MMČR v motokrosu pokračuje v jihočeské Kaplici

Kapitoly článku

Před kaplickým závodem jsme vyzpovídali přední české týmy a i některé jezdce. Co jsme se dozvěděli?

Stáj Orion Litomyšl – RS Petrol patří k dlouhodobým stálicím na naší motokrosové scéně a po velmi úspěšné loňské i předloňské sezóně má opět silné trumfy, i když v částečně pozměněné sestavě. Její jezdec František Smola se nedávno blýskl druhým místem na MS třídy MX3 ve Slovinsku. Po zranění se do formy dostává i týmová stálice Petr Bartoš, který si v minulosti právě v Kaplici připsal hned několik důležitých vítězství. Týmový manažer Petr Kovář k tomu dodává: „Ferry Smola je na kaplický závod připraven, ale člověk nikdy neví, co se stane. Zatím průběžně drží třetí flek. Jezdci před ním jsou relativně blízko, tak uvidíme, jak to dopadne. Byl bych rád, kdyby zase bojoval o bednu, rozhodne start a fyzička. Péťa Bartoš po zranění naznačil na dvou závodech mistrovství světa, že je snad zpátky. Bude to ještě chvíli trvat, ale v Kaplici by mohl překvapit, protože nemá už co ztratit. Takže přeji divákům krásné závody, tak jak tomu bylo v Dlouhé Loučce nebo v Pacově. Myslím si, že letošní šampionát má vysokou úroveň a už se těším na boje těch nejlepších borců!“

Zajímavé novinky do Kaplice chystá tým MAX2. Kromě stabilních klubových pilotů Miloslava Rožce, Petra Stloukala, Davida Kosmáka, Davida Čermáka a Matěje Hejhala tým posílil Jaroslav Romančík, který se v Blanské kotlině nově představí v barvách tohoto jihomoravského týmu. Zlaté vavříny pro tým ve třídě Veterán sbírá Miroslav Kučírek, jehož start je vždy do poslední chvíle s otazníkem. V této třídě však bude týmové barvy hájit třetí muž průběžného pořadí Roman Skalka, který se nechal slyšet, že i když je kaplická trať jednou z nejnáročnějších u nás, tak ji má rád a na závod se těší. Lepší výkon než v Pacově by měl ovlivnit jeho momentálně dobrý zdravotní stav. Černým koněm kaplického klání a určitě velice příjemným překvapením bude osmadvacetiletý Francouz Sebastien Pourcel. Tento dlouholetý účastník seriálu Mistrovství světa v motokrosu bude také startovat za tým MAX2!
Mezinárodním týmem je pražský Motoman. Klubový manažer Josef Toman opět přiveze Maďary Erika Hugyecze, Marko Pála a Balázse Décziho, dále výborného juniora, Slováka Michala Novockého, Američana Connora Greena a samozřejmě Miroslava Jiránka. Chybět bude bohužel Michal Votroubek. Ten k tomu jen smutně dodává. „Jsem po operaci kolene… Po Pacově jsme se v týmu domluvili, že podstoupím operaci. Stav se totiž zhoršoval a dost mě ovlivňoval v mých výkonech. Celkově pro mě letošní sezóna začala snad nejhůř ze všech – vykloubené rameno, naštípnutá žebra a naposledy to koleno. V Kaplici tedy budu bohužel chybět. Momentálně rehabilituji a doufám, že v Dalečíně se už objevím!“ vzkazuje svým fanouškům.

Zahraniční jezdce pravidelně angažuje i Motosport Chýnov. Do Kaplice přijedou mladí Rakušané Christoph Heinz a Phill Karner, někdejší juniorský mistr své země. Oba budou startovat ve třídě MX2. V kategorii MX1 se představí letos nová posila týmu Michal Gregor. „Budu startovat na své nové čtyřtaktní Kawasaki 450. Před Kaplicí jsem se soustředil především na fyzickou přípravu. Dal jsem jí přednost i před účastí na volných závodech,“ poodkryl svou letošní dosavadní slabinu sympatický Jihočech, který má kaplickou trať téměř jako domácí. Tým budou tvořit i tradiční jezdci ve třídě Veterán Jan Chromý a Zdeněk Svoboda.

Dalším týmem z jihu Čech je soběslavský Rede KTM. Ten bude mít želízka v ohni především ve třídě MX2. Rudolfa Weschtu, Martina Fiňka a mladičkého Jana Vykutila doplní Maďar Gabor Firtosuari, který se objevil už na předchozím závodě v Pacově.

Za svůj tým Yamaha Čepelák Racing Team letos závodí Jiří Čepelák. „Od Pacova jsem absolvoval dva závody – MMSR ve Sverepci a IMČR v Opatově. Na obou podnicích jsem byl celkově třetí“ sděluje vždy dobře připravený tuhý soupeř s velice bohatými motokrosovými zkušenostmi. Podobně jako s Jirkou se musí počítat i s matadorem Martinem Žeravou z týmu HP Moto, čtvrtým mužem průběžného pořadí seriálu ve třídě MX1.

Tradičně vyrovnané obsazení ve všech třech třídách bude mít i znojemský tým KRTZ. Ve třídě MX2 se představí loňský šampión této třídy Marek Sukup a Roman Hanousek a v MX1 zkušený Michal Kadleček a Patrik Liška. V kategorii Veterán nastoupí houževnatý Petr Dokoupil a spousta dalších jezdců této třídy v typicky žlutomodrých dresech.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist