Motokrosoví junioři změřili síly v Horním Újezdě

Již předposledním podnikem pokračovalo na dobře připravené dráze v Horním Újezdě u Litomyšle Mezinárodní mistrovství České republiky třídy JUNIOR. Sobotní počasí bylo pro motokros ideální. Technickou přejímkou ale nakonec prošlo pouze devadesát závodníků, což pochopitelně trochu místní pořadatele z Autoklubu Horní Újezd překvapilo.

Nicméně závody byly nakonec velice vydařené a někteří jezdci se ve svých výkonech opravdu překonávali. Takže si pojďme připomenout vlastní průběh.

85ccm

V této třídě se divákům představilo celkem 24 borců a hned v kvalifikačním tréninku se dobře blýsknul prvním časem Martin Vondrášek z týmu JD 191 KTM-MRG racing a naznačil, že se mu místní okruh velice zamlouvá. Odpolední boj tomu také odpovídal. První "rundu" ovládl právě zmiňovaný Vondrášek v té druhé se ale z vítězství radoval dobře jedoucí slovenský zástupce Šimon Jošt (OSIČKA-PFEIL MX TEAM). Zlatý věnec tedy nakonec bral Jošt (47b.), stříbrný byl Vondrášek (47) a bronzový Rakušan René Hofer (38b.) - (MOTOSPORT CHÝNOV v AČR). Lídr šampionátu Petr Polák (35b.) byl až čtvrtý, 5. Maliha, 6. Kucharcyk (POL), 7. Stehlík, 8. Struk (SVK), 9. Matějec, 10. Dušek.

125ccm 2T

Tato kubatura měla snad největší zápletku a divák se opravdu nenudil, byl to prostě krásný motokros v podání dvaceti pilotů. Po součtu dvou jízd nejvíce bodů nasbíral Slovák Tomáš Kohút (47b.) a zaslouženě se radoval z vítězství. Kvalifikaci ovládl Dušan Drdaj (MŃUK MOTOKROS V. MÝTO), po závodě byl nakonec celkově druhý (43b.) a mrzet ho může špatný úvod prvního mota, jinak by to zřejmě mohlo být zlato. Skvěle jel i Jakub Terešák (Motosportklub Málkov v AČR), který favoritům hodně "zatápěl" a nakonec dosáhl na třetí pozici (40b.). Velký favorit klání Polák Gabriel Chetnicki (40b.) - (JD 191 KTM-MRG racing team) to tentokrát na "bednu" nedotáhl, protože byl až čtvrtý, 5. Kulhánek, 6. Tököly (SVK), 7. Pach, 8. Vymazal, 9. Plch, 10. Novotný.

65ccm - 15 zástupců

Pětašedesátky to jsou vždy krásné souboje těch nejmladších srdcařů a nebylo tomu jinak ani zde v Horním Újezdě. První letošní porážku zaznamenal v úvodní rozjížďce maďarský talent Adam Kovács (MOTOSPORT CHÝNOV v AČR), když po horším startu dojel třetí. Naopak zde kraloval jeho krajan Kristof Jakob (47b.), který měl na startu měl dobré reakce a jeho modrý dres se nedal na špici přehlédnout. Cílem projel první a druhý, což mu bohatě stačilo na celkový triumf. Kovács (45b.) si aspoň spravil chuť ve druhém závodě a nakonec mu to ještě dalo druhou příčku na "bedně". Stupně vítězů doplnil tentokrát nejlepší z českých mladíků dravě jedoucí Radek Větrovský (40b.) - (BoAutoprofi GlassGo team), bramborová medaile zbyla na Petra Rathouského (36b.), který upadl po startu v první jízdě (stíhačka), v té následující zase zdatně bojoval. Celkově 5. byl Venhoda, 6. Novák, 7. Chlum, 8. Straka, 9. Vašíček, 10. Příhoda.

MX2 - 31 motokrosařů

Tak tady se očekávala jasná bitva mezi vedoucím jezdcem seriálu Vaškem Kovářem (HT GROUP RACING TEAM) a skoro domácím závodníkem z nedalekého mohelnického týmu SZA Racing Teamu Martinem Krčem. Něco mohla již naznačit dopolední "kvalda", tu pro sebe urval v závěru po přetahované s Krčem, Kovář. No a tento souboj už ráno byl pěknou pozvánkou pro diváky (kterých mimochodem na juniory zase moc nedorazilo) na odpolední "palbu". Krč (50b.) ovšem měl režii zápolení pevně pod kontrolou, přidal k tomu kvalitní starty a v podstatě bylo o zlatém úspěchu rozhodnuto. Kovář (42b.) se snažil - věděl, že Martin tady bude asi dost rychlý a tak i stříbrný věnec je pro Vaška v průběžném hodnocení důležitý. Třetí Jonáš Nedvěd (38b.) - (BUKSA/ADOS KTM TEAM) upozornil na sebe hlavně v prvním motu, kdy zajel letos své maximum (druhý "flek"). To, že Polák Tomasz Wysocki (38b) je nebezpečně rozjetý víme z Petrovic, také tady druhou rundu drtil své soupeře, ale po závodě byl kvůli vyššímu naměřenému hluku motocyklu posunut v této jízdě o dvě pozice dozadu (škoda - celkově byl tak čtvrtý). 5. skončil Šikiňa (SVK), 6. Komprda, 7. Poláš (SVK), 8. Vozáb, 9. Svědík, 10. Forman.


Průběžné pořadí MMČR junior – Horní Újezd 2014:

85ccm - 1. Petr Polák (CZE), 290b. 2. Šimon Jošt (SVK), 288b. 3. Martin Vondrášek (CZE), 225b. ... (plus závody v Kaplici a Jiníně)

125 2T - 1. Gabriel Chetnicki (POL), 222b. 2. Tomáš Kohút (SVK), 219b. 3. Dušan Drdaj (CZE), 212b.

65 ccm - 1. Adam Kovács (HUN), 245b. 2. Kristof Jakob (HUN), 221b. 3. Petr Rathouský (CZE), 181b.

MX2 - 1. Václav Kovář (CZE), 232b. 2. Martin Krč (CZE), 222b. 3. Jonáš Nedvěd (CZE), 168b.


Poslední podnik sezony uvidí diváci 11. října 2014 v jihočeských Horažďovicích.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist