Motokrosař Jaroslav Falta vyznamenán prezidentem republiky

Jaroslav Falta, motokrosový závodník, který byl v anketě zvolen nejlepším českým motokrosařem 20. století, obdržel od prezidenta republiky u příležitosti řádového dne 28. října 2020 státní vyznamenání, Medaili za zásluhy. Oznámil to dnes Pražský hrad na svých webových stránkách. Vzhledem k aktuální situaci prezident republiky udělí a propůjčí státní vyznamenání v řádovém dni 28. října 2021. (Foto: na XI. Výroční konferenci Autoklubu ČR v roce 2018 obdržel Jaroslav Falta z rukou prezidenta Autoklubu ČR Jana Šťovíčka Granátového lva).

Během své sportovní kariéry dokázal Jaroslav Falta šestnáctkrát vystoupat na nejlepší stupínek v závodech mistrovství světa motokrosu ve třídě 250 cc, tehdejší královské disciplíny. Za deset let účasti ve světovém šampionátu se umístil osmkrát v nejlepší desítce, třikrát byl na prvním místě průběžného pořadí. V roce 1974 vybojoval navzdory nefér jednání sovětských jezdců titul mistra světa, o který později za přispění politiky a hlavně kvůli zbabělému jednání československých svazarmovských funkcionářů přišel. V motokrosové historii zůstává nesmazatelně zapsaný i přesto, že ho o světový titul připravil Rus Gennadij Mojsejev. Celý motokrosový svět však zná a uznává jen jediného mistra světa z roku 1974 – Jaroslava Faltu!

„Je to po těch letech obrovská satisfakce. Vyznamenání si moc vážím a děkuji za něj, vím, že návrh už byl podán letos počtvrté, a konečně to vyšlo. Já bych toto ocenění přál v příštích letech klukům ze Šestidenní, byli jsme jedna parta. A soutěžáci to měli daleko složitější, copak my, odjeli jsme dva závody a byl konec, ale oni na trati strávili šest dnů. Jména jako Mašita, Češpiva, Fojtík, Čížek, to jsou závodníci, kteří byli opakovaně nejlepší na světě a státní vyznamenání si určitě zaslouží!“ komentoval dnes večer se skromností sobě vlastní Jaroslav Falta.

„Autoklub České republiky opakovaně usiloval o státní vyznamenání pro Jaroslava Faltu, i vzhledem k historickým souvislostem, kdy kvůli tehdejším poměrům přišel o titul mistra světa. Pro nás je Jaroslav Falta osobnost motokrosu číslo jedna a uznání jsme mu vyjádřili nejvyšším vyznamenáním Autoklubu ČR, Granátovým lvem. Jsem opravdu rád, že prezident republiky ocenil zásluhy Jaroslava Falty pro naši republiku a udělil mu státní vyznamenání,“ uvedl Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR, od něhož Jaroslav Falta dnes večer přijal první gratulaci.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 2 Kč
Lucciferka přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist