MR Motokros Přerov – Korunovace Kohúta a Kučírka

Pátý podnik Mezinárodního mistrovství ČR se jel na autokrosové trati v Přerově, a ve dvou třídách MX2 a Veterán mohli vedoucí jezdci Martin Kohút a Miroslav Kučírek slavit zisk titulu mistra republiky. Kohút i Kučírek svůj úkol splnili, a před posledním závodem v Jiníně, si zajistili korunu letošního mistra. Ve třídě MX3-Open všem vypálil rybník Martin Michek, který vyhrál vše, co se dalo. Tato třída je stále otevřená, když vedoucí Petr Bartoš vede jen o šest bodů před druhým Jirkem Čepelákem.

Kapitoly článku

Kvalifikace

Nejrychlejší v kvalifikaci třídy MX2 byl, stálý účastník světových MX2, Petr Smitka (KTM), který si stejně jako Michek přijel do Přerova zatrénovat před dalším podnikem MS. Za Smitkem již bylo všechno při starém, druhý nejrychlejší čas zajel Martin Kohút (KTM) před Markem Sukupem (Suzuki).
Již kvalifikace třídy MX3-Open naznačilo, kdo bude hrát první housle. Nejrychlejší kolo zaznamenal Martin Michek před Michalem Kadlečekem oba sedlající italské stroje TM. Třetí nejrychlejší byl Tomáš Bučenec (KTM), čtvrtý byl Petr Bartoš (Honda) a pětku nejrychlejších uzavíral Jan Zaremba (KTM).


Veterán - Kučírek opět bezkonkurenční

Populární Míra „Kuča“ Kučírek vyhrál, jako obvykle, obě veteránské jízdy, a s předstihem si zajistil mistrovský titul, svůj 14. titul v jednotlivcích. Za Kučírkovou červenou Hondou se, v první jízdě umístili Roman Heinrich (TM) a Petr Dokoupil (Yamaha), který si třetí místo zopakoval i v druhé jízdě. Stříbrný věnec za druhé místo si, v druhé jízdě, vybojoval Petr Dokoupil (Yamaha). Kučírka přemlouvají, ať poslední závod v Jiníně jede třídu MX3-Open, ovšem Kuča se brání: „Třídu MX3-Open v Jiníně, s největší pravděpodobností, nepojedu. Nemám natrénováno, 30 minut jízdu bych nevydržel jet naplno, a nechci skončit v nemocnici“. Stejně suverénní jako Kučírek je v kategorii Veteránů nad 50 let i Jaroslav Potůček (KTM), jenž má před Zdeňkem Velkým (Honda) náskok 50 bodů a titul v kapse.


MX2 – Kohút obhájil titul

Po startu 1. jízdy nejrychleji vyrazil Martin Kohút následovaný Petrem Michalcem a dotahujícím Petrem Smitkem. Petr Michalec odpadl, a schylovalo se k souboji o vedení mezi Kohútem a Smitkem. Ovšem Smitka náhle musel zastavit pro poruchu motoru. Kohút si v poklidu jel pro své další vítězství, jenže spadl při předjíždění jezdce o kolo, a do cíle dojel až jako pátý. První jízdu zaslouženě vyhrál Kohútův krajan Tomáš Šimko (Honda) před Milanem Špičákem (Kawasaki) a Františkem Smolou (Suzuki).
Do druhé jízdy vyrazil jako blesk mladý Milan Špičák. Hlasitě povzbuzovaný svými fanoušky udržel počáteční tempo, a v průběhu jízdy jej překonal pouze Martin Kohút. Kohút tímto vítězství obhájil titul mistra a šťastný v cíli řekl: „V první jízdě jsem měl pád s jezdcem o kolo zpět. Měl jsem v plánu získat titul již tady, což se povedlo.“ Petr Smitka měl opět smůlu, upadl hned v první kole, a stíhací jízdou si dojel pro šesté místo.

MX3 – Open – Michek dvakrát vyhrál

Výbornou formu si do Přerova přivezl Martin Michek jedoucí, oproti MS, na silnější 450. Zajímavým hostem na roštu byl náš nejlepší motardista Petr Vorlíček, ovšem do bojů o přední příčky nezasáhl. 

V první jízdě zaznamenal nejrychlejší start, diktoval tempo a hlídal si čelo závodu od startu do cíle. Hned po startu se srazili Tomáš Bučenec s Michalem Kadlečkem, oba dva svoje stroje sebrali, a stíhací jízdou bral Bučenec body za 5. místo, Kadleček za deváté. Neohroženého Michka stínoval Honza Zaremba, až za nimi jeli největší adepti na titul Petr Bartoš a Jirka Čepelák. Čépa se postupně probojoval na 4. místo a mocně stahuje Bartoše. Čépa, při pokusu o předjetí Bartoše, udělal kotrmelec a dostal se před něj Jirka Bittner (KTM). Bittner se ovšem ze čtvrtého místa neradoval dlouho a poroučel se také k zemi. Druhé místo musel opustit Jan Zaremba, kterému praskala přední vidlice. Čépa zapnul všechny tryskové motory, dojel Bartoše a cíle projel jako druhý za Michkem. 
„Určitě jsem spokojenej, byl jsem rychlejší, než Petr Bartoš, a podařilo se mi o 2 body stánout jeho náskok na čele,“ poznamenal Čepelák.

Druhá jízda začala nejlépe pro Tomáše Bučence. Nikdo ze špičky na startu nezaváhal, jako druhý vystartoval Petr Bartoš následovaný Martinem Michkem. V průběhu jízdy Petr Bartoš vybrzdil Bučence, a vyhříval se na prvním fleku. Bučenece předjel i Michek a vydal se pronásledovat Bartoše, kterého, po chvíli, předjel. Dravě jedoucí Čepelák udělal Zarembu 
a za několik kol si vychutnal i Bučence. Michek bezpečně vede, Čepelák stahuje Bartoše. Bartošovi přerovská trať moc nevyhovuje, navíce jel s naraženým loktem, a Čépa jde nekompromisně na druhé místo, které si udržel až do cíle.
Poslední podnik v Jiníně, který se jede 5. září, bude hodně zajímavý. Čepelák stáhnul Bartošův desetibodový náskok na zanedbatelných šest bodů, hra o titul se dost vzdálila, smolaři první jízdy, Janu Zarembovi. Do karet hraje Čepelákovi i fakt, že jinínská trať je jeho oblíbenou.

Výsledky pátého podniku MČR motokrosu Přerov

MX3-Open:

1. jízda: 1. Michek (TM) 2. Čepelák (Yamaha), 3. Bartoš (Honda), 4. Špaček (Kawasaki),
5. Bučenec (KTM)
2. jízda: 1. Michek, 2. Čepelák , 3. Bartoš, 4. Zaremba (KTM), 5. Kadleček (TM)

Průběžné pořadí MČR MX3-Open:
1. Petr Bartoš 210 b.
2. Jiří Čepelák 204 b.
3. Jan Zaremba 178 b.

MX2:

1. jízda: 1. Šimko (Honda), 2. Špičák (Kawasaki), 3. Smola (Suzuki), 4. Sukup (Suzuki), 5. Kohút (KTM)
2. jízda: 1. Kohút, 2. Špičák, 3. Šimko, 4. Kochaníček (Honda), 5. Finěk (Yamaha)

Průběžné pořadí MČR MX2:
1. Martin Kohút 236 b.
2. František Smola 183 b.
3. Milan Špičák 125 b.

VETERÁN:

1. jízda: 1. Kučírek (Honda), 2. Heinrich (TM), 3. Dokoupil (Yamaha), 4. Froněk (Honda), 5. Krč (Honda)
2. jízda: 1. Kučírek, 2. Krč, 3. Dokoupil, 4. Froněk, 5. Heinrich

Průběžné pořadí MČR Veterán:
1. Miroslav Kučírek 250 b.
2. Petr Dokoupil 190 b.
3. Roman Heinrich 176 b.

Průběžné pořadí poháru Veteránů nad 50 let:
1. Jaroslav Potůček 250 b.
2. Zdeněk Velký 200 b.
3. Bohdan Růžička 184 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
Radek Lavička - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist