MMČR Junior – Konec sezony v Jiníně

V sobotu, 13. října hostil jihočeský Jinín finálový závod seriálu „Lorenc – Logistic“ Mezinárodního mistrovství ČR Junior v motokrosu 2018. Krásné babí léto, několik novinek na trati i v celém areálu, na druhou stranu poměrně slabší mezinárodní účast (tentokrát přijelo pouze pár Rakušanů a Slováků), tradičně málo diváků – to byly atributy tohoto posledního juniorského klání.

V sobotu, 13. října hostil jihočeský Jinín finálový závod seriálu „Lorenc – Logistic“ Mezinárodního mistrovství ČR Junior v motokrosu 2018. Krásné babí léto, několik novinek na trati i v celém areálu, na druhou stranu poměrně slabší mezinárodní účast (tentokrát přijelo pouze pár Rakušanů a Slováků), tradičně málo diváků – to byly atributy tohoto posledního juniorského klání.

Jednou z hlavních novinek bylo zcela nové startovací zařízení včetně kovových roštů – jezdci tak měli možnost startovat ze stejného zařízení, jako na závodech Mistrovství světa. Pořadatel se činil a finální práce dodělával k údivu většiny přítomných ještě v sobotu dopoledne, nutno však podotknout, že se vše povedlo na jedničku a odpoledne si toto startovací zařízení odbylo svou úspěšnou premiéru. „Poděkování zde patří hlavně Milanu Heřmanovi a jeho partě, kluci opravdu makali, aby se vše stihlo. Startovací zařízení se trochu vyvýšilo, aby nebylo v období dešťů permanentně pod vodou, vše je pozinkované, takže by to mělo na další roky vydržet… ,“ říká sám jinak velice přičinlivý šéf pořadatelského klubu MX-Enduro Park Jinín v AČR a bývalý úspěšný automobilový závodník Jaroslav Kalný. Ten připravil na závěrečné vyhlášení závodu i celé sezóny též parádní ohňostroj a hodně zajímavých věcných cen, včetně originálních plaket, že to dekorovaní jezdci nemohli vše ani pobrat.

Závodilo se ve třídách 50ccm, 65ccm, 85ccm, 125ccm 2T a MX2 Junior. Pouze ve třídě 125ccm 2T bylo o letošním titulu Mezinárodního mistra ČR rozhodnuto již po předchozím závodě v Krásné Lípě. V ostatních třídách se rozhodovalo až v Jiníně.

Ve třídě 50ccm si celou sezónu dělili pódiová umístění Marek Novák z SMS Praha, Filip Křivan z Extreme Motorsportu a Moritz Ernecker z Motosportu Chýnov. Nejinak tomu bylo též na tomto posledním závodě v Jiníně a v tomto uvedeném pořadí si tito nejmenší borci rozdělili nejen pořadí v posledním závodě, ale i celkové umístění v seriálu. Na stupních vítězů je při vyhlášení seriálu doplnil ještě čtvrtý Matyáš Výleta z KRTZ Motorsport a pátý Stanislav Pojar z SMS Praha.

Ve třídě 65ccm během sezóny krásně motokrosově vyzrál Vítězslav Marek z Cermen RT. Jestliže na začátku sezóny ještě měl nějaké soupeře, tak na jejím konci už sotva. Jak se říká, vyjel se mezitím v závodech ME a MS a patřil letos k naši nejlepším juniorským motokrosařům vůbec. Po vyhraném závodě v Jiníně ho pochopitelně domácí titul neminul. V Jiníně byl druhý Václav Janout z Multi Air Jama CZ RT. Ten jel ale jen dva závody a tak získal v seriálu celkové druhé místo Martin Červenka z SMS Praha V Jiníně se sice nijak výrazně neprosadil, pilné sbírání bodů mu však zajistilo celkové druhé místo v seriálu. Ke konci roku se zlepšoval Dominik Kučeřík z Motosportu Chýnov. V Jiníně vybojoval třetí místo a ta samá pozice mu patřila i v celkovém hodnocení seriálu. Čtvrté místo celkově si odvezl Samuel Hendrych z SMS Střední Čechy a páté pak jezdec SMS Morava Přemysl Zimek.

Kategorie 85ccm se po celý rok těšila poměrně slušné jezdecké účasti a také byla na jejím čele do poslední chvíle velice vyrovnaná. Velký boj až do poslední jízdy sváděl Tomáš Pikart z JD Gunnex KTM RT s Adamem Májem z SMS Střední Čechy. V Jiníně byl sice lepší Adam a v cíli se zaslouženě radoval, titul však nakonec bral jen o pár bodů v celkovém součtu Tomáš. Třetí byl v Jiníně domácí jezdec Jaroslav Kalný z Týmu Motokrosová škola před Juliem Mikulou z JD Gunnex KTM Teamu, v seriálových výsledcích si však pořadí prohodili. Páté místo si vyjel Jaromír Steiger z Hrabica Motocross teamu.

Ve třídě 125ccm 2T byla v Jiníně hodně vyrovnaná první pětice jezdců. I když to po první jízdě nevypadalo, tak vítězství nakonec díky vyhrané druhé jízdě bral letošní Mistr Jan Wagenknecht ze Starling Cross Teamu před Radimem Krasem z Motosportklubu Málkov a Petrem Rathouským z týmu Orion Racing. Kluci předváděli opravdu hezké souboje a ukázali, že už jsou dospělí závodníci. V seriálu se za Wagenknechtem na druhém pódiovém umístění hřál Martin Venhoda z týmu Motokrosová škola před Petrem Rathouským.

Nejrychlejší kategorie MX2 Junior byla v Jiníně v dikci Jakuba Terešáka z Motosportklubu Málkov. Tato trať je jeho oblíbená a získal na ní svůj již devátý titul mezinárodního mistra ČR. Ve výborném světle se představil též Pavel Dvořáček z SMX Teamu Rudník, který byl celkově druhý. Vyhrál dokonce druhou jízdu, což mu zajistilo o jeden jediný bod i druhou příčku v celkovém pořadí seriálu před Martinem Vondráškem z JD Gunnex KTM RT. V Jiníně byl celkově třetí Dušan Drdaj z Yamaha Čepelák RT, ten jel ale pouze dva závody, a tak seriálový bronz bral právě Vondrášek. Čtvrté místo v seriálu patřilo Denisu Dvořákovi z SMS Pardubice a pátá pozice pak Petru Játimu z SMS Praha.

Seriál byl tedy v Jiníně důstojně ukončen pěkným závodem v Jiníně, při celkovém vyhlášení nechybělo na pódiu ani osobní poděkování z úst prezidenta Autoklubu ČR Jana Šťovíčka jak jezdcům, tak pořadatelům seriálu a nyní se nezbývá než těšit, až se na jaře roku 2019 rozjede nový, jistě zajímavý ročník…!

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist