MR Motokros Kramolín – Čepelák vyhrál o jediný bod

Napínavou bitvu, ve třídě MX3-Open, o každý bod nabídl třetí mistrovský závod v Kramolíně. Jirka Čepelák vyhrál celkově jen o jediný bod před Petrem Masaříkem a Petrem Bartošem, kteří získali shodný počet bodů. Zbývající třídy MX2 a Veterán již tak vyrovnané nebyly, a dosavadní leadři Martin Kohút a Miroslav Kučírek si připsali dvojitá vítězství.

Kapitoly článku

Kvalifikace

Nejrychlejší kvalifikační čas zajel favorizovaný Martin Kohút (KTM) před Františkem Smolou (Suzuki), a Lubošem Drástem (KTM). Kohút už v kvalifikaci všem dokazoval, že mu velmi rychlá kramolínská trať sedla.
Třída MX3-Open byla ochuzena o zraněného Martina Žeravu, který si na posledním podniku MS MX3 v Holandsku nešťastně zlomil malíček. Kvalifikace vyšla na výbornou Jirkovi Čepelákovi (Yamaha) před překvapením, Němcem Danielem Sieglem (Suzuki). Třetím nejrychlejším časem se prezentoval další rychlík Jan Zaremba (KTM). Naopak kvalifikace nevyšla Petru Masaříkovi (Honda) a Tomáši Bučencovi (KTM), kteří zajeli devátý, respektive jedenáctý čas.
Kdo myslíte, že zajel nejrychlejší čas ve veteránské kategorii? Pokud jste tipovali na jistotu v podobě Míry Kučírka (Honda), tak jste se nemýlili. Populární „Kuča“ Kučírek deklasoval zbytek závodního pole, a nadělil druhému Romanu Heinrichovi (TM) přes 4 sekundy. Třetí nejrychlejší čas vybojoval Jan Froněk (Honda).

Veterán – Kučírek všechno nevyhrál

Miroslav Kučírek opět vyhrál obě jízdy, ale nezískal obě prvenství v první zatáčce po startu, tzv. holeshot. V první jízdě se dostal do skrumáže, a jen díky svému umu neupadl. Holeshot Mirkovi vyfoukl další představitel slavné motokrosové minulosti, Zdeněk Špaček (Honda). Ovšem Špaček si, v zápalu boje, zašlápl motorku a jízdu nedokončil. Na čele se usadil Kučírek a v poklidu, ve stupačkách, mířil za dalším vítězstvím. Za suverénním Kučírkem skončil Bronislav Krč (Honda), a na bednu je doplnil, vítěz Veteránů nad 50 let, Jaroslav Potůček (KTM). Výkon hodný obdivu zajel, vítěz motokrosu národů z roku 1975, Zdeněk Velký, když cílem proskočil jako osmý.
Druhá jízda byla již plně v režii Mirka Kučírka, když vyhrál holeshot i samotný závod. První kola se Kučy statečně držel Roman Heinrich, a druhým místem si spravil chuť po nepovedené první jízdě. Jako třetí protnul cílovou pásku Petr Dokoupil (Yamaha).

MX2 – Kohút opět bezkonkurenční

Martin Kohút nejrychleji vypálil do 1. jízdy, a dal jasně najevo, kdo bude králem v Kramolínu. Druhou příčku si bezpečně držel Marek Sukup (Suzuki), ale ze zadních pozic postupoval Rakušan Petr Reitbauer (Honda), který patří mezi špičku rakouského šampionátu MX2. Reitbauer snižoval náskok Sukupa, a v 10. kole se dostal na druhé místo. Sukupovi docházeli síly, a v závěru nechybělo mál, aby ho předstihl i František Smola. Martin Kohút s velkým náskokem vyhrál před Reitbauerem a Sukupem.
Kohút i v druhé jízdě získal prémii za nejrychlejší start, a neohroženě kráčel za druhým vítězstvím. Start se povedl i Frantovi Smolovi, brzy se vypořádal s rakouský duem Reitbauer-Neumayr (KTM), a zavěsil se za vedoucího Kohúta. Kohút se nenechal vyvést z míry, a cílem projeli Kohút-Smola ve stejné pořadí jako v první polovině jízdy. K příjemným překvapení patřil výkon Petra Reitbauera, který i v druhé jízdě vystoupil na stupně vítězů. Naopak smolařem dne byl Michal Votroubek, kterému při nájezdu do předposledního kola došel. Votroubkovo čtvrté místo spadlo do klína Marku Sukupovi.

MX3-Open – Vyrovnaná bitva

První jízda patřila Jirkovi „Čepovi“ Čepelákovi, když vyhrál holeshot, tak i jízdu. Nikdo z jeho soupeřů nepoznal chuť vedení, a Čepa si spravil náladu po nepovedeném závodě v Kaplici. První kola statečně držel druhou příčku Petr Stloukal (Yamaha), až v pátém kole ho předjel Zaremba. Po nepovedeném startu se propracovával na přední pozice Petr Bartoš (Honda), a svojí stíhací jízdu dotáhl až na druhé místo v cíli. Na bednu je doprovodil Petr Masařík, který v závěru využil chyb Zaremby a Bučence. Efektní závěr předvedl i Michal Kadleček (TM), když v posledních stovkách metrů překonal Stloukala.

Honza Zaremba a Jirka Čepelák loket na loket bojovali o prémii za holeshot. Rychlejší byl Jirka Čepelák, avšak napodobit kolegy Kohúta a Kučírka mu nebylo přáno. V průběhu prvního kola se dostal do vedení Zaremba, kterého stínoval Čepelák, a ve čtvrtém kole ho předjel. Čepa jel jako vždy dravě, bohužel v desátém kole upadl, a klesl na místo čtvrté. První šestice: Zaremba, Masařík, Bartoš, Čepelák, Němec Daniel Siegl (Suzuki) a Kadleček byla velmi vyrovnaná, a jediná chybička znamenala pokles v pořadí. Čepelák přestihl Bartoše, ale posléze opět chyboval na téměř stejném místě si svoji Yamahu zašlápl. Než nastartoval, tak vybojovanou pozic přepustil Bartošovi. V závěru Zaremba odrazil útoky Petra Masaříka, a slavil vítězství. Zelený věnec si vybojoval Petr Bartoš před chybujícím Čepelákem.
Čepa, díky vítězství v první jízdě, vyhrál, v Kramolíně, celkově o pouhý jeden bod před dvojicí Masařík-Bartoš, kteří nasbírali stejný počet 42 bodů. Ve prospěch Masaříka hrálo lepší umístění v druhé jízdě. Průběžné pořadí domácího šampionátu slibuje hodně zajímavou podívanou, když mezi prvním Zarembou a pátým Kadlečkem je zanedbatelný rozdíl jednadvaceti bodů. 

Výsledky třetího podniku MČR motokros Kramolín

MX3-Open:

1. jízda: 1. Čepelák (Yamaha), 2. Bartoš (Honda), 3. Masařík (Honda), 4. Bučenec (KTM),
5. Zaremba (KTM)

2. jízda: 1. Zaremba , 2. Masařík , 3. Bartoš, 4. Čepelák , 5. Kadleček (TM)

Průběžné pořadí MČR MX3-Open:
1. Jan Zaremba 126 b.
2. Petr Bartoš 123 b.
3. Jiří Čepelák 115 b.

MX2:

1. jízda: 1. Kohút (KTM), 2. Reitbauer (AUT, Honda), 3. Sukup (Suzuki), 4. Smola (Suzuki), 5. Kosmák (Yamaha)

2. jízda: 1. Kohút, 2. Smola, 3. Reitbauer, 4. Sukup, 5. Kosmák

Průběžné pořadí MČR MX2:
1. Martin Kohút 145 b.
2. František Smola 125 b.
3. Michal Votroubek 75 b.

VETERÁN:

1. jízda: 1. Kučírek (Honda), 2. Krč (Honda), 3. Potůček (KTM), 4. Froněk (Honda), 5. Dokoupil (Yamaha)

2. jízda: 1. Kučírek, 2. Heinrich (TM), 3. Dokoupil, 4. Froněk (Honda), 5. Špaček (Honda)

Průběžné pořadí MČR Veterán:
1. Miroslav Kučírek 150 b.
2. Petr Dokoupil 110 b.
3. Bronislav Krč 74 b.

Průběžné pořadí poháru Veteránů nad 50 let:
1. Jaroslav Potůček 150 b.
2. Erich Pour 120 b.
3. Bohdan Růžička 114 b.

Další napínavé boje nás čekají 26. července, kdy v severozápadním centru Moravy, v Šumperku se pojede již čtvrtý podnik Mezinárodního mistrovství ČR.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
Radek Lavička - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist