MMČR Motokros Pacov – Nedostižný Maďar Németh

Stejně jako před rokem i letos začalo domácí motokrosové šílenství v Pacově. Náš „mistrák“ se stal velmi prestižní záležitostí o čemž svědčí velký počet kvalitních jezdců ze zahraničí, tak i početná divácká kulisa. Domácí borci se hodně snažili, ovšem vítězství v MX2 a v MX3-Open si odvezli zahraniční jezdci. Největší hvězdou, která splnila očekávání do puntíku, byl Kornél Németh, který ve třídě MX3-Open dvakrát vyhrál. Ve slabší třídě vyhráli Francouz Richier a Ital Marco Maddi. Ve Veteránech probíhalo vše v loňských zajetých kolejích a Kučírek dominuje i letos.

Veterán – Kuča opět králem

Kdyby v sázkových kancelářích vypisovali kurs na vítězství Mirka Kučírka, tak byste vyhráli tolik, kolik byste vsadili. Miroslav Kučírek je tutovkou na vítězství, znovu dominuje, a nic na tom nemění, ani jeho tvrzení, že vůbec netrénuje: „Fakt nemám naježděno, druhou rozjížďku jsem počítal každou vteřinu, kdy jízda skončí. Ono to tak nevypadalo, ale mě se nejelo vůbec dobře a čerpal jsem z náskoku, který jsem si vytvořil, kdyby na mě někdo tlačil, tak bude zle. Do Veteránů se chystá Honza Mrázek, který je hodně rychlý a jeho účinkování bude zpestřením závodů. V motokrosu je znát každý rok, vidím to na sobě, minulý rok se mi jezdilo líp. Člověk si už tolik nevěří, mění se to. Když porovnám časy z loňska, tak jsem byl na první závodě od MX3-Open tři vteřiny, na konci sezóny rozdíl dělal už šest vteřin. Letos, hned na začátku, ztrácím přes šest vteřin a na posledním podniku může být propast devět vteřin. Pomyslné nůžky ve výkonosti se stále otvírají.“
Dvakrát druhý skončil Honza Froněk chystající se letos na celý seriál a bude se snažit, alespoň trochu, držet krok s Kučírkem. V případě Honzy Froňka musíme brát v potaz desetiletou pauzu od motokrosu, kdy Honza jel např. Dakarský maratón a občas motoskijoring. Také třetí místo mělo po obě jízdy stejného majitele Zdeňka Špačka, který navíc vyhrál kategorii Veteránů nad 50 let. Hluboko smekám před Zdeňkem Velký, jež ve svých 58 letech prohání mnohem mladší „kluky“, v kategorii nad 50 let skončil na bronzovém stupínku.

MX2 – O zlatý věnec se poprali Richier s Maddim

První jízdu začal raketově Francouz Florent Richier, vyhrál prémii za nejrychlejší start a stylem amerického superkrosaře skočil i první lavici. Postupně se na něho začal dotahovat loňský vítěz pacovského závodu František Smola. Smola se brzy dostal do vedení a diktoval tempo, bohužel v jedné ze zatáček si šlápnul, opřel se o nohu a zraněné koleno začalo bolet: „Cítíl jsem bolest v koleni na každý nerovnosti, a postupně se propadal. Nebýt zraněného kolena z MS MX3 v Portugalsku, tak bych první místo nejspíš udržel, až do toho šlápnutí se mi jelo moc dobře.“ Přes Františka Smolu se přehnali oba dva jezdci Osička MX Teamu Ritchier a Němec Philipp Ringhofer. Smola s bolavým kolenem statečně odolával atakům soupeřů a odměnou mu byli body za osmé místo v cíli. Výbornou stíhací jízdu předvedl Josef Kulhavý a v cíli první jízdy se vklínil mezi Richiera a Ringhofera na druhé místo.




Ani druhá prémie za nejrychlejší start nezůstala doma, když Ital Marco Maddi (loňský účastník MS MX2) vypálil jako blesk vstříc svému vítězství. Druhá jízda zastihla ve výborné formě Marka Sukupa a byl Maddimu více než zdatným soupeřem, skončil druhý a oproti první jízdě si výrazně polepšil. Jako třetí proskočil cílem Ringhofer následovaný svým stájovým kolegou Richierem. Až pátý skončil Josef Kulhavý a svůj výkon ohodnotil slovy: „Start jsem měl dobrý, ale v průběhu jízdy jsem ztratil tempo a vůbec mi to nešlo.“



MX3 – Open – Németh vyučoval

V této třídě se měl objevit loňský mistr republiky třídy MX2 Martin Kohút, ale bohužel si při tréninku zlomil lopatku a plány na boje v "openech" musejí počkat. Také další slovenský rychlík Tomáš Bučenec je, kvůli nemoci, mimo hru. Přejeme brzký návrat.

Kvalifikaci ovládl Martin Michek, to ještě netušil jaké trápení mu jeho TM-ka přichystá v závodě. Hned za ním si druhý nejrychlejší čas vyjel Kornél Németh. Oba dva ukázali, že mistrovství světa je velká škola a jen za hranicemi získají domácí jezdci tu správnou rychlost.

V první jízdě si na vítězství zadělal Kornél Németh nejrychlejším startem a postupně zvětšoval náskok. Martin Michek chtěl hodně bojovat o vítězství, ale jeho TM byla proti a už ve druhé zatáčce zhasla. Jako druhý jezdil Martin Žerava, následovaný Janem Zarembou, který přestoupil z KTM na Hondu. Po špatném startu mocně dotahoval úřadující mistr republiky Jirka Čepelák. Jirka je vyhlášený bojovník, což dokázal i tady v Pacově, zakousl se a kousek po kousíčku se dostával k Žeravovi. Nakonec Čépa Martina Žeravu předjel až na cílové čáře a bral stříbrný věnec jen o jednu setinu sekundy. Překvapením byl výborný výkon Davida Čadka, který v loňském roce jezdil ještě slabší třídu MX2 a letos se pere s těmi nejlepšími o třídu výše: „Já už jsem s klukama závodil, ale byl to můj první letošní větší motokros, tak mi chybí ta rozjetost, jako mají oni. Spokojený jsem s tím, že dokážu s nimi držet krok.“



Do druhé jízdy vyrazil nejlépe Martin Michek, a chtěl napravit výpadek z první jízdy, ovšem TM si opět postavila hlavu a Martin musel odstoupit: „Myslel jsem, že motorka je, po výpadku v první jízdě, v pohodě, zkoušeli jsme jí i na tréninkové trati, ale ve druhém kole začal motor vadnou a potom se zastavil úplně.“ Po odstoupení Michka se na čele usadil Kornél Németh a znovu bezpečně vyhrál. Martin Žerava tentokrát projel cíle jako druhý před opět finišujícím Čepelákem


Další klání MEZ MČR v motokrosu se uskuteční v neděli 16. května na legendární trati v západočeském Stříbře.

Výsledky prvního podniku MM ČR motokros Pacov

MX3-Open:

1. jízda: 1. Kornél Németh (HUN/KTM), 2. Jiří Čepelák (Yamaha), 3. Martin Žerava (Honda), 4. Petr Bartoš (KTM), 5. Jan Zaremba (Honda)

2. jízda: 1. Kornél Németh, 2. Martin Žerava, 3. Jiří Čepelák, 4. Jan Zaremba, 5. Manuel Obermair (AUT/KTM)

Průběžné pořadí MEZ MČR MX3-Open:

1. Kornél Németh 50 b.
2. Martin Žerava 42 b.
3. Jiří Čepelák 42 b.

MX2:

1. jízda: 1. Florent Richier (FRA/Kawasaki), 2. Josef Kulhavý (KTM), 3. Philipp Ringhofer (AUT/Kawasaki), 4. Marco Maddi (ITA/Suzuki), 5. Marek Sukup (Suzuki)

2. jízda: 1. Marco Maddi, 2. Marek Sukup, 3. Philipp Ringhofer, 4. Florent Richier, 5. Josef Kulhavý

Průběžné pořadí MEZ MČR MX2:
1. Marco Maddi 43 b.
2. Florent Richier 43 b.
3. Philipp Ringhofer 40 b.

VETERÁN:

1. jízda: 1. Miroslav Kučírek (Honda), 2. Jan Froněk (KTM), 3. Zdeněk Špaček (Honda), 4. Bronislav Krč (Honda), 5. Tomáš Hrdinka (Honda)

2. jízda: 1. Miroslav Kučírek, 2. Jan Froněk, 3. Zdeněk Špaček, 4. Tomáš Hrdinka, 5. Bronislav Krč

Průběžné pořadí MEZ MČR Veterán:
1. Miroslav Kučírek 50 b.
2. Jan Froněk 44 b.
3. Zdeněk Špaček 40 b.

Průběžné pořadí poháru Veteránů nad 50 let:
1. Zdeněk Špaček 50 b.
2. Jaroslav Potůček 44 b.
3. Zdeněk Velký 40 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Radek Lavička - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist