Napínavý závěr motokrosové sezony ve Vranově

Tento víkend se rozdaly poslední body seriálu Buksa/Ados motokros 2015 na závodech ve Vranově u Brna. Celou sezónu nás provázelo hezké počasí a stejně tomu bylo také ve Vranově. Obavy ze sychravého podzimního počasí se nenaplnily a za pěkné divácké atmosféry byli korunováni letošní mistři republiky.

Kategorie - Ženy

Za připravenost tratě patří organizátorům velké díky, protože celý den byla trať v dobré kondici a ze všech stran byla slyšet jen chvála. Trať první okusily Ženy, které již tradičně začaly už před obědem. V této třídě se očekávala korunovace Lucie Simonové, ta již v první jízdě potvrdila svoji nadvládu a zvítězila. Její vítězství ale nebylo jednoduché, od startu vévodila Jana Antošová a teprve v polovině rozjížďky do sebe začaly jít ostřeji a po lehkém kontaktu Simonová - Antošovou předjela.

V jízdě druhé už měla Simonová titul zajištěný a tak dala do jízdy vše. Vyrazila první, ale upadla. Začala tedy znovu a ze sedmého místa to dotáhla na druhé místo v cíli. V obou jízdách byl pěkný souboj o třetí místo, ve kterém bojovaly Tereza Hromková, Barbora Laňková a Kristýna Vítková. Vítková dvakrát tahala za nejkratší konec provazu a dojela pátá. V první jízdě byla třetí Laňková, čtvrtá Hromková a v jízdě druhé si pořadí prohodily. Celkově zvítězila Antošová, druhá Simonová a třetí Hromková. I přes druhé místo si titul domů veze Lucie Simonová.

Kategorie - Veteráni

Veteráni byli kořistí Martina Žeravy. Opět zvítězil stylem start-cíl a po právu získal titul. Žerava startoval také v MX1 a to ihned po jízdě Veteránů. V depu nikdo nechápe, kde takovou fyzičku bere, protože v MX1 skončil celkově na 8. místě. Ale zpět k Veteránům. Stříbrný byl v konečném hodnocení Jindra Hrabica a ve Vranově si konečně pořádně zazávodil. Nedařily se mu starty a pokaždé musel dohánět z pozic za první pětkou. Bronzový skončil Ladislav Mikas, který se ve Vranově nedostal na bednu. Tam vystoupil Roman Martyščák, když v obou jízdách předvedl pěkný boj o třetí pozici. Martyščák se však zúčastnil pouze závodu v Petrovicích a Vranově, proto v celkovém pořadí figuruje až na 11. místě. Ve Veteránech nad 50 let si vítězství společně s titulem odvezl Miroslav Štaud.

Třída - MX2

Nejlépe měl k titulu našlápnuto Sulivan Jaulin, který držel výhodu 14 bodů před slovenským rychlíkem Tomášem Šimkem. Šimko věděl, že musí zvítězit a čekat, kdo se vklíní mezi něj a Jaulina. Tomu plánu šel naproti, když v obou jízdách získal po prvních pár metrech vedení a začal si budovat drobný náskok. V první jízdě ale jeho taktiku Jaulin odhalil, dojel ho a zhruba v polovině rozjížďky ho předjel. Náskok mezi nimi se už jen zvětšoval a nevypadalo to, že by Šimko chystal comeback. Jonáš Nedvěd na Vranově umí odstartovat a těžil z toho i letos když bojoval o třetí místo. Za sebou měl ale Krče a Szvobodu, kteří se přes něj nemohli dostat. Szvoboda stylem jízdy „ride or die“ neměl problém oba dva předjet ve dvou zatáčkách a zaujmout třetí místo. Chvíli pak tlačil i na druhého Šimka, ale ten se ke konci vzpamatoval a poodjel.

Ve druhé jízdě Šimkovo vítězné tažení překazil Milan Špičák. Od startu byl na něm nalepený a v pátém kole Šimko dokonce upadl. „Bohužel jsme se s Milanem ve vzduchu srazili a já dopad neustál, on ano,“ vysvětluje situaci Šimko. Špičák převzal otěže závodu a začal kontrolovat druhého Jaulina. Na toho měl slušný náskok, který si do konce rozjížďky jen udržoval. O třetí místo opět sváděl boj Jonáš Nedvěd, ale pak se po pádu přiřítil Šimko a Szvoboda, který upadl na startu, a oba ho předjeli. Szvoboda si pak dokonce vyšlápl i na Šimka. V cíli byl tedy nejrychleji Milan Špičák „Jsem hrozně rád, že se to po všech problémech v sezóně nakonec povedlo,“ komentuje šťastný Špičák. Druhý projel Jaulin a tím si zajistil titul mistra republiky „Letošní sezóna byla o dost těžší, měl jsem problémy s technikou, kvůli kterým jsem ztratil spoustu bodů. Dnes mi to Tomáš trochu usnadnil, v druhé jízdě jsem ho už jen hlídal a jel v klidu,“ komentuje Jaulin. Třetí skončil Bence Szvoboda. Celkově v MMČR zvítězil Jaulin, druhý Šimko a třetí Krč.

Třída - MX1

Martin Michek šel do závodu s 25 bodovým náskokem. Vzdálenost zdá se nereálná pro druhého Sukupa, ale v motokrosu je vše možné. Sukup potvrdil formu v kvalifikaci, kde přihlížející diváci stáli s pusou dokořán nad jeho uměním. Zajel nejrychlejší čas a jako jediný se dostal pod 1:40. Do první jízdy také odstartoval nejrychleji, když si mazácky počkal na Tomáše Kohúta až bude dlouhý na výjezdu a převzal vedení. Za ním se protáhl Michek a schylovalo se k parádní bitvě. Sukup si vyjel drobný náskok a polovinu závodu si ho udržoval. Pro Sukupa bylo klíčem udržet Michka za zády. Michek se od poloviny jízdy dotáhnul a zle na Sukupa tlačil.

Bylo vidět, že titul moc chce už v první jízdě a čtyři kola před cílem si našel skulinku, Sukupa předjel a zvítězil. Tím se stal mistrem České republiky pro rok 2015. „Vůbec to nebylo jednoduché Marka předjet, ale místo jsem nakonec našel. Letos se mi povedl titul mistra Evropy a nyní i republiky, je to parádní sezóna, za kterou moc děkuji,“ říká Martin Michek. Kromě čela se v první jízdě bojovalo i o místo třetí. To držel Jára Romančík, ale v této sezóně již tradičně mu první jízda nevyšla a upadl. Na jeho místo se vyhoupl Rudolf Weschta a čistou jízdou svištěl k cíli. Bohužel ho ale dojel Richier a Weschta mu po pár obranných manévrech nakonec stejně podlehl.

V jízdě druhé se Sukup musel obávat už jen Romančíka, kdyby nedojel, Romančík by byl celkově druhý. Nejrychlejší reakci měl tentokrát Richier za ním Sukup, Romančík třetí. Richier nasadil tempo a ujížděl. Mistr republiky Michek měl horší start a prodíral se z pátého místa. Dlouho bojoval s Romančíkem až ho v jednom ze sjezdů vybrzdil. Do konce jízdy stihl Michek předjet ještě Sukupa a skončil druhý. Sukup nakonec v poklidu dojel třetí před Romančíkem a jízdu vyhrál Richier. Mistrem je tedy Martin Michek, stříbrný Marek Sukup a bronzový Jára Romančík.

Uplynulá sezóna nám nabídla neuvěřitelná dramata a parádní souboje, ze kterých jsme viděli bohužel i několik zranění. Nám teď nezbývá nic jiného než pogratulovat novým mistrům a mistryni republiky a všechny diváky pozvat na závod družstev, který se jede za dva týdny 4.října 2015 v Horním Újezdě.
 

Výsledky:

Třída - MX1

Celkově:
1 - Michek Martin - (1-2, Buksa / Ados KTM Team, KTM)
2 - Richier Florent - (3-1, Buksa / Ados KTM Team, KTM)
3 - Marek Sukup - (2-3, KRTZ, Kawasaki)
4 - Weschta Rudolf - (4-6, BV racing, Suzuki)
5 - Bartoš Petr - (5-5, Orion-RS Petrol team, KTM)

Konečné pořadí:

1 - Michek Martin - 266b.
2 - Sukup Marek - 236b.
3 - Romančík Jaromír - 218b.
4 - Bartoš Petr - 194b.
5 - Michalec Petr - 169b.

Třída - MX2

Celkově:
1 - Jaulin Sulivan - (1-2, Buksa/Ados KTM Team, KTM)
2 - Špičák Milan - (4-1, HT Group racing team, Honda)
3 - Šimko Tomáš - (2-4, KRTZ, Honda)
4 - Szvoboda Bence - (3-3, Buksa/Ados KTM Team, KTM)
5 - Krč Martin - (5-5, SZA Racing team, KTM)

Konečné pořadí:

1 - Jaulin Sulivan - 262b.
2 - Šimko Tomáš - 241b.
3 - Krč Martin - 224b.
4 - Szvoboda Bence - 219b.
5 - Šikyňa Richard - 176b.

Kategorie - Ženy

Celkově:
1 - Antošová Jana - (2-1, Buksa/Ados KTM Team, KTM)
2 - Simonová Lucie - 1-2, HT Group racing team, KTM)
3 - Hromková Tereza - (4-3, HT Group Racing team, KTM)
4 - Laňková Barbora - (3-4, Action racing team, Suzuki)
5 - Vítková Kristýna - (5-5, HT Group Racing team, KTM)

Konečné pořadí:

1 - Simonová Lucie - 289b.
2 - Antošová Jana - 252b.
3 - Laňková Barbora - 242b.
4 - Hromková Tereza - 196b.
5 - Vítková Kristýna - 196b.

Kategorie - Veterán

Celkově:
1 - Žerava Martin - (1-1, SMF, Suzuki)
2. - Hrabica Jindřich - (2-2, HT Group racing team, Suzuki)
3 - Martyščák Roman - (3-3, SMS morava, Yamaha)
4 - Mikas Ladislav - (4-6, SMS Jižní Čechy, Honda)
5 - Dokoupil Petr - (8-5, KRTZ, Yamaha)

Konečné pořadí:

1 - Žerava Martin - 300b.
2 - Hrabica Jindřich - 264b.
3 - Mikas Ladislav - 210b.
4 - Skalka Roman - 186b.
5 - Kynčl Michal - 147b.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist