MMČR - Motokrosoví junioři závodili v Mohelnici

Juniorský motokrosový šampionát „Lorenc – Logistik 2016“ odstartoval první dubnovou sobotu v severomoravské Mohelnici. Pořadatelem byl Automotoklub Mohelnice v AČR a ve svém víceúčelovém offroadovém areálu přivítal celkem 140 jezdců ze šesti zemí. V podstatě by se dalo říci, že se jednalo o takový Středoevropský pohár. O dobré mezinárodní kvalitě svědčí i to, že hned tři zlaté medaile z pěti kategorií putovaly do zahraničí.

Program celého dne probíhal bez větších komplikací a dle časového harmonogramu. Bylo krásné jarní počasí, a tak i když ráno byla zima a teploměr se pohyboval mírně pod bodem mrazu, přes den se výrazně oteplilo a dokonce se při odpoledních jízdách místy i prášilo, takže se muselo mírně kropit.

Ani jeden z loňských mezinárodních juniorských mistrů ČR nezůstal ve své kategorii, proto byli všichni zvědavi, jaká esa kdo vysype z rukávu právě při prvním letošním závodě.

První překvapení se konalo hned ve třídě 50ccm. Loni bronzový medailista v této třídě Vítězslav Marek z Cermen RT byl možná největším favoritem a vykazoval i největší rychlost, v jeho výkonu ho však zbrzdily chyby v podobě pádů, a tak se musel nakonec spokojit s druhým místem. Tím překvapením třídy 50ccm tak byl strakonický jezdec Václav Janout z SMS Praha, který se díky druhému místu v jízdě první a vítězství v jízdě druhé stal po prvním závodě lídrem šampionátu této třídy. Bronz nakonec putoval do Maďarska v podání vyrovnaně jezdícího Miklóse Paitze.

Jednou z nejnabitějších tříd byla v Mohelnici kategorie 65ccm. Mezi téměř čtyřicítkou jezdců chyběli loňští rychlíci Radek Větrovský a Martin Venhoda, neboť přestoupili do pětaosmdesátek. V první desítce se ve výsledcích objevila hned polovina cizinců, což je pěkná vizitka dobré mezinárodní kvality. Vítězem se zcela suverénně stal rumunský pilot Motosportu Chýnov Mario Popovici, kterého trénuje maďarská motokrosová legenda a v Čechách dobře známý Kornel Nemeth. Mario i po nepodařeném startu ve druhé jízdě dokázal nakonec vyhrát obě rozjížďky. Za ním se o zbylé vavříny prala maďarská dvojice. Konkrétně Bence Pergel, který nakonec skončil druhý a bronzový László Técsi. V první jízdě se třetím místem blýskl nejlepší český jezdec v této třídě Tomáš Pikart z Maxspeed Racing teamu, celkově se ale musel spokojit s místem čtvrtým.

Ve třídě 85ccm uvolnil trůn loňský suverén Petr Polák. Hned v první jízdě bral prvních pětadvacet bodů za vítězství díky vynikajícímu finiši Tomáš Pala z SMS Morava. Špatně si sice nevedl ani v jízdě druhé a v bodově napěchované špičce nakonec obsadil celkově druhý stupínek. Na nejlepší místo na pódiu si nakonec mohl vystoupit maďarský jezdec Kristof Jakob, který se v Čechách téměř pravidelně objevuje již od třídy 65ccm. V Mohelnici sice nevyhrál ani jednu jízdu, ale bodů si v této třídě domů odvezl nejvíce. Perfektní premiérový výkon podal přestoupivší Martin Vehnoda z týmu Motokrosová školy, který si po spolehlivém výkonu nakonec vystoupil na bronzový stupínek. Nejrychlejším mladým mužem této třídy byl málkovský Daniel Stehlík. Jako jediný dokázal zajet čas na kolo pod dvě minuty, za což by se nemusel stydět ani leckterý jezdec na stopětadvacítce. Své kvality prokázal ve druhé jízdě, kterou vyhrál, problémy v jízdě první ho však v celkovém součtu srazily na bramborovou medaili. Rozhodně se neztratil ani loňský mistr 65ccm Radek Větrovský, který skončil celkově pátý.

Dvoutaktní stopětadvacítky také převzaly celou kupu loňských pětaosmdesátkařů. V této třídě se jako v jediné odehrála zlatá přestupová premiéra. Jedním z těch loňských jezdců 85ccm byl právě šampión této třídy Petr Polák z MRG BP-OIL RT a v Mohelnici vykročil nejlepším možným způsobem do nové sezóny i v silnější kubatuře. Vyhrál obě jízdy a jasně tak ukázal, jaké jsou jeho ambice pro letošní sezónu v tuzemském šampionátu. Petr za sebou už pravda má zimní přípravu na Sardinii, nějaký ten holandský mistrák, ale to právě potvrzuje rčení, že připraveným štěstí přeje. Druhý byl ve třídě 125ccm spokojený Pavel Dvořáček z AMK Zejax Chrudim, neméně spokojeně se na stupních vítězů tvářil i celkově třetí Jiří Matějec z týmu MAX2. V této třídě startovala i jediná závodící dívka v Mohelnici, teprve patnáctiletá Polka Wiktorie Garbovska.

Pěkné závody předváděla i nejrychlejší třída MX2 Junior. Také zde byl skoro plný startovní rošt a zejména ve druhé jízdě jel na čele „vláček“ jezdců, kteří jezdili s maximálně vteřinovými rozestupy. A také se bojovalo až do poslední zatáčky, ve které se do čela dostal po krásném souboji s Kryštofem Koublem polský závodník Gabriel Chetnicki. Gabovi však chyběl lepší bodový základ z první jízdy a celkově si tedy odvážel „jen“ stříbro. Vítězem se stal slovenský jezdec Tomáš Kohút, který pro změnu exceloval v jízdě první. Bojovnost přinesla ovoce v podobě celkového třetího místa jezdci Mňuk RT Dušanovi Drdajovi. Již zmíněný Kryštof Kouble z Czech Enduro teamu, loňský vítěz stopětadvacítek, měl podobný bodový scénář jako Chetnicki, a tak si z Mohelnice odvezl celkové čtvrté místo.

Premiérový podnik juniorského šampionátu určitě nabízí příslib zajímavé sezony. Další závod sedmidílného seriálu budou v sobotu 7.5.2016 hostit západočeské Horažďovice.

MMČR motokrosu juniorů 2016, Mohelnice - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist