MMČR v motokrosu pokračuje v jihočeské Kaplici

Kapitoly článku

Podrobnější komentář nepotřebuje sestava týmu BUKSA/ADOS KTM Team. Jména jako Martin Michek a Florent Richier mluví za vše! Oba tito jezdci mají rozhodně ty nejvyšší ambice ve třídě MX1. Martin však musí dohánět bodovou ztrátu z úvodního závodu v Dlouhé Loučce. Hlavním esem ve třídě MX2 bude Maďar Bence Szvoboda. Jeho týmový kolega, Slovák Tomáš Šimko, na dálku pozdravuje své soupeře: „Stále mám nákrčník, sundat by mi ho měli až za dva týdny. V Kaplici se tedy bohužel na startu neobjevím. Pak uvidím, jak dlouho bude trvat rehabilitace, ale myslím si, že další závod v Dalečíně bych už stihnout měl“. Dále se v barvách severomoravského týmu představí týmové stálice Ondřej Brendl, Dominik Hrabský, Vladimír Nančevský, Jaroslav Sloupský a Jonáš Nedvěd. Zapomenout nesmíme ani na skromného jezdce třídy Veterán Marcela Malovaného, který se ve výsledcích této třídy dlouhodobě objevuje v první desítce.
K absolutní špičce tuzemské motokrosové scény neodmyslitelně patří také Osička - Pfeil MX Team. Také trojlístek jeho jezdců Filip Neugebauer, Boris Maillard a Sulivan Jaulin na typicky zelených strojích Kawasaki nebude na startu chybět a nutno podotknout, že tito kluci jezdí rádi vyhrávat. „Letošní sezóna začala pro Osička MX Team skvěle, na českém i na německém mistráku se nám daří a když nám zbude volná chvilka, snažíme se angažovat do různých projektů - od prodeje teamových kalendářů s darovaným finančním výtěžkem pro Pomocné tlapky o.p.s. až po setkání s fanoušky, natáčení promo videa a podobných aktivit. Důležité je ale to, že kluci v teamu nepodceňují přípravu a každým týdnem spolu cestují po závodech jako jedna rodina. Od posledního českého mistráku jsme se zúčastnili závodů seriálu DM OPEN a ADAC MX MASTERS, kde se nám dařilo a jsme za to velice rádi. Doufáme, že se nám bude dařit i nadále a těšíme se na další český mistrák v Kaplici!“ vzkazuje manažerka týmu Sabina Klimešová. Těsně před uzávěrkou však bohužel ještě doplňuje nepříznivou zprávu z uplynulého víkendu: „Do Kaplice nakonec přijede jen Filip Neugebauer a Boris Maillard, protože Sulivan Jaulin se v neděli zranil na ADAC MX MASTERS v Aichwaldu a má zlomenou klíční kost…“. Přesto i složení Neugebauer a Maillard zaručuje tu nejvyšší kvalitu. Filip průběžně vede třídu MX1 a Boris je jen o jediný bod průběžně druhý v MX2.

I když po zranění, tak jistě nezanedbatelným soupeřem všem, bude ve třídě MX2 bojovník Milan Špičák z HT Group Racing teamu. „Zatím vše nasvědčuje tomu, že Milan v Kaplici skutečně pojede! Ruku už pomalu zatěžuje a hýří optimismem, takže věřím, že bude startovat! Ale je to zdraví, což nelze nikdy dopředu tak docela předvídat...“, informuje agilní manažerka týmu Lucie Havlíčková.

V Kaplici pochopitelně nebude chybět ani Moto Team Excel Racing. Letos opět sází na juniorskou hvězdu Václava Kováře. „Vašek byl šestý ve druhé jízdě na dobře obsazeném víkendovém závodě ADAC v Aichwaldu, tak se do Kaplice těší,“ sděluje hned po návratu z Německa manažer týmu Milan Heřman ml. Kromě dalších mladých Jihočechů Rudolfa Plcha, Lukáše Pauknera a Vladimíra Trnky budou silnou akvizicí, tentokráte ve třídě Veterán, legendární Zdeněk Velký a samozřejmě i ikona týmu Milan Heřman st..

Dalším jihočeským týmem, který je doma jen kousek od Kaplice je MX Team Český Krumlov. Ten bude spoléhat na velmi kvalitního jezdce třídy Veterán Martina Rybáka: „Po dvou závodech MMČR drží Martin prozatím čtvrté místo s nepatrnou bodovou ztrátou na třetího. Martina zdobí hlavně obrovská bojovnost, kterou ukázal například v první jízdě v Pacově, kdy dojížděl poslední dvě kola bez funkčních předních tlumičů. A právě v konci této rozjížďky postupoval dopředu až na páté místo. V Kaplici je Martin jako doma, často tady trénuje a určitě bude chtít využít znalosti tratě k útoku na pomyslnou bednu a k posunu v celkovém pořadí MMČR třídy Veterán“ přeje si manažer týmu Jiří Teplý.

Náchodský UFO Racing Team by měl představit stálici nejen závodů MS třídy MX3 ale i tuzemského šampionátu Petra Michalce, který si loni v MMČR také sáhl na medailové umístění.

O Petru Smitkovi, který reprezentuje západočeský Hulho Motocross Team, by se dalo napsat pravidlo: „Čím více bláta, tím lepší umístění." Pěknými úspěchy se může pochlubit i v mezidobí po Pacově: „Jel jsem IMČR v Opatově, kde jsem vyhrál obě jízdy a pak jsem jel MS MX3 v Itálii, tam jsem byl dvakrát třetí. O víkendu jsem jel ADAC v Aichwaldu, kde jsem byl v jízdách třetí a šestý. Tak uvidím, jak se mi zadaří v Kaplici,“ přemítá pilot, jehož zmíněným výkonům ne zcela odpovídá průběžné páté místo po dvou závodech domácího šampionátu.

Své rychlé a úspěšné juniory na dvoutaktních motocyklech Filipa Podmola a Jana Vondráška bohužel do Kaplice nepřiveze Jiří Jankovský. Bude s nimi na mezinárodním italském mistrovství v Mantově.
Ke Kaplici bezesporu patří jezdec jihočeského střediska Zdeněk Blábolil. Tento tradiční „soukromník“ v MMČR toho sice prý za poslední měsíc moc nenajezdil, „Určitě ale nedám svou kůži zadarmo a pojedu, co bude v mých silách!“, vzkazuje svým soupeřům tajemně se usmívající Jihočech.

Vedoucí jezdec třídy Veterán, Dušan Kotrla SMS Morava, se vrací ještě k Pacovu: „Druhý závod šampionátu se nevydařil, jak bych si představoval, ale v podstatě jsem čekal, že to tak nějak bude. Motokros jsem nikdy moc nejezdil a je to znát. Jsem soutěžák a mám raději technické a blátivé tratě. Ty rychlé mi moc nesedí. V mezidobí jsem se hlavně věnoval své firmě a dcerám, které jsou obě v české reprezentaci ve sjezdovém lyžování. Svezl jsem se ale na slovenském mistráku v motokrosu ve Sverepci, na krásné trati, kde jsem ve Středisku vrcholového sportu v roce 1987 začínal“, vzpomíná bývalý vynikající endurista. „V Kaplici jsem naposledy startoval někdy kolem devadesátého roku, ale přiznám se, že tamní trať si moc nepamatuji“, směřuje svou pozornost k víkendu skromný Valach.

Největším soupeřem v seriálu je mu zatím Michal BaborovskýSMS Střední Čechy. „U mě nic nového, jen nová motorka KTM. Jinak se cítím v pohodě a na Kaplici se těším!“ vzkazuje druhý muž průběžného pořadí třídy Veterán.

V Kaplici tedy nebude chybět nikdo z hlavních favoritů letošního šampionátu a hodně zajímavá by měla být i zahraniční účast, takže určitě přijďte fandit...!

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist