MR Motokros Pacov – Na úvod nejlepší Jirka Čepelák

O uplynulém víkendu se jel první podnik z šestidilného seriálu Mistrovství republiky v motokrosu s tradičním názvem Profi Auto Iveco Cup. Zahajovací boje o mistrovské body nejlepších motokrosařů hostil, jako již několikrát, populární Pacov.

Letošní rok doznal několik změn. Horkou novinkou je divácky atraktivní soutěž o vedoucí pozici v první zatáčce (tzv. Holeshot), kdy nejrychleji startující jezdec z každé jízdy obdrží finanční prémii. Další novinkou je změna názvu nejprestižnější třídy Open, která přebírá mezinárodní název MX3.

Veterán – Kůča nedal nikomu šanci

Veteráni, rozděleni do dvou kategorií do 50 let a nad 50 let, tahají za plyn jako za mlada. Zpestřením veteránské třídy je účast populárního Mírka Kučírka, který vyhrál, podle očekávání, co se dalo. Bezpečně vyhrál obě jízdy a získal prémie za nejrychlejší starty. Kůča jezdil jako v dobách největší slávy, a i ve třídě MX3 by se umisťoval v první desítce. Bohužel, letos, se nezúčastní seriálu vicemistr Petr Kovář. Na druhém místě v první jízdě skončil Petr Dokoupil (Yamaha), a zelený věnec získal loňský mistr republiky Roman Heinrich (TM). Ve druhé jízdce si Heinrich o stupínek polepšil, a jako třetí proskočil cílem Marcel Malovaný (KTM). Míra Kučírek bude jen těžce hledat soupeře, a dokazoval, že do starého železa rozhodně nepatří.

MX2 – Mládí vpřed

V nejslabší třídě chyběli na startu Martin Michek (TM) a Petr Smitka (KTM), kteří bojovali o světové body v nizozemském Valkenswaardu, bohužel ani jeden z nich nebodoval. Závodu se zúčastnil i juniorský endurista Milan Engel (KTM), aby nabral potřebnou rychlost do dalších podniků MS a ME v enduru. Králem třídy MX2 se stal František Smola (Suzuki) slavící vítězství i nejrychlejší start v první jízdě. Startovní pole pocuchala hromadná kolize ve třetí zatáčce, která zdržela i loňského mistra Martina Kohúta (KTM). Obhájce titulu mocně dotahoval, a jeho ataku neodolali ani Petr Michalec (Honda) s Michalem Votroubkem (Yamaha). Na druhém místě projel cílem, loňský rok zraněný, Josef Kulhavý (KTM) před Martinem Kohútem. Druhou jízda nejlépe začal Martin Kohút před stájovým kolegou Josefem Kulhavým , a vedoucí duo doplnil vítěz první jízdy František Smola. Kulhavý dýchal na záda Kohútovi, a nakonec, po technických problémech, byl rád, že dojel na třetím místě. Smola v závěru ještě přitlačil na Kohúta, ovšem zkušený Kohút si vítězství již nenechal vzít.

MX3-Open – Čépa celkovým vítězem

Letos by chtěl Jirka Čepelák vrátit zlaté pocity, z předloňské sezóny, na svoji stranu, ovšem kvalitních soupeřů má více než dost. Mezi favority musíme počítat Martina Žeravu (Honda), navrátilce Jana Zarembu (KTM), Michala Kadlečka (TM), Petra Bartoše (Honda) a Petra Masaříka (Honda). V Pacově startoval i výborný superkrosař Honza Brabec (Kawasaki), a jezdec endura Víťa Kuklík (Husaberg). Po startu první jízdy vyrazil jako střela Žerava, a dokazoval, že je rozjetý z účinkování v Mistrovství světa MX3, za ním se drželi Čepelák a Zaremba. Žerava diktoval tempo, zvyšoval náskok, a do cíle se pořadí na přední místech nezměnilo. Jen na čtvrtém místě vystřídal Michala Kadlečka Petr Bartoš. Mocně dotahoval Petr Masařík, který se ze sedmnáctého místa probojoval na konečné sedmé. První trochu nudnou jízdu, vynahradili jezdci v jízdě druhé plné soubojů. Do jízdy nejlépe vystartoval divočák Tomáš Bučenec, který se postupně propadl na osmé místo v cíli. Čelo tvořil vláček Žerava, Masařík, Kadleček, Čepelák, Zaremba. V desátém kole šel do čela Masařík, a Žearavu předjel s chutí jedoucí Čepelák. Žerava posléze upadl a musel se spokojit s konečným šestým místem. V dramatickém finiši se dostal Čepelák před Masaříka, na stupních vítězů je doplnil, stejně jako v první jízdě, Jan Zaremba. Jirka „Čépa“ Čepelák prvním a druhým místem zaujal pozici leadra průběžného pořadí.

Další napínavý podnik seriálu MR v motokrosu se pojede 17. Května v jihočeských Kaplicích.

Výsledky prvního podniku MČR motokros Pacov

MX3-Open:

1. jízda: 1. Žerava (Honda), 2. Čepelák (Yamaha), 3. Zaremba (KTM), 4. Bartoš (Honda),
5. Kadleček (TM)

2. jízda: 1. Čepelák, 2. Masařík, 3. Zaremba, 4. Kadleček, 5. Bartoš

Průběžné pořadí MČR MX3-Open:


1. Jiří Čepelák 47 b.
2. Martin Žerava 40 b.
3. Jan Zaremba 40 b.

MX2:

1. jízda: 1. Smola (Suzuki), 2. Kulhavý (KTM), 3. Kohút (KTM) , 4. Votroubek (Yamaha), 5. Michalec (Honda)

2. jízda: 1. Kohút, 2. Smola, 3. Kulhavý, 4. Michalec, 5. Paul (Yamaha)

Průběžné pořadí MČR MX2:
1. František Smola 47 b.
2. Martin Kohút 45 b.
3. Josef Kulhavý 42 b.

VETERÁN:

1. jízda: 1. Kučírek (Honda), 2. Dokoupil (Yamaha), 3. Heinrich (TM), 4. Krč (Honda), 5. Potůček (KTM)

2. jízda: 1. Kučírek, 2. Heinrich 3. Malovaný (KTM), 4. Dokoupil, 5. Štaud (Yamaha)

Průběžné pořadí MČR Veterán:
1. Miroslav Kučírek 50 b.
2. Roman Heinrich 42 b.
3. Petr Dokoupil 40 b.

Průběžné pořadí poháru Veteránů nad 50 let:
1. Jaroslav Potůček 50 b.
2. Erich Pour 44 b.
3. Bohdan Růžička 40 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist