MMČR Junior - Motokrosová sobota v Horažďovicích odstartovala novou sezonu

Úvodní podnik seriálu „Lorenc – Logistic“ MMČR Junior v motokrosu hostily západočeské Horažďovice. Na perfektně připravené trati se sešlo celkem 122 závodníků z pěti zemí. A počasí? To bylo přímo letní. Zdravotníci měli naštěstí práce minimálně, což je především při juniorských závodech vždy důležitý faktor. Poměrně zajímavé rozměry nabyla diskuze ohledně stavu trati, neboť pořadatelský sbor Motokros Klub Horažďovice v AČR bleskově rovnal i zavlažoval trať v každé přestávce, což se některým jezdcům zdálo až kontraproduktivní, neboť se v podstatě ani nestačily tvořit koleje.

Závod v kostce shrnul i jeho ředitel Martin Mída: „Jsem spokojen s tím, jak jsme připravili a hlavně celý den udrželi průběžným kropením a naoráváním trať v ideální kondici. Tady nespadla 14 dní před závodem ani kapka a jenom z kropičky šlo za tři dny na trať více jak 150.000 litrů vody + čerpadla u depa. Zpětná vazba od závodníků byla dobrá a to je hlavní důvod, proč to tady u nás v Horažďovicích děláme. Předem avizované páteční uspořádání stání v depu proběhlo až na několik málo výjimek také v klidu. Najednou bylo dostatek místa pro závodníky, kteří dorazili až ráno a pro diváky též.  Mrzí mě trošku slabší účast jezdců, počítali jsme zhruba se 150 závodníky, ale termínová kolize se slovenským mistrákem musela být bohužel někde znát. Myslím, že jedinou kaňkou celé akce byla o hodinu posunutá páteční přejímka, ale toto nebylo zapříčiněno chybou pořadatele. Jinak bych chtěl touto cestou poděkovat bezchybné časomíře od pana Lobiše, oběma hlasatelům, ochotně fungujícím technikům a sportovním komisařům. Byl to skvělý tým!“

Nejmenší počet jezdců se sešel v té úplně nejmladší kategorii – 50ccm. Ti měli jako jediní zkrácenou trať bez vysokých výjezdů na obou stranách horažďovické rokle. Třetí místo vybojoval Filip Křivan z Extreme motorsport, když zajel druhé a čtvrté místo. Stejné umístění zaznamenal i Rakušan Moritz Ernecker z Motosportu Chýnov, jen v opačném gardu, a protože druhá jízda při shodných výsledcích rozhoduje, bral nakonec místo druhé. I když jen s malou padesátkou, tak ale jak s tankem, šel ve druhé jízdě po špatném startu nekompromisně dopředu Marek Novák z SMS Praha. Z šestého místo se dotáhl v předposledním kole až do vedení, čímž potvrdil neomylné vítězství z první jízdy a z Horažďovic si tak odváží plný počet padesáti bodů.

Ve třídě 65ccm se utkali mladí jezdci do dvanácti let a situace byla poměrně zamotaná. Martin Červenka z SMS Praha si navzdory tomu, že byl v obou jízdách třetí, nakonec svou chvilku slávy na celkovém pódiu neužil. Rozhodovalo kritérium lepších dosažených jízd. Třetí místo tak vybojoval mladší z bratrů Janoutů Václav, který byl druhý v 1. jízdě. O rok starší Jan Janout (oba Multi-Air Jama CZ RT) vyhrál druhou jízdu a skončil tak nakonec druhý. Největší počet bodů však nastřádal předloňský šampión třídy 50ccm Vítězslav Marek a mohl tak, jak už jeho křestní jméno napovídá, slavit celkové vítezství.

Nejpočetněji obsazená třída 85ccm zaplnila téměř celý startovní rošt a jejím jasným favoritem byl už od rána Německý závodník Constantin Piller. Ten zcela jasně vyhrál obě jízdy, ale jeho soupeři nemusí věšet hlavu, v boji o letošní titul se s Constantinem nebudou přetahovat celý seriál. Tento mladý závodním z bavorského Dingolfingu stejně jako loni navštíví pouze vybrané závody českého šampionátu. „Prioritou je pro mě letos seriál EMX třídy 85ccm, kde bych se chtěl kvalifikovat do finálového závodu z naší severozápadní zóny. Účastnit se budu i domácího německého šampionátu ADAC třídy Jugend (85ccm) a když budu mít volno, rád se určitě objevím i v Čechách,“ řekl v cíli spokojený vítěz. Z ním pak brali vavříny druhý Tomáš Pikart, nová akvizice týmu JD Gunex KTM Racing. Dvakrát třetí místo pak pohodlně stačilo Adamu Májovi z SMS Střední Čechy k tomu, aby si vystoupil na bronzový stupínek. Nicméně v první jízdě byl Adam druhému Tomášovi velice zdatným soupeřem.

Ve třídě 125ccm si to o pódium rozdali soupeři z loňských pětaosmdesátek. Nejlépe se dařilo jejich loňskému vítězi Janu Wagenknechtovi ze Starling Cross teamu, když nakonec vyhrál obě jízdy. V nich mu byl největší překážkou Martin Venhoda z týmu Motokrosová škola, který v Horažďovicích oplýval vynikajícími straty a bral nakonec místo druhé. Po loňské smolné se zóně (zranění) se opět výborně rozjel Petr Rathouský z Orion RT, který skončil zaslouženě třetí.

Nejsilnější kategorie, třída MX2 Junior, která je vypsána pro jezdce do jednadvaceti let, slibovala při pohledu do startovní listiny líté souboje mezi hned několika zkušenými piloty, ostřílenými ze závodů EMX. Ty se však nakonec nekonaly, protože teprve šestnáctiletý Rakušan Rene Hofer z Motosportu Chýnov nedal nikomu šanci. Vyhrál kvalifikaci a s velkým náskokem pak i obě odpolední jízdy. „Letos to pro mě byl první závod na motocyklu MX2, protože jinak startuji v seriálu EMX na stopětadvacítce. V obou jízdách se mi povedlo hned v prvním kole odpoutat od zbytku startovního pole, takže jsem obě jízdy vyhrál systémem start-cíl. S výsledkem jsem velice spokojený. Byla to pro mě zároveň dobrá příprava na závod německého mistrovství ADAC ve Fürstlich Drehna příští víkend,“ řekl po závodě Rene. Druhý nakonec skončil Petr Polák z JD Gunex KTM RT, který předvedl parádní souboje s celkově třetím Jakubem Terešákem z Motosportklubu Málkov. Ten se na scénu opět vrátil po zranění a následných operacích. Především v první jízdě svedli tito dva závodníci parádní bitvu až do cíle, kdy je od sebe na šachovnici dělilo pouhopouhých pět desetin vteřiny.

Při vyhlašování vítězů stály za pozornost zajímavé věcné ceny, které v Horažďovicích pro vítěze věnovali sponzoři z místních výrobních závodů.

Druhý podnik seriálu MMČR Junior se jede v sobotu, 9.6.2018 v Třebízi.

Fotogalerie Michala Kohouta.

Kompletní výsledkový servis.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist