MR Motokros Kaplice – Dvojitá vítězství Kohúta a Kučírka

Druhý podnik mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu se konal v jihočeských Kaplicích. Prosluněná Kaplice přivítala, stejně jako první podnik v Pacově, velký počet 135 jezdců z tuzemska i ze sousedních zemích, hlavně ze Slovenska a Rakouska. Vysokou prestiž domácího šampionátu potvrdil i příjezd Milana Špičáka, třetí jezdec Mistrovství evropy třídy MX2, který dal Kaplici přednost před závodem ME v Rumunsku.

Kapitoly článku

Kvalifikace

Kvalifikace třídy MX2 musela být, kvůli vysokému počtu startujících, rozdělena do dvou skupin. Nejrychlejší ve skupině A byl slovenský obhájce titulu Martin Kohút (KTM) před Františkem Smolou (Suzuki). Nejrychlejší kolo skupiny B zajel Josef Kulhavý (KTM).
Kvalifikace prestižní třídy MX3-Open nejlépe vyšla lídrovi evropského šampionátu Petru Bartošovi (Honda), před Jirkem Čepelákem (Yamaha) a Michalem Kadlečkem (TM). Smůla potkala předního jezdce této třídy Honzu Brabce (Kawasaki), který spadl již v dopolední kvalifikaci a utrpěl otřes mozku.
Třidu Veterán opět ovládl třináctinásobný mistr republiky Mirek Kučírek (Honda), druhý nejrychlejší byl Roman Heinrich (TM), a třetí účastník letošního Dakaru a kaplický rodák Honza Froněk (Honda).

Veterán – Kučírek opět nenašel soupeře

Miroslav Kučírek, stejně jako v Pacově, vyhrál vše, co se dalo. Jako první projel cílem obou jízd, a získal obě prémie za nejrychlejší starty tzv.holeshoty. V první jízdě se na druhou pozici propracoval obhájce titulu Roman Heinrich, a třetí proskočil cílem Jan Froněk. Ve druhé jízdě se nedařilo Romanu Heinrichovi, a skončil až na 8. místě. Stříbrný věnec získal domácí Jan Froněk, a jako třetí skončil Petr Dokoupil (Yamaha). Miroslav Kučírek vede, bez ztráty bodu, průběžné pořadí veteránů, a neohroženě míří ke svému premiérovému titulu v této třídě.


MX2 – Kohút dvakrát vyhrál

Nejrychlejší start 1. jízdy vybojoval Josef Kulhavý těsně před Martinem Kohútem. Kulhavý se z vedení dlouho neradoval, ve druhém kolem nepříjemně upadl, a musel být vrtulníkem přepraven do českobudějovické nemocnice s podezřením na úraz hrudníku. Oteže vedení převzal Martin Kohút. Pacovský vítěz František Smola zezadu mocně dotahoval. Po 10 minutách, když se Smola objevil na šestém místě, tak byla jízda přerušena kvůli pádům několika jezdců. Restart druhé části závodu vyšel nejlépe Davidu Čadkovi (KTM), postupně však ztrácel, a cíle projel jako čtvrtý. Vítězné tempo udržel Martin Kohút, a zaslouženě se radoval z vítězství v první jízdě. Po součtu výsledků si stříbrný věnec odnesl Petr Michalec (Honda), a zelený František Smola. Druhá jízda začala překvapením v podobě nejrychlejšího holeshotu Rudolfa Weschta (KTM), který ovšem v průběhu závodu nezadržitelně klesal až na 15. místo v cíli. Vítězství si zopakoval Martin Kohút, a z Kaplic si odváží červenou tabulku vedoucího jezdce průběžného pořadí. Smola dlouho jezdil jako druhý, a až v posledním kole byl nečekaně překonán dvojicí Michal Votroubek (Yamaha), Marek Sukup (Suzuki).

MX3-Open - Bartoš celkovým vítězem

Start první jízdy nejlépe vyšel Martinu Žeravovi (Honda), ale ještě během první kola získali jeho skalp Petr Masařík (Honda) a Jan Zaremba (KTM). Zaremba posléze překonal i Masaříka, a nasadil k vítězné sólové jízdě. Smolnou jízdu zažil Martin Žereva, který měl 20 metrů před cílem pád, znamenající pokles z druhého až na šesté místo v cíli. Na stříbrné místo se prokousal, s chutí jedoucí, Petr Bartoš, zelený věnec si z Kramolína odváží Rakušan Oswald Reisinger (Suzuki). První jízda vůbec nevyšla Jirkovi Čepelákovi, který se probojoval na konečné 9. místo, po hrůzném 13. místě po startu. Do druhé jízdy nejrychleji vypálil Jan Zaremba před Jirkem Čepelákem. První dvě kola vypadala na Zarembovou opakované vítězství, avšak vedení převzal Čepelák. Dravě jednoucí Čepelák se neradoval z vedení dlouho, na jednom skoku šel před řidítka, a rázem se propadl na 13. místo, které jen jen trochu napravil 8. místem v cíli. Vedení převzal Petr Bartoš, a do cíle už první místo nepustil. Ve finiši zkušený Michal Kadleček vybojoval, po problémech soupeřů, druhé místo. Na bednu se dotahl Honza Zaremba, když využil pádu Petra Masaříka. Těžká kaplická trať byla plná pádů, a smůly dosavadního lídra seriálu Jirky Čepeláka, proto červenou tabulku vedoucího jezdce průběžného pořadí převzal Jan Zaremba vedoucí o čtyří body před Petrem Bartošem.
Další závod MR v motokrosu zavítá koncem června (28. 6.) do Kramolína.

Výsledky druhého podniku MČR motokros Kaplice

MX3-Open:
1. jízda: 1. Zaremba (KTM), 2. Bartoš (Honda), 3. Reisinger (Suzuki ), 4. Kadleček (TM),
5. Masařík (Honda)

2. jízda: 1. Bartoš , 2.Kadleček , 3. Zaremba, 4. Masařík, 5. Žerava (Honda)

Průběžné pořadí MČR MX3-Open: 1. Jan Zaremba 85 b.
2. Petr Bartoš 81 b.
3. Michal Kadleček 74 b.

MX2:
1. jízda: 1. Kohút (KTM), 2. Michalec (Honda), 3. Smola (Suzuki), 4. Čadek (KTM), 5. Šimko (Honda)
2. jízda: 1. Kohút, 2. Votroubek (Yamaha), 3. Sukup (Suzuki), 4. Smola, 5. Tesař (Kawasaki)

Průběžné pořadí MČR MX2:
1. Martin Kohút 95 b.
2. František Smola 85 b.
3. Michal Votroubek 66 b.

VETERÁN:
1. jízda: 1. Kučírek (Honda), 2. Heinrich (TM), 3. Froněk (Honda), 4. Krč (Honda), 5. Potůček (KTM)
2. jízda: 1. Kučírek, 2. Froněk, 3. Dokoupil (Yamaha), 4. Krč, 5. Potůček

Průběžné pořadí MČR Veterán:
1. Miroslav Kučírek 100 b.
2. Roman Heinrich 77 b.
3. Petr Dokoupil 74 b.

Průběžné pořadí poháru Veteránů nad 50 let:

1. Jaroslav Potůček 100 b.
2. Erich Pour 86 b.
3. Bohdan Růžička 76 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
Radek Lavička - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist