic 2016“. Závod doprovázelo poměrně velké vedro, ale zkušeného pořadatele Auto Klub v AČR Nová Paka to nijak nezaskočilo a kvalitně připravenou trať, typickou svým načervenalým podložím, udržoval po celý den v dobré kondici. Na startu kromě české juniorské špičky opět nechyběli kvalitní zahraniční jezdci z Rakouska, Polska, Slovenska, Maďarska a Rumunska. Jezdců ale bylo ve všech třídách dohromady pouze 86, což je bohužel málo. (Foto je ilustrační)

Kubatura 50 ccm (13 závodníků) - Osmiletý motokrosař Vítězslav Marek  (CERMEN Racing Team) na trati v Nové Pace již od rána dokazoval, proč letos dominuje této věkově nejmladší kategorii. V obou svých jízdách se radoval zaslouženě z prvenství, v podstatě bez jakýchkoli problémů. V pěkném tempu se představil také Martin Červenka (SMS Praha), který byl v cíli dvakrát druhý a třetí pozici zaujal Jan Švandrlík (ALIMA MX Racing). Další pořadí TOP 6 bylo následující - 4. Václav Janout, 5. David Widerwill, 6. Filip Křivan.

Kubatura 65 ccm (17 jezdců) - Maďarský reprezentant Lászlo Márk Técsi dokonale využil zaváhání lídra skupiny, a protože při shodě bodů rozhoduje lepší umístění v druhé rundě, tak si ze Štikovské rokle odvezl zlatý věnec. Na celkové stříbro dosáhl díky stíhací jízdě po pádu v sekci proskakováků ve druhé jízdě vedoucí závodník seriálu Rumun Mario Popovici (MOTOSPORT CHÝNOV). Z českých zástupců se v Nové Pace blýskl spolehlivým výkonem Adam Máj (ALIMA MX RACING), dvě druhá místa mu zajistila bronz. Další celkové pořadí - 4. Matěj Skořepa, 5. Bence Pergel, 6. Julius Mikula.

Kubatura 85 ccm (23 závodníků) - Skalním příznivcům juniorského klání se v této třídě předvedlo nejvíce pilotů. Kvalifikační trénink byl velice vyrovnaný, přesto se nakonec radoval a nejlepší pozici na startu si vybíral Radim Kraus (MOTOSPORT KLUB MÁLKOV V AČR), ovšem později ho zradila technika. Již ráno upadl jeho stájový kolega Daniel Stehlík a bohužel se tak opět zařadil na marodku (klíční kost). Odpoledne již úřadoval Adam Kovacs (Team HTS KTM) z Maďarska, když bral plný počet bodů. České barvy tady dobře hájil Tomáš Pala (SMS Morava), na stupně vítězů je ještě doprovodil krajan zmíněného Kovacse - Kristof Jakob. Tvrdě se ale bojovalo o další příčky, 4. byl nakonec Jan Wagenknecht, 5. Petr Rathouský, 6. Martin Venhoda.

Kubatura 125 ccm (18 jezdců) - Kvalifikaci jen o kousíček ovládl letošní mistr světa i Evropy (85ccm) rakouský rychlík Rene Hofer (MOTOSPORT CHÝNOV) a všem přítomným bylo jasné, že to bude opět bitva, jako minule v Krásné Lípě. Petr Polák (MRG, BO-OIL RACING TEAM) ráno po přetahovačce nakonec byl pouze o dvě desetinky vteřiny na kolo pomalejší, než Hofer. Mladý Rakušan měl v Nové Pace kvalitní starty, na kterých mohl stavět své pozdější výsledky. V prvním závodě najel v cíli na Poláka k dobru 14 sekund. V následující jízdě zaznamenal Polák již lepší startovací manévr, ovšem později na dráze zaváhal a o vítězi bylo tím pádem rozhodnuto. Cílem tak prolétl vždy první Rakušan Hofer, Petr Polák byl druhý a třetí flek vybojoval spokojený Jiří Matějec (TEAM MAX2). Další pořadí: 4. Josef Posluch, 5. Petr Grof, 6. Jiří Hubálovský.

Kubatura MX2 Junior (15 závodníků) - To nejlepší na konec měla obstarat nejsilnější třída, nejvyzrálejších borců. A závod to byl i navzdory menšímu počtu aktérů opravdu kvalitní a nechyběl ani dramatický průběh. O ten se postaral lídr šampionátu Polák Gabriel Chetnicki (JD 191 KTM RACING TEAM). V první rozjížďce kraloval, ale v té následující upadl, poranil si nohu a závod pro něho bohužel předčasně skončil. Po dobrých startech a kvalitním nasazení pro sebe urval celkový triumf letošní bronzový medailista ze světového juniorského mistrovství Jakub Terešák (MOTOSPORT KLUB MÁLKOV V AČR). Dušan Drdaj (MŇUK RACING TEAM) bojoval srdnatě, hlavně pak ve druhé rozjížďce a celkově si proto odvezl z Nové Paky zaslouženě stříbrný věnec. Příjemným překvapením bylo, že za touto dvojicí se umístil Martin Vondrášek (JD 191 KTM RACING TEAM) a zaznamenal tak letos své první stupně vítězů. Další pořadí: 4. Gabriel Chetnicki, 5. Dominik Hůla, 6. Jan Vondrášek.

Diváků do Nové Paky přijelo bohužel tradičně málo, závod byl v podstatě téměř bez divácké kulisy, což je vzhledem k předvedeným výkonům škoda. Pořadatelé se snažili a vše zvládli i navzdory velkému vedru. Další podnik juniorského klání se bude konat v Merklíně a to 24. září 2016. O pořadateli finálového závodu se zatím jedná, protože v Šiklově Mlýně se určitě nepojede!

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist