MMČR v motokrosu – V Dalečíně viděli diváci napínavé souboje

Třetí závod Kůta MM ČR v motokrosu se uskutečnil o uplynulém víkendu na motokrosové trati v Dalečíně, která nese název Písečská Zmole. Přes sobotní obavy z předpovědi počasí byly závody odjety na dobře připravené trati, které pomohlo i přírodní kropení. Spoustu soubojů a jezdeckých ataků vidělo podél trati velké množství diváků, kteří na trať zavítali i přes nepříznivé počasí. Jak si naši i zahraniční piloti poradili s rychlou závodní tratí?

MX1

Pódium v Dalečíně přivítalo tři zkušené piloty napříč Evropou. Suverénním vítězem závodu se stal Maximilian Nagl (Haas Racing Team) z Německa, který každou rozjížďku dojel s velkým náskokem a poslední kola závodu jel na jistotu. Stříbrný pohár si ze třetího závodu českého šampionátu odvezl rakouský závodník Michael Kratzer (KRTZ motorsport). Kratzer byl spokojený zejména s první jízdou, když dal holeshot a cílem projel jako druhý. Třetí pozice patřila v Dalečíně španělskému závodníkovi José Butronovi (JD Gunnex KTM Racing Team). Aktuální lídr třídy nechytil v první rozjížďce tempo a chuť si musel spravit až v té druhé. Nejlepším českým závodníkem byl tentokrát Martin Michek (HT Group Racing Team), který udělal radost svému domácímu týmu. Pátý byl v neděli Dušan Drdaj (PP Racing), který každou jízdu musel dotahovat ze zadních pozic, kvůli nepovedeným startům. Šestým nejlepším pilotem byl při závodě Tomek Wysocki (JD Gunnex KTM Racing Team) z Polska. Šťastná sedmička patřila v Dalečíně Jaromírovi Romančíkovi (JARSEN Team klub v AČR). Stejný počet bodů měl i osmý Rudolf Weschta (Hulho Motocross Team). Správné závodní tempo se letos ještě nepodařilo chytit Martinovi Krčovi (Osička MX Team), ten si odvezl body za deváté místo. Rudolf Plch (Extreme Motorsport) uzavřel dalečínskou TOP10.

Do Kaplice přijede s červenou tabulkou José Butron. Na druhém místě je Dušan Drdaj, který hájí pozici nejlepšího Čecha v průběžném hodnocení seriálu. Na třetím místě je prozatím Maximilian Nagl, který by měl další závod MMČR vynechat z důvodu termínové kolize s ADAC.

MX2

Ve třídě MX2 můžeme už od začátku sezóny vidět nejvíce soubojů mezi závodníky. Tím nejúspěšnějším byl v Dalečíně Petr Rathouský (Orion Racing Team), který první jízdu jen těsně vyhrál. Pro pohár za druhé místo vystoupal Šimon Jošt (Osička MX Team). Ten měl opět smolnou první jízdu, ve druhé si však spravil chuť. Dalším slovenským závodníkem, který vystoupal na stupně vítězů je Tomáš Kohút (Osička MX Team), který měl stejně bodů se druhým i čtvrtým pilotem. Tím čtvrtým byl východočeský závodník Jan Wagenknecht (HT Group Racing Team). Páté místo si zejména po druhé vydařené rozjížďce vyjel Marek Sukup (HT Group Racing Team). Šestý skončil zkušený Filip Neugebauer (JD Gunnex KTM Racing Team), na kterého měl v celkovém hodnocení malou bodovou ztrátu sedmý Maďar Kristóf Jakob (HTS Team). Tomu se podařilo vzít ve druhé jízdě holeshot, vést startovní pole, ale svou pozici neudržel po celu dobu rozjížďky. Osmé místo získal na rychlé trati Adam Dušek (KRTZ motorsport), devátý skončil slovenský závodník Pavol Repčák a desítku nejrychlejších uzavřel jeho krajan Jaroslav Katriňák (JD Gunnex KTM Racing Team).

Šimon Jošt, obhájce loňského titulu, drží po třech odjetých závodech i průběžné prvenství. Petr Rathouský se drží na druhém místě a o pouhé čtyři body za ním je Jan Wagenknecht.

85 ccm

Svůj narozeninový den zakončil vítězstvím v Dalečíně Martin Závrský (NEW2 Project), kterému zdejší trať skvěle sedla a v obou jízdách získal plný počet bodů. Jeho největším rivalem byl druhý Dominik Kučeřík (Orion Racing Team), který hlavně v počátcích rozjížďky Závrského potrápil. Poprvé se na českých tratích ve třídě 85 ccm předvedl polský závodník Kacper Andrzejewski (PZM). Také jemu se v Dalečíně zalíbilo a dvě třetí místa mu přinesla bronzový pohár. Větší jezdecké souboje jsme zaznamenali právě až kolem pátého místa. Celkové čtvrté místo si z Dalečína odvezl Martin Červenka (Orion Racing Team), který sváděl souboje s pátým Jakubem Zahradníkem (JB MX Racing) a šestým Tadeášem Klamtem (SV34 Racing Team). V první jízdě se do hry zapojil i Jakub Jakl (Starling Cross Team), tomu však bodový příděl stačil na sedmé místo. Osmé místo si z Vysočiny odvezl David Widerwill (Cermen Racing Team), deváté David Kadleček (SV34 Racing Team) a desítku nejlepších uzavřel Filip Matějec (NEW2 Project).

Na další juniorský závod pojede s červenou tabulkou Martin Závrský. Průběžně druhý je Dominik Kučeřík a třetí jeho týmový kolega Martin Červenka.

Veteráni

Technická nebo zdravotní indispozice může změnit cokoliv, ale v letošní sezóně je pravidlem, že Petr Bartoš (Orion Racing Team) prozatím nenašel přemožitele. Stejně tak tomu bylo i v Dalečíně, kde ve svých dvaačtyřiceti letech ovládl veteránskou třídu. Také z Dalečína si body za druhé místo přivezl Zdeněk Blábolil (Yamaha Čepelák Racing Team). Vyrovnané souboje jsme mohli pozorovat na dalších pozicích. Zkušení závodníci si nedarovali ani metr. Osmatřicet bodů stačilo Vladislavovi Mužíkovi (Motosport Chýnov v AČR) na třetí pozici. Nepopulární čtvrté místo bral Stanislav Horský (SMS Jižní Čechy), jemuž na záda dýchal pátý Zdeněk Pučálka (KRTZ motorsport). Se zmíněnými jezdci dokázal soupeřit také šestý Martin Brádka (4 Cross Racing). Nováčkem ve startovním poli je sedmý Tomáš Linek (SMX Racing Team), který měl shodný počet bodů s osmým Romanem Skalkou. Do desítky nejlepších se vešel ještě Eduard Těšínský a Jiří Bárta (SMS Morava).

Ve starších veteránech nad padesát let zvítězil Roman Skalka před Petrem Dokoupilem (KRTZ motorsport) a Josefem Nesejtem (MX Martin Group).

Průběžné veteránské pořadí vede Petr Bartoš, druhý je Zdeněk Blábolil a třetí Martin Brádka

Kompletní výsledkový servis.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist