Na řadě je Jinín

Seriál mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu tříd MX2, MX3–OPEN a VETERÁN nezadržitelně spěje ke svému závěru. Jevištěm předposledního podniku, který je na programu tuto SOBOTU 24. září, se stane vzorový motokrosový a trialový areál v Jiníně u Strakonic

Motokrosová trať v Jiníně má poměrně dlouhou tradici. Pořádající Off Road Klubu Jinín v AČR mimo jiné spolupracuje se Sportovním centrem mládeže AČR, kterým prošli například současní přední motokrosaři Martin Michek, Filip Neugebauer, Petr Smitka, František Smola či nadějný Václav Kovář. Také díky kvalitní infrastruktuře mohl jinínský areál počínaje rokem 1994 přivítat deset závodů mistrovství světa tříd 125 ccm, 250 ccm, 500 ccm a sajdkárů. K výčtu v Jiníně pořádaných špičkových motokrosů patří také světový šampionát juniorů a závod mistrovství Evropy třídy 250 ccm. Letos zanechaly v jinínském areálu svoji stopu podniky mistrovství České republiky a českého přeboru cross country, mezinárodního motokrosového mistrovství republiky juniorů, jihočeského krajského přeboru a VVL Lorenc – Logistic Cupu 2011. Vyvrcholení letošní sezóny přinese tuto sobotu předposlední díl mezinárodního motokrosového mistrovství České republiky – LR Cosmetic/ADOS Cup 2011.

Členové pořádajícího OFF ROAD KLUB JINÍN v AČR předpokládají příjezd zhruba stovky motokrosařů z České republiky, Slovenska, Francie, Maďarska a Rakouska, přičemž nevylučují, že silnou konkurenci obohatí i několik německých závodníků. V duchu stabilních propozic šampionátu uvidí diváci v sobotu odpoledne celkem šest závodů (jízd), navazujících na dopolední volné a kvalifikační tréninky. Aktéři tříd MX2 a MX3–OPEN absolvují v Jiníně po dvou ostrých jízdách na 30 minut + 2 kola, třída Veterán (startují jezdci po dovršení věku 40 let) pojede dvakrát 15 minut + 2 kola. V každé z celkově šesti jízd budou jezdci na prvních dvaceti pozicích v cíli inkasovat podle daného klíče mistrovské body. Také v závodech letošního českého šampionátu budí pozornost takzvaný holeshot. Ten vyhraje jezdec, který v dramatickém reji po startu každé jízdy jako první přejede vyznačenou čáru v první postartovní zatáčce. Vítěz každého holeshotu získává finanční prémii 1.500 korun.

Třída MX2: Prokouše se Richier do čela?

Nejdramatičtější koncovku v letošním motokrosovém šampionátu slibuje třída MX2. Bodové manko z Petrovic, které vynechal kvůli startu v Německu, umazává obhájce mistrovského titulu Francouz Florent Richier skutečně zběsilým tempem. Na vítězné double z Vranova navázal stejným kouskem v minulém závodě v Kramolíně a deklasovat konkurenci se chystá i v sobotu na jinínské trati. Na průběžně vedoucího Josefa Kulhavého ztrácí Richier už jen tři body a je možné, že právě Jinín se stane svědkem změny na postu lídra.

„Můj úkol zůstává až do konce šampionátu stejný – vyhrát každou jízdu. Žádné další ztráty si už nemohu dovolit. Bylo by skvělé, kdyby se mi podařilo jít do čela nyní v Jiníně. Před poslední závodem v Přerově bych byl přece jen o něco klidnější,“ říká Richier.

Kulhavý si je síly francouzského jezdce dobře vědom a zastává realistický postoj: „V Kramolíně jsem se v obou jízdách šíleně trápil, trať mi absolutně nevyhovovala. Průběžně pořadí stále vedu, i když jen s malým náskokem. Zároveň se ale trochu zvětšila mezera mezi třetím a čtvrtým místem, takže doufám, že hůř než třetí v šampionátu neskončím,“ předpokládá Kulhavý a na adresu jinínské tratě dodává: „ Areál v Jiníně je krásný, trať je hezká, technická, ale hodně jednokolejná. Pár změn by ji určitě prospělo.“

Ve hře o přední příčky nadále zůstávají aktuálně druhý Marek Sukup coby týmový kolega Richiera, a čtvrtý Milan Špičák, který se v Kramolíně pouze vlastními chybami připravil o vrchovatější bodovou porci.

Bodový stav před Jinínem: 1. KULHAVÝ Josef (ČR, KRTZ IV v AČR, Suzuki) 188 bodů, 2. SUKUP Marek (ČR, Osička MX Team, Kawasaki) 185 b., 3. RICHIER Florent (Francie, Osička MX Team, Kawasaki) 184 b., 4. ŠPIČÁK Milan (ČR, Brumla Racing Team, Kawasaki) 165, 5. ŠIMKO Tomáš (Slovensko, LR Cosmetic–ADOS KTM team, KTM) 164 b., 6. JIRÁNEK Miroslav (ČR, MOTOMAN TEAM, Kawasaki) 140 b., 7. SZVOBODA Bence (Maďarsko, LR Cosmetic – ADOS KTM team, KTM) 134 b., 8. HAAS Václav (ČR, SMS Praha, Kawasaki) 120, 9. KOSMÁK David (ČR, TEAM MAX 2, Yamaha) 102 b., 10. PAUL Tomáš (ČR, LUKA motocross team, Suzuki) 71 b.

Třída MX3–OPEN: Jihočech Michek míří k titulu

Kdo očekával v Kramolíně nápor před sezónou favorizovaného Maďara Kornéla Németha na vedoucí pozici Martina Michka, musel zklamáním protáhnout obličej. Zatímco Jihočech byl k nezastavení, maďarský motokrosař se musel spokojit s druhým místem v první a třetím místem ve druhé jízdě, v níž mu kromě Michka uštědřil porážku i Petr Bartoš. V praxi to nyní vyhlíží tak, že Michek coby bronzový medailista mistrovství světa MX3 se může v sobotu na domácí trati přiblížit ke svému dalšímu letošnímu úspěchu. Při určité konstelaci je dokonce možné, že Michek bude v Jiníně s předstihem slavit titul.

„Bohužel, letos titul velmi pravděpodobně neobhájím, takže měním svůj cíl na boj o druhé místo. Areál v Jiníně je špičkový, líbí se mi i tamní trať. Existují tedy předpoklady pro pěkné závody,“ dává loňský mistr republiky Jiří Čepelák najevo, že ve zvrat v čele průběžné tabulky v neprospěch Michka už příliš nevěří. Koneckonců ani úsilí o druhý stupínek neslibuje žádnou procházku růžovým sadem. Jezdecké umění Németha zůstává i přes Michkovu spanilou jízdu nezpochybnitelné, navíc má Maďar vůči Čepelákovi k dobru devět bodů. A naopak na Čepelákova záda se tlačí Michkův stájový spolubojovník Petr Bartoš, daleko není ani Martin Žerava. Po nedávném zisku titulu mistra Evropy třídy Open se může Bartoš na závěrečnou fázi domácího šampionátu soustředit už s čistou hlavou – v Kramolíně přesvědčivě dokázal, že soupeři s ním musí ve finiši vážně počítat.

„Motorka drží perfekně a dobře se cítím i já. Udělám všechno pro to, abych v šampionátu skončil mezi prvními třemi. Po posledním závodě mistrovství Evropy v Bulharsku jsem zůstal s manželkou týden u moře, ale po návratu jsem se zase pustil do pořádného tréninku. Snad také v Jiníně se dostanu na stupně vítězů,“ vzkazuje Bartoš před nedělním závodem.

V Jiníně by rád obstál i Zdeněk Blábolil, další z předních jihočeských motokrosařů. Pracovní povinnosti nedovolují Blábolilovi stoprocentní tréninkové nasazení, v Kramolíně však překvapil zejména rychlými starty.

„Touto dobou mám na motorce najeto tolik, kolik špička v březnu. Připravuji se na mistrovství republiky stejně jako na krajský přebor, nerozlišuji to. Byl bych rád, kdyby se mně Jinín alespoň zčásti povedl tak, jako závod v Kramolíně,“ zůstává sympatický Blábolil při zemi.

Z letošní hry definitivně vypadl Michal Kadleček, který se po návratu z úspěšné Šestidenní nepříjemně zranil při tréninku.

Bodový stav před Jinínem: 1. MICHEK Martin (ČR, Orion Litomyšl – RS Petrol Team, KTM) 232 bodů, 2. NÉMETH Kornél (Maďarsko, LR Cosmetic – ADOS KTM team, KTM) 180 b., 3. ČEPELÁK Jiří (ČR, Osička MX Team, Yamaha) 171 b., 4. BARTOŠ Petr (ČR, Orion Litomyšl – RS Petrol Team, KTM) 168 b., 5. ŽERAVA Martin (ČR, MOTOMAN TEAM, Honda) 159 b., 6. KADLEČEK Michal (ČR, KRTZ IV v AČR, Husaberg) 138 b., 7. MICHALEC Petr (ČR, UFO racing team, Honda) 135 b., 8. BRABEC Jan (ČR, MAX Kaudela Motocross Team, Kawasaki) 97 b., 9. STLOUKAL Petr (ČR, TEAM MAX 2, Yamaha) 96 b., 10. BRUMLA Vojtěch (ČR, HT Group Racing Team, Kawasaki) 73 b..

Třída Veterán: Mrázek nechce svoje rodiště zklamat

Už sedm závodů trvá vítězná šňůra lídra třídy Veterán Jana Mrázka. Suma sumárum, z dosavadních deseti absolvovaných jízd letošního mistrovství republiky nevyhrál Mrázek pouze jednu jedinou. Skvělou bilanci si nemíní bývalý reprezentant v enduru pokazit ani nyní v Jiníně. Motivace je jasná: tamní motokrosový areál leží kousíček od Strakonic, které se před 41 lety staly Mrázkovým rodištěm. Pozice Jihočecha Mrázka je suverénní, ve zbývajících dvou závodech (Jinín, Přerov) půjde prakticky jen o obsazení celkového druhého a třetího stupínku.

Bodový stav před Jinínem: 1. MRÁZEK Jan (ČR, Orion Litomyšl – RS Petrol Team, Suzuki) 247 bodů, 2. SKALKA Roman (ČR, SMK Klášterec nad Orlicí v AČR, Honda) 188 b., 3. GOTTVALD Zdeněk (ČR, Gottbros, TM) 156 b., 4. NESEJT Josef (ČR, SMS Pardubice, Kawasaki) 133 b., 5. DOKOUPIL Petr (ČR, ACCR, Yamaha) 126 b., 6. KUDLÁČEK Josef (ČR, SMS Morava, Honda) 121 b., 7. POTŮČEK Jaroslav (ČR, Motoklub Kříše v AČR, KTM) 115 b., 8. HEŘMAN Milan (ČR, Moto Team Excel racing, Honda) 111 b., 9. ŠTAUD Miroslav (ČR, TEAM MAX 2, Yamaha) 103 b., 10. TICHÝ Zdeněk (ČR, BV Racing Cross, Suzuki) 67.

Nad 50 let: 1. Potůček Jaroslav 220 b., 2. Štaud Miroslav 191 b., 3. Klanica Bohumil 190 b., 4. Růžička Bohdan 122 b., 5. Kahoun Karel 109 b., 6. Videcký Karel 106 b., 7. Chromý Jan 95 b., 8. Švehla Martin 58 b., 9. Kindl Martin 58 b., 10. Velký Zdeněk 50 b..

ČASOVÝ HARMONOGRAM ZÁVODU V JINÍNĚ

Sobota 24. 9. 2011
08.00 – 09.25 Volný trénink všech tříd
10.00 – 12.00 Kvalifikační trénink všech tříd
12.40 – 13.00 Slavnostní zahájení závodu
13.00 – 15.00 1. jízdy tříd VETERÁN, MX2, MX3–OPEN
15.00 – 15.20 Autogramiáda jezdců
15.30 – 17.40 2. jízdy tříd VETERÁN, MX2, MX3–OPEN
Vyhlášení vítězů
15.55 – 16.05 Třída VETERÁN
16.50 – 17.00 Třída MX2
17.45 – 17.55 Třída MX3–OPEN

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist