MMČR Junior „Lorenc – Logistic 2015“ v Jiníně

První prázdninový víkend se jel v Jiníně premiérově dvoudenní závod MMČR v motokrosu. Mělo to své výhody i nevýhody, ale za zkoušku to myslím určitě stálo. O závod do seriálu MMČR Junior „Lorenc – Logistic 2015“ přišli jezdci tříd 125ccm a MX2 Junior, na druhou stranu tito jezdci měli možnost jet seniorské MMČR třídy MX2. Jezdci třídy 85ccm se zase měli možnost svézt v pondělí před více diváky a za účasti České televize. Nejmladší třídy 50ccm a 65ccm měly závod jednodenní. Tito jezdci si vše odbyli již v neděli, tedy v jednom dni, pro ty to žádná změna nebyla. V neděli se bohužel závodilo v podstatě bez divácké kulisy, ve sváteční pondělí se odhadem půldruhého tisíce fanoušků motokrosu v Jiníně objevilo. Jelo se za tropického počasí, ale hasiči stíhali trať obstojně zavlažovat.

Ve třídě 50ccm si v první jízdě nejlépe vedl lídr seriálu Matěj Skořepa. Tento osmiletý Východočech měl však ve druhé jízdě pád hned na startovní rovince. Zlomil si pažní kost, a ačkoli se to zdá neuvěřitelné, objel v zápalu boje ještě dvě kola! Pak musel odstoupit a závod pro něho skončil v nemocnici… . Celkově mu tak patřilo až šesté místo a přišel o průběžné vedení v seriálu. Dobře si v Jiníně vedl Ukrajinec Vasyl Kurosh, který dlouhodobě žije v nedalekých Vodňanech, a tak byl vlastně skoro doma. Skončil celkově pátý za Vítězslavem Markem, který během letošního seriálu sice pravidelně „okusuje“ medailové pozice, na celkový výrazný úspěch však stále čeká. Zatím svůj nejlepší závod zajel Maďar Noel Zánocz, který byl třetí. Ve druhé rozjížďce si po dvou závodech opět sáhl na zlato Antonín Kabát, nicméně jen ve druhé jízdě, a tak byl celkově druhý, protože nejvíc bodů v Jiníně nasbíral mostecký Julius Mikula, který se tak opět vyhoupl do čela seriálu. Třída 50ccm je na čele bodově hodně našlapaná a zajímavá.

Kategorie pětašedesátek je také vyrovnaná, ale jen na prvních dvou pozicích. O ty bojuje dvojice nejlepších českých kvalifikantů z ME v této třídě Radek Větrovský a Martin Venhoda. Prvně jmenovaný byl tentokráte v obou jízdách lepší a zajezdil si dokonce i ve třídě 85ccm, kde dokázal dosáhnout na body. Třetí místo v závodě i v průběžném pořadí seriálu si drží jedenáctiletý Severočech Matyáš Chlum. Další jezdci v průběžném pořadí Tomáš Pikart a Jiří Nacházel, si drží v boji o letošní titul naději již jen teoretickou, bojovat se bude spíše o celkový bronz.

Také třída 85ccm má také pouze dva hlavní aspiranty na vítězství – klatovského Petra Poláka a Rakušana Rene Hofera. Podobně se utkali tito dva soupeři, ale zároveň i kamarádi, kteří se kromě českého mistráku potkávají i na závodech v zahraničí, na závodě v Jiníně. V prvním klání vedl tři čtvrtě jízdy právě Hofer, ale ke konci rozjížďky se musel před Polákem sklonit. Druhou jízdu odstartoval Petr úplně zprava a podařil se mu úplně venkem holeshot, což není v Jiníně z tohoto místa úplně obvyklé. Vyhrál systémem start – cíl a upevnil si tak vedoucí pozici v seriálu. Druhému Hoferovi chybí první závod v Netolicích, přesto se v průběžném pořadí vyhoupl již na třetí pozici za jihomoravského Jiřího Matějece, jež byl v Jiníně celkově třetí, ale na stupních vítězů se nechal slyšet, že dělá vše proto, aby na dalších závodech výše uvedeným soupeřům více zatopil.

Třídy 125ccm a MX2 Junior neměly v Jiníně svůj závod do seriálu MMČR Junior, ale lídr juniorských MX2 Martin Krč dokázal v Jiníně vyhrát druhou jízdu seniorských MX2, celkově byl druhý za rychlým Francouzem Sulivanem Jaulinem. V první desítce se ještě objevili další juniorští závodníci Slovák Richard Šikyňa, Jakub Terešák a Polák Tomasz Wysocki.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist